Električna energija

Od 1. decembra električna energija za domaćinstva u Srbiji skuplja 3,9 odsto

Od-decembra-elektricna-energija-za-domacinstva-poskupljuje-antic

Foto: Twitter/AAnticBg

Objavljeno

01.11.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

01.11.2019.

Država

Podeli

Električna energija će od 1. decembra za domaćinstva u Srbiji poskupeti 3,9%, dok će cene električne energije za industriju ostati nepromenjene, izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić.

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) je dala saglasnost za poskupljenje i ono će se odraziti na decembarske račune koje domaćinstva dobijaju u januaru, objasnio je ministar.

Poslednje značajnije poskupljenje struje bilo je 2015. godine, dok su 2016. i 2017. godine bile „minimalne korekcije“, a u 2018. i 2019. godini nije bilo poskupljenja, naveo je Antić, preneli su lokalni mediji.

Kao razloge za novo poskupljenje on je naveo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve veći ulazak obnovljivih izvora energije i značajan rast cena na svetskom tržištu. Uprkos tome, najavljeno poskupljenje je i dalje daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija, dodao je on.

Antić: Električna energija u Srbiji najjeftinija u Evropi i regionu

On je objasnio da je cena struje u Srbiji najniža ne samo u regionu, već i u svim članicama Evropske unije, kao i u većini država istočne Evrope. „I sa [novom] cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskim zemljama“, rekao je Antić, dodavši da je struja u Srbiji trenutno za 7,2% niža nego u Makedoniji, 18,9% nego u BiH, 24% nego u Albaniji, 35,8% nego u Bugarskoj, 79,97% nego u Hrvatskoj, 85% nego u Rumuniji i 125% nego u Sloveniji.

Sebastian Sosa, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju, izjavio je letos da cene električne energije u Srbiji treba da se povećaju, barem toliko da bi se uskladile sa inflacijom. On je takođe rekao da će Srbija morati da pređe na čistije izvore energije, ali i da cene električne energije treba povećavati postepeno, zbog socijalnih implikacija.

Fiskalni savet posavetovao je Vladu Srbije da pre povećanja cena električne energije sprovedu unutrašnju reformu Elektroprivrede Srbije (EPS) i smanje državna zahvatanja iz njene dobiti.

Komentara: (3)
Marko Milosavljevic / 04.11.2019.

Vec vidjeno. Povecanje cene struje je poslednji put bilo 2017 za nekih malo manje od 3%, a evo ga ponovo u iznosu od 3.9% za kupce na garantovanom snabdevanju. U pitanju je malo veci iznos nego ranije. Mozemo da napravimo malu, jednostavnu racunicu. Neka je prosecni iznos fakture za domacinstvo 3000 dinara. 3.9% je tacno 117 dinara, vrlo blisko vrednosti od 1 EUR, izgleda kao da je namerno tako izabrana vrednost. Ko zna, mozda zbog lakse racunice. Prema poslednjem dostupnom tehnickom izvestaju EPS iz 2017. godine, na linku http://www.eps.rs/cir/Documents/TEH_Godisnjak2017_web_.pdf imamo da je ukupno 3446386 kupaca na garantovanom snabdevanju, sto znaci da se svakog meseca u drzavnu kasu slije nesto malo manje od 3.5 miliona evra pre svih poreza. Sto se komercijalnih kupaca tice, svedoci smo da EPS Snabdevanje vrsi damping cena na svim nivoima i kategorijama kupaca od minimum 10 EUR/MWh u odnosu na trenutnu trzisnu cenu. To konkretno znaci da npr kupac koji trosi godisnje 100 000 MWh (te velicine je recimo Tigar iz Pirota) moze da dobije „na poklon“ od EPS Snabdevanja tacno 100 000 MWh * 10 EUR/MWh = 1 000 000 EUR ili jedan milion evra, na godisnjem nivou. Sada je potpuno jasno kako se ostvaruje monopol u Srbiji na komercijalnom snabdevanju. Obrazac je sledeci: podigne se cena garantovanog snabdevanja za 1 EUR i svakog meseca „namakne se“ 3.5 milona eur; a zatim se sada nadju svi veliki komercijalni kupci struje i napravi cenovni damping od minimum 10 EUR/MWh sto je nedostizno za ostale trgovce na trzistu i zatim se drzava pohvali kako „ima najveci portfolio i najbolju cenu u zemlji“, a u stvari cenovni damping odradi svoje. Konkretno, tri ovakva kupca, a Tigar je jedan od najvecih u Srbiji, EPSS moze da „povrati“ samo u roku od mesec dana putem ovakvog dodatnog nameta gradjanima Srbije. Jos jednom, sjajno…

Marko Milosavljevic / 06.11.2019.

Usled novih infrormacija u vezi poskupljenja električne energije, evo dodatnog komentara: ministar nije do kraja iskren po pitanju poskupljenja struje za industriju, odnosno EPS Distribucija je povećala cene pristupa distributivnom sistemu za komercijalno snabdevanje koje stupaju na snagu 8.11.2019.godine, pa će ukupna faktura za industriju svakako porasti, te nije tačan deo izlaganja ministra, citiram:“Privreda, industrija? Ovo njih apsolutno ne tangira“. Podsetio bih ministra da svaka faktura za isporuku električne energije uključuje i veliku stavku pristupa distributivnom sistemu, te ih ovo, upravo suprotno rečenom, ipak „apsolutno tangira“. Ponavljam, sjajno…

Milka / 29.09.2020.

Molila bih nekoga ko zna kako se obracunavala elektricna energija 1975 god i 1998 godine

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

1. novembar 2019. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

1. novembar 2019. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

1. novembar 2019. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

1. novembar 2019. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom