OIE

RP Global razvija 500 MW iz solara i vetra u Hrvatskoj

rp global hrvatska 20 godina vetroelektrana danilo 500 mw

Tim RP Globala pored vetroelektrane Danilo (foto: RP Global)

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija RP Global namerava da u Hrvatskoj u narednih pet godina započne gradnju vetroelektrana i solarnih parkova snage 500 megavata (MW), najavio je Bojan Reščec, direktor ove austrijske kompanije za Hrvatsku, koja ove godine obeležava 20 godina poslovanja u Hrvatskoj.

Bojan Reščec kaže za Balkan Green Energy News da će uprkos administrativnim preprekama uskoro krenuti za gradnjom novih elektrana na zelenu energiju. On ističe da kompanija već šest godina čeka izgradnju druge faze vetroelektrana Danilo kod Šibenika i Rudine kod Dubrovnika.

Projekat Danilo II sa 47 MW je, kako kaže, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vraćen na ponovnu procenu uticaja na životnu sredinu jer je obavljeno prilagođavanje projekta na novu tehnologiju.

Zato dozvole i početak gradnje očekuju tek krajem iduće godine, ali se nadaju da će se za 35 MW vetroparka Rudine II to desiti pre kraja ove godine.

RP Global planira izgradnju pet solarnih elektrana snage 115 MW

„Prije tri godine smo započeli intenzivniji razvoj solarnih elektrana, i do kraja godine očekujemo početak gradnje elektrane Novalja sa 15 MW. Za još pet projekata solarnih elektrana predali smo zahtjev za energetsko odobrenje, što je dodatnih 100 MW u različitim fazama razvoja, no cijeli tim je željan gradnje pa činimo sve da što se to što prije desi“, kaže Reščec.

On ističe da je RP Global zatečen nedavnom objavom poziva za nadmetanje za tržišnu premiju pre nego što je poznato kada će biti izdata energetska odobrenja, koja su, uz lokacijsku dozvolu, preduslov za učešće na aukcijama. Reščec podseća da je Ministarstvo posle donošenja novog Zakona o tržištu električne energije pozvalo sve investitore koji razvijaju projekte da se do 19. januara prijave kako bi dobili energetsko odobrenje, ali ta odobrenja dosad nisu podeljena.

U naredne dve godine očekuje se gradnja elektrana snage 200 MW

On ističe da čekaju i da se Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) izvuče iz haosa nastalog usled ogromnog broja zahteva za priključak na mrežu.

„No, ako nam nadležne institucije to omoguće, u sljedeće dve godine RP Global kani u Hrvatskoj započeti implementaciju oko 200 MW vjetroelektrana i fotonaponskih elektrana, a radimo na tome da u pet godina započnemo gradnju na dodatnih 300 MW“, ističe Reščec.

Ako vlasti Hrvatske dovrše rad na stabilnom pravnom okviru za obnovljive izvore energije, RP Global će, kako kaže, s obzirom na znanje i iskustvo u Hrvatskoj i svetu, sigurno pronaći potrebna sredstva za dovršetak ovih investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

12. maj 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

12. maj 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

12. maj 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

12. maj 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić