Električna energija

MMF: Srbija treba da poveća cene električne energije

MMF-Srbija-cena-elektricne-energije

Foto: Pixabay

Objavljeno

22.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Cene električne energije se u Srbiji nisu menjale dve godine i treba da se povećaju, izjavio je Sebastian Sosa, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju, na konferenciji za novinare, preneli su mediji.

Cene električne energije u Srbiji treba povećati bar toliko da bi se uskladile sa inflacijom, rekao je Sosa. Prema njegovim rečima, Srbija će morati da pređe na čistije izvore energije, a cene električne energije treba povećavati postepeno, zbog socijalnih implikacija.

Predstavljajući izveštaj povodom sprovođenja savetodavnog programa Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI) u Srbiji, Sosa je rekao i da MMF podržava plan vlasti da zatvori neke od podzemnih rudnika uglja koji posluju u sastavu državne kompanije PEU Resavica, koju vlada podržava subvencijama.

Zatvaranje neodrživih rudnika treba propratiti socijalnim programom za ranjive grupe koje bi ovim potezom bile ugrožene, rekao je.

Fiskalni savet savetuje reformu EPS-a pre povećanja cena struje

Elektroprivreda Srbije (EPS) mora da poveća investicije da bi povećala kapacitete i ispunila standarde zaštite životne sredine, a za to je neophodno da se prvo sprovede dugo odlagana unutrašnja reforma kompanije i smanje tehnički gubici, da država smanji ili obustavi zahvatanja iz dobiti EPS-a i da se nakon svega toga povećaju cene električne energije, ocenjuje Fiskalni savet.

Fiskalni savet je u svom mišljenju o nacrtu Fiskalne strategije za 2020. godinu sa projekcijama za 2021. i 2022. godinu i propratnim dokumentima ocenio da je nedostatak investicija EPS-a među vodećim razlozima usporavanja privrednog rasta Srbije u poređenju sa drugim zemljama Centralne i istočne Evrope (CIE).

EPS bi do kraja 2025. morao da investira najmanje oko 3 milijarde evra u izgradnju novih i rehabilitaciju postojećih elektrana, u proizvodnju i homogenizaciju uglja, kao i smanjenje distributivnih gubitaka, naveo je Fiskalni savet.

Termoelektrane na ugalj u vlasništvu EPS-a su dospele u sam vrh termoelektrana koje najviše zagađuju vazduh u Evropi, podseća Fiskalni savet i napominje da EPS mora da investira najmanje 800 miliona evra do kraja 2025. godine kako bi ispunio nacionalne i evropske propise u oblasti životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

22. jul 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

22. jul 2019. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

22. jul 2019. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

22. jul 2019. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey