OIE

Slovenija daje sredstva za podršku za zelenu energiju, visokoefikasni CHP

Slovenija sredstva zelenu energiju, visokoefikasni CHP

Slika: Unsplash

Objavljeno

07.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija je spremila deset miliona evra stimulansa za one koji proizvode ili će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora i u naprednoj kogeneraciji.

Agencija za energiju u Ljubljani prima prijave do 10. septembra za državne podsticaje postrojenjima za struju iz obnovljivih izvora i sa visokoefikasnom kogeneracijom odnosno kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije – CHP. Slovenija je objavila već sedmi javni poziv za podršku za zelenu energiju, a vredan je deset miliona evra.

Konkurs je za odabir projekata novih i rekonstruisanih pogona ili grupa projekata za nove pogone. Šesti poziv, za jednaku sumu, objavljen je u decembru i zaključen u aprilu, a prošla su 32 postrojenja ukupne snage 13,1 megavat.

Od njih su 12 bili CHP sistemi na fosilna goriva sa skoro osam megavata u zbiru. Prijavljenih je bilo 51.

U poređenju s tim, na petom konkursu je u novembru odabrano 19 projekata i takođe su podelili deset miliona evra. Ukupnog su kapaciteta 26,7 megavata, od čega su 25,9 megavata u 13 kogenerativnih sistema koji troše fosilna goriva.

Granica za emisije kod visokoefikasnih CHP projekata

Investitori i pojedinci će uz prijavu prilagati građevinske dozvole. Ukoliko je projekat odabran, dužni su da u roku od mesec dana dostave garancije ili depozit ekvivalentan dva odsto investicione vrednosti poduhvata.

Prihvatljive CHP jedinice ispuštaju najviše šest stotina kilograma ugljen-dioksida po megavat-satu.

Najveći deo ide novim elektranama na obnovljive izvore

Odabir se sprovodi u dva kruga, od čega je osam miliona evra namenjeno prvoj grupi iz prvog kruga. To su nova postrojenja na obnovljive izvore uključujući sisteme koji koriste otpad. Gornja granica kapaciteta proizvodnje struje je 10 megavata ponaosob, s izuzetkom vetroelektrana, kod kojih je određena na 50 megavata.

Većina kategorija kvalifikovanih projekata ograničena je na najviše deset megavata, dok vetroparkovi mogu imati do 50 megavata snage

Druga grupa su CHP i projekti zelene energije za prikupljanje i proizvodnju goriva, sirovina za dobijanje biogasa ili korišćenje geotermalne energije. Agencija za energiju je saopštila da je taj segment vredan milion evra i da je maksimalni kapacitet sistema za biogas i geotermalne projekte deset megavata. Što se tiče visokoefikasne kogeneracije, tu je limit 20 megavata.

Ostatak je za drugi krug. Slovenija je objavila da u njega ulaze rekonstruisani CHP i pogoni za energiju iz obnovljivih izvora, jedinice na drvnu biomasu koje zbog starosti više nisu kvalifikovane za drugu podršku te proizvodni sistemi koji nisu prošli u prvom krugu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPBiH bi za placanje CO2 godisnje morala da odvoji 200 miliona evra

EPBiH bi za plaćanje CO2 godišnje morala da odvoji 200 miliona evra

12 May 2021 - Trošak emisija premašuje ukupni trošak uglja i proizvodnju električne energije iz ovog energenta čini potpuno neisplativom.

TES 2030. gubitak 870 miliona evra CO2 ember

TEŠ bi do 2030. mogao da napravi gubitak od 870 miliona evra zbog troškova CO2

10 May 2021 - Termoelektrana Šoštanj bi mogla da bude zatvorena pre 2033, što je najraniji rok koji Slovenija razmatra za prestanak korišćenja uglja.

Idrija Sloveniji dobija sistem skladistenje struje i postaje pametan grad

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

HEP-HE-Senj-instalisana-snaga

HEP povećava instalisanu snagu HE Senj za 20 MW

05 May 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je ugovor o zameni opreme u HE Senj, u sklopu projekta kojim će se kapacitet ove hidroelektrane povećati za 20 MW.