OIE

RP Global razvija 500 MW iz solara i vetra u Hrvatskoj

rp global hrvatska 20 godina vetroelektrana danilo 500 mw

Tim RP Globala pored vetroelektrane Danilo (foto: RP Global)

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija RP Global namerava da u Hrvatskoj u narednih pet godina započne gradnju vetroelektrana i solarnih parkova snage 500 megavata (MW), najavio je Bojan Reščec, direktor ove austrijske kompanije za Hrvatsku, koja ove godine obeležava 20 godina poslovanja u Hrvatskoj.

Bojan Reščec kaže za Balkan Green Energy News da će uprkos administrativnim preprekama uskoro krenuti za gradnjom novih elektrana na zelenu energiju. On ističe da kompanija već šest godina čeka izgradnju druge faze vetroelektrana Danilo kod Šibenika i Rudine kod Dubrovnika.

Projekat Danilo II sa 47 MW je, kako kaže, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vraćen na ponovnu procenu uticaja na životnu sredinu jer je obavljeno prilagođavanje projekta na novu tehnologiju.

Zato dozvole i početak gradnje očekuju tek krajem iduće godine, ali se nadaju da će se za 35 MW vetroparka Rudine II to desiti pre kraja ove godine.

RP Global planira izgradnju pet solarnih elektrana snage 115 MW

„Prije tri godine smo započeli intenzivniji razvoj solarnih elektrana, i do kraja godine očekujemo početak gradnje elektrane Novalja sa 15 MW. Za još pet projekata solarnih elektrana predali smo zahtjev za energetsko odobrenje, što je dodatnih 100 MW u različitim fazama razvoja, no cijeli tim je željan gradnje pa činimo sve da što se to što prije desi“, kaže Reščec.

On ističe da je RP Global zatečen nedavnom objavom poziva za nadmetanje za tržišnu premiju pre nego što je poznato kada će biti izdata energetska odobrenja, koja su, uz lokacijsku dozvolu, preduslov za učešće na aukcijama. Reščec podseća da je Ministarstvo posle donošenja novog Zakona o tržištu električne energije pozvalo sve investitore koji razvijaju projekte da se do 19. januara prijave kako bi dobili energetsko odobrenje, ali ta odobrenja dosad nisu podeljena.

U naredne dve godine očekuje se gradnja elektrana snage 200 MW

On ističe da čekaju i da se Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) izvuče iz haosa nastalog usled ogromnog broja zahteva za priključak na mrežu.

„No, ako nam nadležne institucije to omoguće, u sljedeće dve godine RP Global kani u Hrvatskoj započeti implementaciju oko 200 MW vjetroelektrana i fotonaponskih elektrana, a radimo na tome da u pet godina započnemo gradnju na dodatnih 300 MW“, ističe Reščec.

Ako vlasti Hrvatske dovrše rad na stabilnom pravnom okviru za obnovljive izvore energije, RP Global će, kako kaže, s obzirom na znanje i iskustvo u Hrvatskoj i svetu, sigurno pronaći potrebna sredstva za dovršetak ovih investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

12. maj 2022. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

12. maj 2022. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

12. maj 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

12. maj 2022. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje