OIE

RP Global planira da gradi solarnu elektranu sa baterijom u Sremskoj Mitrovici

rp global solar baterija srbija calma

Foto: Plan detaljne regulacije

Objavljeno

12.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija RP Global namerava da na teritoriji Sremske Mitrovice izgradi solarnu elektranu do 100 MW sa baterijskim skladištem.

Kompanija RP Global je austrijski investitor u obnovljive izvore energije koja trenutno na globalnom nivou razvija projekte snage 15.800 MW, pre svega vetroelektrana i solarnih elektrana. Kompanija je aktivna i u regionu Jugoistočne Evrope,  pre svega u Hrvatskoj, gde razvija projekte fotonaponskih elektrana i vetroparkova snage 500 MW, dok je u Srbiji registrovana 2021. godine.

Grad Sremska Mitrovica stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije područja solarne elektrane sa baterijskim skladištem električne energije u ataru sela Čalma, severno od Sremske Mitrovice. Investitor izrade Plana je firma RP Global solarne elektrane, jedna od tri pravna subjekta austrijskog investitora u Srbiji.

Plan obuhvata površinu od skoro 201 hektara, od kojih se, kako piše u dokumentu, 93 odsto koristi kao poljoprivredno zemljište za uzgoj ratarskih kultura.

Moguće je da fotonaponska elektrana bude agrosolar

Solarna elektrana može biti klasičnog tipa, ali je moguće formirati i solarnu elektranu tipa agrosolara, gde se ispod solarnih panela mogu uzgajati poljoprivredne kulture, navodi se u Planu.

Projekat elektrane će, kako se dodaje, opredeliti vrstu solarne elektrane. Inače, u regionu je sve više agrosolarnih projekata. Ima ih u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji.

Cilj izrade Plana je definisanje maksimalnog prostora za instalaciju fotonaponske elektrane sa baterijom za skladištenje energije snage veće od 10 MW, orijentaciono do 100 MW, navodi se u Planu.

Baterije polako osvajaju tržište Srbije

Baterije za skladištenje električne energije poslednjih godina postaju sve popularnije u sektoru obnovljivih izvora energije. Instaliraju se samostalno, ali i u paketu sa solarnim elektranama.

Projekat RP Global je treći koji je najavljen u Srbiji.

Pre godinu dana CWP Global saopštio je razvija projekat Lederata Energy koji će, kako su rekli, biti prva hibridna elektrana u Srbiji. Elektrana će činiti solarni park od 50 MW, vetropark od 100 MW i sistem za skladištenje električne energije od 20 MWh.

A, pre tri nedelje Vlada Srbije je dobila tri ponude na javnom pozivu za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc), sa baterijama snage najmanje 200 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

12. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

12. oktobar 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

12. oktobar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

12. oktobar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme