Otpad

Sombor, Pirot, Novi Sad i Nova Varoš dobili 100 miliona dinara iz Zelenog fonda

Sombor-Pirot-Novi-Sad-Nova-Varos-100-miliona-dinara-Zeleni-fond

Image by vkingxl from Pixabay

Objavljeno

21.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradovi Sombor, Pirot i Novi Sad, kao i Opština Nova Varoš dobili su skoro 100 miliona dinara iz državnog Zelenog fonda za uspostavljanje i razvoj regionalnih centara za upravljanje otpadom.

Novac im je dodeljen u okviru Javnog konkursa za sufinansiranje realizacije projekata izgradnje sistema za upravljanje otpadom, koji je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Na konkurs, objavljen početkom aprila, pristiglo je 14 prijava opština i gradova, ali čak deset nije ispunilo uslove.

Grad Sombor dobiće najviše novca, 40,5 miliona dinara, za uspostavljanje regionalnog centra za upravljanje otpadom. Za istu namenu Novom Sadu dodeljeno je 32 miliona dinara.

Na konkurs, objavljen početkom aprila, pristiglo je 14 prijava opština i gradova, ali čak deset nije ispunilo uslove

Opština Nova Varoš iz Zelenog fonda dobila je 23,4 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom „Banjica“.  Za pripremu idejnog rešenja i projekta za građevinsku dozvolu za izradu kompostane u okviru Regionalnog centra upravljanja otpadom u Pirotu Ministarstvo je dodelilo 4 miliona dinara.

Zeleni fond Republike Srbije ove godina na raspolaganju ima 2,9 milijardi dinara, od čega je 2,2 milijarde namenjeno za subvencije privatnim firmama u sektoru otpada

Zeleni fond Republike Srbije, osnovan 2017. godine, ove godina na raspolaganju ima 2,9 milijardi dinara, od čega je 2,2 milijarde namenjeno za subvencije privatnim firmama u sektoru otpada. Za projekte izgradnje sistema za upravljanje otpadom određeno je 100 miliona dinara, koliko je na ovom konkursu i podeljeno.

Zanimljivo je da deset gradova i opština nije ispunilo uslove konkursa i to, kako se navodi na sajtu Ministarstva, u najvećem broju slučajeva jer nisu tražili sredstva za projektnu dokumentaciju propisanu konkursom i zato što nisu nosioci aktivnosti na organizaciji regionalnog sistema upravljanja otpadom. Takođe, bilo je i onih opština koje nisu uspele da podnesu prijavu u roku, pa nisu ni dobili sredstva iz Zelenog fonda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

24 новембра 2021 - Postrojenje je planirano u naselju Mrtvica u u opštini Lopare, ali investitori nisu dobili neophodne dozvole

nacrt zakona o upravljanju otpadom komentari gradjevisnki otpad nvo

Kritika na račun rešenja novog nacrta zakona o upravljanju otpadom za građevinski otpad i mobilna postrojenja

09 новембра 2021 - Nacrt, o kojem je završena je javna rasprava, otvara i mogućnost da se u mobilnim postrojenjima obavlja tretman svih vrsta otpada, što je loše

Istrazivanje 85 odsto gradjana podrzava uvodjenje depozitnog sistema

Istraživanje: 85 odsto građana podržava uvođenje depozitnog sistema

05 новембра 2021 - Rezultati su deo istraživanja o reciklaži ambalaže za jednokratnu upotrebu koje je sproveo Centar potrošača Srbije (CEPS)

Crna Gora reciklira oko jedan odsto komunalnog otpada

Crna Gora reciklira samo oko jedan odsto komunalnog otpada

04 новембра 2021 - Zacrtani cilj za recikliranje komunalnog otpada je veći od 20 odsto, dok je cilj Evropske unije 55 odsto do 2025.