Mobilnost

Rumunski grad Slatina uspešno sprovodi prvi plan održive urbane mobilnosti

Slatina Rumunija plan održive urbane mobilnosti

Photo: Pixabay/arembowski

Objavljeno

21.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Slatina u Rumuniji uspešno sprovodi svoj prvi plan održive urbane mobilnosti (SUMP), izrađen tokom 2017. godine kako bi se rešio problem saobraćajnih gužvi izazvanih gradskim prevozom, tranzitnim saobraćajem i odlascima građana u kupovinu, ali i sa ciljem da se grad učini prijatnijim za život, zdravijim i ekonomski atraktivnijim.

Nakon određivanja glavnih ciljeva, poput unapređenja dostupnosti i bezbednosti prevoza i smanjenja buke, zagađenja vazduha i emisija gasova staklene bašte, gradske vlasti su u svoj prvi plan održive urbane mobilnosti uvrstile potrebne mere, a obuhvataju unapređenje putne infrastrukture i javnog prevoza, uvođenje aktivnih vidova urbane mobilnosti, stvaranje zone sa manje štetnih emisija u centru grada i edukaciju i informisanje građana o aktivnostima u okviru sprovođenja plana.

Građani učestvovali u izradi SUMP-a za Slatinu

Slatina, koja ima 85.000 stanovnika i nalazi se u okrugu sa 400.000 ljudi, izradila je svoj SUMP u saradnji sa još 10 evropskih gradova u okviru projekta CityMobilNet, koji je deo programa URBACT III.

Međutim, deo zasluga za uspeh plana može se pripisati i pristupu koji je uključivao učešće same lokalne zajednice u njegovoj izradi. Naime, građani su pozvani da daju svoje ideje i utvrde potrebe i izazove, navodi organizacija Eltis, koja prati trendove i potpomaže razmenu znanja i iskustava u oblasti održive urbane mobilnosti u Evropi.

Slatina je za sprovođenje svog plana obezbedila preko 20 miliona evra iz EU fondova

Gradske vlasti Slatine su za sprovođenje plana urbane mobilnosti obezbedile preko 20 miliona evra iz fondova Evropske unije, što im je pomoglo da sprovedu brojne projekte do proleća 2020. godine. Oni su obuhvatali nabavku 18 gradskih autobusa na električni pogon, postavljanje 45 pametnih stanica gradskog prevoza, uvođenje sistema za upravljanje javnim prevozom, izgradnju 10 kilometara biciklističkih staza i uspostavljanje sistema javnih bicikala sa električnim biciklima, trotinetima i punjačima.

Pre transformacije koja je započeta usvajanjem SUMP-a 2017. godine, građani Slatine su se uglavnom oslanjali na individualni prevoz motornim vozilima, dok je udeo javnog prevoza u kretanju gradom bio 8.5%, a bicikala svega 0.7%.

Sada lokalne vlasti planiraju da do 2030. godine udvostruče udeo javnog prevoza, održe visok udeo pešačenja i postepeno povećaju udeo vožnje bickala u ukupnoj urbanoj mobilnosti, navodi Eltis.

GIZ ORF-EE pomaže gradovima u regionu da izrade planove održive urbane mobilnosti

U drugim zemljama regiona, GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE) pomaže gradovima da izrade sopstvene planove održive urbane mobilnosti. Drugi po redu projekat pod nazivom “Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistične Evrope” (SUMSEEC II) pokrenut je u decembru 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

21. avgust 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

21. avgust 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

21. avgust 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

21. avgust 2020. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW