x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Recikleri narednih dana dobijaju dug od 450 miliona dinara iz 2015. godine

27.12.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Ministarstvo zaštite životne sredine
Recikleri narednih dana dobijaju dug od 450 miliona dinara iz 2015. godine

Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici reciklera potpisali su danas ugovore o isplati duga za prerađeni otpad iz 2015. godine u iznosu od 450 miliona dinara.

Novac bi trebalo da bude isplaćen u narednim danima. Reč je o naknadnoj isplati zaostalih podsticajnih sredstava, odnosno Javnog konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za 2015. godinu.

Nikola Egić, iz Udruženja reciklera Srbije, istakao je da je ovo značajan pomak u odnosu prema reciklerima, ali i signal reciklažnoj industriji da ima partnera i sagovornika u ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu i Ministarstvu koje vodi.

“Na ovaj način uspećemo finansijski da zatvorimo ovu kalendarsku godinu i započnemo planiranje sledeće. Nakon ovog dana vidimo mogućnost razvoja, stvaranje zelenih radnih mesta i zapošljavanju 100 novih radnika, već u februaru sledeće godine“, rekao je Egić, i dodao da su operateri preradili ukupno prošle godine više od 60 miliona kilograma opasnog otpada, ali da je to daleko ispod kapaciteta kojima raspolažu.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je dodela podsticajnih sredstava od vitalnog značaja za zaštitu životne sredine jer podstiče pravilno zbrinjavanje posebnih tokova otpada, ali ujedno doprinosi stabilnijem poslovanju i očuvanju radnih mesta u reciklažnoj industriji.

Na sastanku sa predstavnicima reciklažne industrije ministar je istakao da su oni značajan partner u naporima da se u Srbiji razvije cirkularna ekonomija, odnosno da se održivim upravljanjem otpadom ojača zelena ekonomija i ukupan privredni rast zemlje.

„Želim da mi pomognete da očistimo Srbiju. U tim poslovima za nas je izuzetno značajan vaš rad, i zato vam stojimo na raspolaganju, da nam ukažete na problem sa kojima se susrećete i da pomognemo u njihovom rešavanju“ rekao je ministar.

On je naveo da će Ministarstvo nastaviti sa unapređivanjem saradnje i podsticanjem rada preduzeća u reciklažnoj industriji, kako bi uspostavili sistem održivog upravljanja posebnim tokovima otpada.

Od takse prikupljeno 20 odsto više u ovoj godini

Nikola Egić, iz Udruženja reciklera Srbije, istakao je da je važno da se omogući stabilan izvor finansiranja i poveća naplata po principu  „zagađivač plaća“, kako bi se i brže punio Zeleni fond i omogućilo predvidljivo finansiranje za sve učesnike u ovoj grani.

Prema podacima Udruženja reciklera Srbije ove godine je od te takse prikupljeno oko 10 milijardi dinara, što je 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.