Intervju

Razvoj grejanja na biomasu samo uz državnu podršku

Photo: BGEN

Objavljeno

29.04.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.04.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Skraćeni intervju sa Hajncom Kopecom, predsednikom Svetske asocijacije za bioenergiju. Ovde možete pročitati ceo intervju na engleskom jeziku.

U balkanskim zemljama, uključujući Tursku, svest o zaštiti životne sredine nije dovoljno razvijena i energetska politika je usmerena na fosilna i nuklearna goriva umesto na obnovljive izvore, kaže Hajnc Kopec, predsednik Svetske asocijacije za bioenergiju. U intervjuu za Balkan Green Energy News (BGEN) on je izjavio da je glavni izazov uveriti donosioce odluka u prednosti bio-mase, kako bi uveli mere podrške, pogotovo u sektoru grejanja.

Uspešni modeli državne podrške su različiti u oblasti grejanja, proizvodnje električne energije odnosno goriva za transport, rekao je Kopec za ovaj mesečni bilten na engleskom jeziku. „Podsticaji obuhvataju širok raspon mera, kao što su: podizanje svesti, obuka, dodatno oporezivanje fosilnih goriva, državna pomoć u ulaganju u bioenergiju (pogotovo u grejne sisteme), fidin tarife ili zeleni sertifikati za električnu energiju iz bio-mase i propisi o mešanju goriva u kombinaciji sa poreskim olakšicama u sektoru transporta“, izjavio je. U zemljama vodećim na polju bioenergenata, velik deo bio-mase se koristi u sektoru grejanja, rekao je Kopec za BGEN. „Tržište grejanja pruža najbolje mogućnosti za bioenergiju ukoliko državna politika podržava tu opciju. Nažalost, Evropska unija dosad nije razvila uspešne mere za grejanje iz energije iz obnovljivih izvora“, tvrdi Kopec.

Govoreći o uticaju na cene hrane zbog korišćenja obradivog zemljišta za gajenje useva za proizvodnju energenata, ovaj stručnjak za bio-masu je naglasio da je zemlja oduvek korišćena u razne svrhe, uključujući proizvodnju vlakana i sirovina za skrob i drugu biohemijsku industriju. Milioni hektara zapravo ostaju neobrađeni, čak i u zemljama pogođenim nestabilnošću cena hrane, dodao je Kopec. „Neuhranjenost širom sveta ima druge uzroke. U gotovo svim slučajevima, reč je o deficitu u snabdevanju belančevinama. Ukoliko proizvodite bio-gorivo kao što su etanol ili bio-dizel, za energiju koristite samo deo roda – skrob, šećer ili biljno ulje. Biljke kao što su kukuruz i druge žitarice, uljana repica i soja takođe sadrže proteine, ukupno koliko i druge komponente… Stoga korišćenje zemljišta za proizvodnju bio-goriva istovremeno podrazumeva dodatnu proizvodnju belančevina“, zaključio je.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

29. april 2015. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

29. april 2015. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ivona Milić 840x430 Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

29. april 2015. - Ivona Milić je doktorka ekonomskih nauka. Bavi se temama održivosti i ESG konceptom u kontekstu bankarske industrije.

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

29. april 2015. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene