OIE

Siemens isporučuje vetroturbine za vetropark kod Zadra

Slika: Siemens

Objavljeno

11.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija Siemens dobila je posao za isporuku vetroturbina i rotora za projekat proširenja vetroparka Zadar IV u Hrvatskoj. Ukupna instalisana snaga ovog projekta biće 44,2 MW.

Završetak i puštanje u rad vetroparka planirani su za 2017. godinu. Ugovor između Siemens-a i investitora, kompanije Postak d.o.o. iz Zagreba, Hrvatska, uključuje isporuku, instalaciju i ugovor o dugoročnom održavanju postrojenja, sve to 2031. godine.

Siemens će za potrebe projekta isporučiti ukupno 13 vetroturbina tipa SWT-3.4-108, od kojih svaka ima 3,4 MW, zajedno sa rotorima prečnika 108 metara.

Ove turbine biće instalirane na čelične stubove na visini od 79,5 metara.

Vetropark je projektovan tako da optimalno koristi umerene i jače vetrove na lokaciji u južnom delu Like, gde će vetroturbine biti izložene severozapadnim vetrovima koji sa planine duvaju ka moru.

Turbine će biti opremljene i Siemens-ovim NetConcerter sistemom za fleksibilnost u radu i kontrolu frekvencija, pojašnjeno je na sajtu kompanije.

U 2011. godini, Siemens je već isporučio turbine za vetroparkove ZD 2 i ZD 3 u blizini Zadra, ukupne snage 36,8 MW.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.