Energetska kriza

Region se sprema za zimu: Mađarska će uvoziti gas iz Turske, Srbija pregovara sa Azerbejdžanom

srbija azerbejdzan gas turska budimpesta

Budimpešta (foto: Jo Stolp from Pixabay)

Objavljeno

22.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska kriza kao da je otišla u drugi plan, ali najava štrajka u Australiji, drugom najvećem izvozniku tečnog naftnog gasa u svetu, začas je podigla cene na berzama, uz procene pojedinih trgovaca da bi sa sadašnjih oko 40 evra po MWh mogle da dostignu i 100 evra. Situacija je veoma nestabilna, pa je najbolja politika osigurati što više opcija za snabdevanje pred dolazak ove, ali i narednih zima.

Mađarska je tako dogovorila isporuke iz Turske što će biti prvi put da ova azijsko-evropska država prodaje prirodni gas nekoj evropskoj zemlji sa kojom se ne graniči. Ugovor je potpisan tokom samita u Budimpešti, gde je mađarski premijer ugostio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, srpskog Aleksandra Vučića, azerbejdžanskog Ilhama Alijeva i predsednika Republike Srpske, entiteta u BiH, Milorada Dodika.

Do svih njih je ovih dana, verovatno, došla informacija da su zaposleni na tri postrojenja za tečni naftni gas (eng. liquified natiral gas – LNG) najavili štrajk. Naravno, štrajk i rast cena učesnici sastanka u Budimpešti ne doživljavaju isto jer su neki od njih uvoznici gasa (Mađarska, RS, Srbija), drugi uvoznici, ali i važne tranzitne zemlje (Turska), a treći proizvođači (Azerbejdžan).

Evropska skladišta gasa su 90 odsto popunjena

Štrajk je najavljen u postrojenjima North West Shelf, u vlasništvu kompanije Woodside Energy Group, Gorgon i Wheatstone, kojima upravlja Chevron. A, problem je u tome, što ona obezbeđuju 10 odsto svetske potrošnje LNG-a. Inače, Australija je u 2022. bila drugi najveći izvoznik ovog gasa u svetu, iza Katara i ispred SAD – tri zemlje koje isporučuju 61 odsto LNG-a na svetsko tržište.

Najava je odmah za nekoliko procenata podigla cenu gasa na evropskom tržištu. Danas je cena fjučersa na holandskoj berzi TTF bila 43 evra po MWh, a samo pre pet dana bila je 38 evra. Prognoze su različite – od toga da bi cena sa oko 40 evra mogla da ode na više od 100 evra, ali i da su strahovi za tako nešto neopravdani.

Sve to je podsetilo na ono što se poslednje dve godine dešavalo sa cenom gasa. Naime, sredinom 2021. cena je bila 20 evra, da bi, između sotalog, i zbog poremećaja izazvanih pandemijom COVID-19 otišla na 60 evra pred rusko-ukrajinski rat u februaru 2022. Zatim je krenuo ubrzani rast, pa je  u jednom trenutku cena bila veća od 300 evra što je izazvalo brojne probleme širom sveta. Situacija se stabilizovala početkom ove godine, pa je u maju cena fjučersa bila 20 evra.

Ako je za utehu evropska skladišta gasa su puna. Udruženje Gas Infrastructure Europe je pre nekoliko dana objavilo da je postignut cilj da rezervoari budu 90 odsto popunjeni i to dva ipo meseca pre roka, 1. novembra.

Mađarska se dogovorila sa Turskom

Ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bajraktar potvrdio je, kako prenosi Daily Sabah,  da će Turska izvoziti prirodni gas u Mađarsku.

Sa sporazumom o prirodnom gasu koji su potpisale turska naftna kompanija BOTAS i mađarska kompanija MVM, prvi put ćemo izvoziti prirodnoi gas u evropsku zemlju sa kojom se ne graničimo, rekao je Bajraktar, i dodao da Turska nastavlja da doprinosi energetskoj bezbednosti Evrope.

BOTAS je saopštio da bi isporuke trebalo da krenu sledeće godine.

Sporazum između dve zemlje uključuje saradnju na korišćenju turske infrastrukture za LNG i skladišta prirodnog gasa dve zemlje u okviru njihovih zajedničkih interesa, preneli su lokalni mediji.

Inače, Turska je sa Bugarskom u januaru potpisala sporazum za transport do 1,5 milijardi kubnih metara godišnje, a rok trajanja ugovora je 13 godina.

Srbija pregovara sa Azerbejdžanom

Srbija već neko vreme namerava da uvozi prirodni gas iz Azerbejdžana. Sada je predsednik Aleksandar Vučić rekao za RTS da je Srbija spremna za predstojeću zimu i da su rezerve energenata i hrane na dobrom nivou.

Zalihe gasa su, prema njegovim rečima, dobre, i trenutno su na oko 620 miliona kubnih metara, i nalaze se u skladištu gasa Banatski Dvor i u Mađarskoj.

On je naveo da Ukrajina blokira transport ruskog gasa ka Mađarskoj i da to može izazvati opterećenje na Turskom toku, koji ruski gas prenosi iz Rusije preko Turske i Bugarske do BiH, Mađarske i Srbije.

On je podsetio da Srbija gradi interkonektor sa Bugarskom, ali i da pregovara sa Azerbejdžanom o uvozu oko 300 ili 400 miliona kubnih metara gasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

22. avgust 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

22. avgust 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

22. avgust 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

22. avgust 2023. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije