OIE

Republika Srpska raskinula 7 ugovora o izgradnji malih hidroelektrana

Republika-Srpska-raskinula-ugovore-male-hidroelektrane

Photo: Pexels

Objavljeno

23.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske raskinula je sedam koncesija za izgradnju malih hidroelektrana (MHE), od kojih se najveći broj odnosi na elektrane planirane na reci Vrbanji, objavio je portal Capital.ba.

Ovo je drugi slučaj u kratkom vremenskom periodu da vlade u regionu raskidaju koncesije za gradnju hidroelektrana, pre sveha MHE. Pre nedelju dana albansko Ministarstvo infrastrukture i energetike odlučilo je da raskine 17 ugovora.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS za portal Capital.ba su potvrdili da je Vlada RS donela rešenja o raskidu ugovora o koncesiji za izgradnju hidroelektrana sa sedam koncesionara.

Reč je o koncesijama za izgradnju MHE Vrbanja I, Grabovica, Koritine i Vrbanjci, sve na reci Vrbanji.

Raskinuti su i ugovori za MHE Sokočnica na istoimenoj reci, Medna Sklop na reci Medljanci i Ponor na reci Ponor.

„Koncesionari sa kojima su raskinuti ugovori nisu ispunili ugovorne obaveze ni 13 godina posle zaključenja ugovora o koncesiji. Koncesionari nisu pripremili projektnu dokumentaciju, rešili imovinsko-pravne odnose, pribavili potrebne saglasnosti i odobrenja, obnovili garanciju za izvođenje, obezbedili finansijska sredstva, niti otpočeli izgradnju male hidroelektrane i pratećih objekata“, naveli su u Ministarstvu, preneo je portal Capital.ba.

U Ministarstvu dodaju da je imajući u vidu sve ovo, održavanje ugovora o koncesiji izgubilo svoj cilj, te je predloženo i usvojeno njihovo raskidanje.

Kako je nedavno preneo portal Capital.ba, u prošloj godini proizvođačima električne energije iz MHE isplaćeno je 12,5 miliona KM (više od 6 miliona evra) na ime subvencija za obnovljive izvore energije (OIE). U 2017. godini taj iznos je bio 7,9 miliona KM (oko 4 miliona evra), a 2016. 8 miliona KM (oko 4 miliona evra).

Republika Srpska je nedavno ukinula državne podsticaje za vetroparkove. Bilo je nekih informacija da će bez subvencija ostati i MHE, ali se to nije desilo.

Parlament RS u martu je usvojio Zakon o izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, kojim su ukinute fid-in tarife za vetroparkove. To nije bila prepreka da Ministarstvo energetike i rudarstva RS pre nedelju dana potpiše Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje vetroparka Grebak instalisane snage 49,5 MW.

Vetropark Grebak neće dobijati subvencije za proizvodnju električne energije iz OIE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. april 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

23. april 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

23. april 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

23. april 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.