OIE

Izabrano 19 elektrana koje će dobijati subvencije za OIE i visokoefikasnu kogeneraciju u Sloveniji

subvencije

Foto: Pixabay/seagul

Objavljeno

05.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za energetiku Slovenije završila je najnoviju proceduru izbora postrojenja za proizvodnju električne energije koja će biti dodata u sistem subvencija za obnovljive izvore energije (OIE) i visokoefikasnu kogeneraciju (CHP), odabravši 19 projekata sa ukupnom instalisanom snagom od 26,7 MW, navodi se u saopštenju agencije.

Projekti odabrani da dobijaju subvencije uključuju 13 CHP postrojenja na fosilna goriva ukupne instalisane snage 25,9 MW i šest postrojenja na OIE je sa ukupnom snagom od 0,8 MW.

U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju su bile subvencije vredne deset miliona evra. Poziv je objavljen 28. juna i Agencija za energetiku je primila ukupno 32 prijave do 30. avgusta, što je bio krajnji rok za prijavljivanje.

U periodu od januara do juna ove godine, u sistem subvencija dodato je ukupno 36 postrojenja

U periodu od januara do juna 2019. godine, pravo na subvencije dobilo je ukupno 36 postrojenja, uključujući nova i ona koja su promenila vlasništvo ili prešla na drugu vrstu subvencija (klasične fid-in tarife nasuprot fid-in premijama), navodi se u ranijim izveštajima. Na kraju juna u fid-in sistemu je bilo ukupno 3.864 elektrane sa ukupnom instalisanom snagom od 414 MWe.

Solarne elektrane dobile skoro polovinu podsticaja u prvoj polovini godine

U prvoj polovini 2019. godine, Slovenija je isplatila oko 65,6 miliona evra subvencija za električnu energiju proizvedenu iz OIE i visokoefikasne kogeneracije, bez PDV-a, a od tog iznosa 31,9 miliona evra ili 48,6% isplaćeno je solarnim elektranama, koje su po proizvodnji struje bile na drugom mestu, sa 133,8 miliona kWh ili 26,3%.

U istom periodu, CHP postrojenja koja koriste fosilna goriva su proizvela najviše električne energije u sistemu subvencija – 198,8 miliona kWh ili 39,1%, dok su po iznosu subvencija bile na drugom mestu, sa 16,3 miliona evra ili 24,8%.

Sistem podrške proizvodnji električne energije iz OIE i visokoefikasne kogeneracije u Sloveniji funkcioniše od 2009. godine, podseća se na sajtu Agencije za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

5. novembar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

5. novembar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. novembar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

5. novembar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.