OIE

Professio Energia i RP Global će zajednički razvijati elektrane snage 266 MW

professio-energia-rp-global-sporazum.jpg

Vetroelektrana Danilo (foto: Professio Energia)

Objavljeno

25.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska firma Professio Energia i austrijska kompanija RP Global dogovorile su zajednički razvoj projekata za obnovljive izvore energije kapaciteta 266 MW.

Professio Energia objavila je da je sa firmom RP Global Projekti, koja je u 100 odsto vlasništvu firme RP Global Austria, sklopila sporazum o glavnim uslovima (eng. term sheet) za zajednički razvoj projekata obnovljivih izvora energije.

U skladu sa Sporazumom, Professio Energia i RP Global će u narednom razdoblju zajednički razvijati portfolio od osam projekata solarnih elektrana ukupne planirane instalirane snage do 266 MWp.

Projekti će se graditi na području definisanom postojećim energetskim odobrenjima operativnih vetroelektrana u vlasništvu firme Professio Energia, navodi se u saopštenju.

Professio Energia trenutno razvija projekte snage 200 MW

Professio Energija je navela da na ovaj način osigurava nastavak razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj i regiji, što je jedan od glavnih strateških ciljeva.

Inače, Professio Energija je potpisala prvi korporativni ugovor o otkupu električne energije (PPA) u Hrvatskoj sa Hrvatskim Telekomom.

Professio Energia, kako se navodi na njenom sajtu, trenutno razvija projekte vetroelektrana, solarnih elektrana i skladišta električne energije ukupne snage oko 200 MW. Firma je izgradila i oustima u rad tri vetrpark: Rudine (34,2 MW), Danilo (43,7 MW) i Zadar 2 i 3 (36,8 MW).

RP Global je u Hrvatskoj već izgradio dve vetroelektrane snage 78 MW

Kompanija RP Global je austrijski investitor u obnovljive izvore energije koja trenutno na globalnom nivou razvija projekte snage 15.800 MW, pre svega vetroelektrana i solarnih elektrana.

Firma je aktivna i u regionu Jugoistočne Evrope, pre svega u Hrvatskoj, gde razvija projekte fotonaponskih elektrana i vetroparkova snage 500 MW, dok je u Srbiji nedavno predstavila projekat za solarnu elektranu sa baterijom.

RP Global je u Hrvatskoj izgradio dve vetroelektrane snage 78 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

25. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

25. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

25. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji