Otpad

RCERO Ljubljana preradi 95% otpada koji napravi trećina stanovništva Slovenije

ljubljana-rcero

Slika: RCERO Ljubljana

Objavljeno

20.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U maju, Malezija se pridružila Kini u zabrani uvoza otpada, što je potez koji će dodatno pojačati pritisak na problem otpada u evropskim zemljama, koje su ga rešavale izvozom. Pronalaženje održivih rešenja za otpad u EU je zato jedno od gorućih pitanja. Slovenija je ovaj problem delimično rešila izgradnjom Regionalnog centra za preradu i ponovno iskorišćavanje otpada (RCERO) u glavnom gradu Ljubljani. To je dugoročno rešenje za upravljanje otpadom koji stvara trećina stanovništva Slovenije.

IZAZOV

Količine otpada se stalno povećavaju u Sloveniji. Prosečno se godišnje proizvede nešto više od 7 miliona tona otpada, od čega je više od 900.000 tona komunalni otpad – oko 450 kg po stanovniku, prema podacima Agencije za zaštitu okoline Slovenije (ARSO).

Slovenija nije imala postrojenje za dobijanje energije iz otpada (waste-to-energy), a strategija upravljanja otpadom se oslanjala na izvoz. Ali, ipak je odlučeno da se izgradi postrojenje za tretman otpada uključujući postrojenje za proizvodnju energije.

REŠENJE

Postrojenje za preradu procednih voda radi od 2011, a postrojenje za mehaničko-biološku preradu od 2015.

RCERO, kako se navodi na njegovom sajtu, je najbolji i najmoderniji objekat te vrste u Sloveniji. Takođe, jedan je od najvećih i najmodernijih u Evropi. Može da preraditi više od 170.000 tona otpada godišnje – više od 150.000 mešovitog komunalnog otpada i više od 20.000 tona odvojenog biootpada. RCERO opslužuje 700.000 građana iz 43 opštine što je 1/3 Slovenije. Ovo je, takođe, najveći ekološki projekat u Sloveniji koji je podržao Kohezioni fond EU.

Investicija u RCERO iznosila je 155 miliona evra. U programskom periodu 2007–2013. Kohezioni fond EU je kroz Program za životnu sredinu i infrastrukturu uložio 77,5 miliona evra, dok je ostatak finansirala centralna vlada i lokalne vlasti, a deo je obezbeđen i od naknade za zbrinjavanje otpada.

RCERO u svom sastavu ima proširenu deponiju, postrojenje za tretman procednih voda i objekte za preradu otpada. Nova deponija se koristi od 2009. godine, postrojenje za tretman procednih voda u funkciji od 2011. godine, a izgradnja postrojenja za mehaničko-biološki tretman otpada, koji je bio najzahtevniji deo projekta, završena je krajem 2015. godine.

Glavni deo RCERO-a sastoji se od tri objekta za mehaničko-biološku preradu otpada, gde se obrađuju dve vrste otpada: odvojeno sakupljeni biootpad i mešoviti komunalni otpad. I kabasti otpad se, takođe, prerađuje.

Mehanički tretman otpada proizvodi reciklirane materijale i materijale koji se koriste za proizvodnju čvrstog goriva. Nereciklirani materijali se prerađuju u gorivo, koje ima sličnu toplotnu vrednost kao i mrki ugalj. Gorivo se zapravo sastoji od delova neprerađenog otpada.

Biološki tretman biootpada zasniva se na procesima koji se spontano javljaju u prirodi, ali su ovde u postrojenju ubrzani i odvijaju se bez prisustva kiseonika. Kompost se proizvodi od biootpada u procesu anaerobne fermentacije. Velike količine gasa proizvedene tokom fermentacije se koriste za proizvodnju električne i toplotne energije.

Biogas stvara dovoljno električne i toplotne energije potrebne za rad celog centra.

REZULTATI

RCERO beskorisni otpad pretvara u glavni izvor drugih sirovina

Ljubljana je glavni grad EU sa najvećim procentom odvojeno sakupljenog otpada, ispred Talina i Helsinkija, a 2016. godine je osvojila titulu Zelene prestonice Evrope (European Green Capital title).

Koristeći inovativnu i vrhunsku tehnologiju, RCERO preprađuje sav otpad koji prihvati: samo manje od 5% (7.350 tona) završi na deponiji. U okviru RCERO beskorisni otpad postaje glavni izvor drugih sirovina:

  • 30.000 tona sirovina namenjenih recikliranju
  • do 60.000 tona goriva
  • 7.000 tona komposta
  • 35.000 tona digestata
  • 6.000 tona drveta
  • 17.000 MWh električne energije
  • 36.000 MWh toplotne energije.

Objekti u sastavu RCERO-a smanjuju otpad koji proizvode i promovišu recikliranje i ponovnu upotrebu. Deo opreme i nameštaja u upravnoj zgradi je napravljen od otpadnih predmeta i ponovo upotrebljenih materijala (upcycled furniture).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva