Otpad

Recikleri narednih dana dobijaju dug od 450 miliona dinara iz 2015. godine

Recikleri narednih dana dobijaju dug od 450 miliona dinara iz 2015. godine

Photo: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

27.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici reciklera potpisali su danas ugovore o isplati duga za prerađeni otpad iz 2015. godine u iznosu od 450 miliona dinara.

Novac bi trebalo da bude isplaćen u narednim danima. Reč je o naknadnoj isplati zaostalih podsticajnih sredstava, odnosno Javnog konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za 2015. godinu.

Nikola Egić, iz Udruženja reciklera Srbije, istakao je da je ovo značajan pomak u odnosu prema reciklerima, ali i signal reciklažnoj industriji da ima partnera i sagovornika u ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu i Ministarstvu koje vodi.

“Na ovaj način uspećemo finansijski da zatvorimo ovu kalendarsku godinu i započnemo planiranje sledeće. Nakon ovog dana vidimo mogućnost razvoja, stvaranje zelenih radnih mesta i zapošljavanju 100 novih radnika, već u februaru sledeće godine“, rekao je Egić, i dodao da su operateri preradili ukupno prošle godine više od 60 miliona kilograma opasnog otpada, ali da je to daleko ispod kapaciteta kojima raspolažu.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je dodela podsticajnih sredstava od vitalnog značaja za zaštitu životne sredine jer podstiče pravilno zbrinjavanje posebnih tokova otpada, ali ujedno doprinosi stabilnijem poslovanju i očuvanju radnih mesta u reciklažnoj industriji.

Na sastanku sa predstavnicima reciklažne industrije ministar je istakao da su oni značajan partner u naporima da se u Srbiji razvije cirkularna ekonomija, odnosno da se održivim upravljanjem otpadom ojača zelena ekonomija i ukupan privredni rast zemlje.

„Želim da mi pomognete da očistimo Srbiju. U tim poslovima za nas je izuzetno značajan vaš rad, i zato vam stojimo na raspolaganju, da nam ukažete na problem sa kojima se susrećete i da pomognemo u njihovom rešavanju“ rekao je ministar.

On je naveo da će Ministarstvo nastaviti sa unapređivanjem saradnje i podsticanjem rada preduzeća u reciklažnoj industriji, kako bi uspostavili sistem održivog upravljanja posebnim tokovima otpada.

Od takse prikupljeno 20 odsto više u ovoj godini

Nikola Egić, iz Udruženja reciklera Srbije, istakao je da je važno da se omogući stabilan izvor finansiranja i poveća naplata po principu  „zagađivač plaća“, kako bi se i brže punio Zeleni fond i omogućilo predvidljivo finansiranje za sve učesnike u ovoj grani.

Prema podacima Udruženja reciklera Srbije ove godine je od te takse prikupljeno oko 10 milijardi dinara, što je 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

27. decembar 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

27. decembar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

27. decembar 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

27. decembar 2017. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela