OIE

RP Global planira da gradi solarnu elektranu sa baterijom u Sremskoj Mitrovici

rp global solar baterija srbija calma

Foto: Plan detaljne regulacije

Objavljeno

12.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija RP Global namerava da na teritoriji Sremske Mitrovice izgradi solarnu elektranu do 100 MW sa baterijskim skladištem.

Kompanija RP Global je austrijski investitor u obnovljive izvore energije koja trenutno na globalnom nivou razvija projekte snage 15.800 MW, pre svega vetroelektrana i solarnih elektrana. Kompanija je aktivna i u regionu Jugoistočne Evrope,  pre svega u Hrvatskoj, gde razvija projekte fotonaponskih elektrana i vetroparkova snage 500 MW, dok je u Srbiji registrovana 2021. godine.

Grad Sremska Mitrovica stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije područja solarne elektrane sa baterijskim skladištem električne energije u ataru sela Čalma, severno od Sremske Mitrovice. Investitor izrade Plana je firma RP Global solarne elektrane, jedna od tri pravna subjekta austrijskog investitora u Srbiji.

Plan obuhvata površinu od skoro 201 hektara, od kojih se, kako piše u dokumentu, 93 odsto koristi kao poljoprivredno zemljište za uzgoj ratarskih kultura.

Moguće je da fotonaponska elektrana bude agrosolar

Solarna elektrana može biti klasičnog tipa, ali je moguće formirati i solarnu elektranu tipa agrosolara, gde se ispod solarnih panela mogu uzgajati poljoprivredne kulture, navodi se u Planu.

Projekat elektrane će, kako se dodaje, opredeliti vrstu solarne elektrane. Inače, u regionu je sve više agrosolarnih projekata. Ima ih u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji.

Cilj izrade Plana je definisanje maksimalnog prostora za instalaciju fotonaponske elektrane sa baterijom za skladištenje energije snage veće od 10 MW, orijentaciono do 100 MW, navodi se u Planu.

Baterije polako osvajaju tržište Srbije

Baterije za skladištenje električne energije poslednjih godina postaju sve popularnije u sektoru obnovljivih izvora energije. Instaliraju se samostalno, ali i u paketu sa solarnim elektranama.

Projekat RP Global je treći koji je najavljen u Srbiji.

Pre godinu dana CWP Global saopštio je razvija projekat Lederata Energy koji će, kako su rekli, biti prva hibridna elektrana u Srbiji. Elektrana će činiti solarni park od 50 MW, vetropark od 100 MW i sistem za skladištenje električne energije od 20 MWh.

A, pre tri nedelje Vlada Srbije je dobila tri ponude na javnom pozivu za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc), sa baterijama snage najmanje 200 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji