OIE

RP Global razvija 500 MW iz solara i vetra u Hrvatskoj

rp global hrvatska 20 godina vetroelektrana danilo 500 mw

Tim RP Globala pored vetroelektrane Danilo (foto: RP Global)

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija RP Global namerava da u Hrvatskoj u narednih pet godina započne gradnju vetroelektrana i solarnih parkova snage 500 megavata (MW), najavio je Bojan Reščec, direktor ove austrijske kompanije za Hrvatsku, koja ove godine obeležava 20 godina poslovanja u Hrvatskoj.

Bojan Reščec kaže za Balkan Green Energy News da će uprkos administrativnim preprekama uskoro krenuti za gradnjom novih elektrana na zelenu energiju. On ističe da kompanija već šest godina čeka izgradnju druge faze vetroelektrana Danilo kod Šibenika i Rudine kod Dubrovnika.

Projekat Danilo II sa 47 MW je, kako kaže, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vraćen na ponovnu procenu uticaja na životnu sredinu jer je obavljeno prilagođavanje projekta na novu tehnologiju.

Zato dozvole i početak gradnje očekuju tek krajem iduće godine, ali se nadaju da će se za 35 MW vetroparka Rudine II to desiti pre kraja ove godine.

RP Global planira izgradnju pet solarnih elektrana snage 115 MW

„Prije tri godine smo započeli intenzivniji razvoj solarnih elektrana, i do kraja godine očekujemo početak gradnje elektrane Novalja sa 15 MW. Za još pet projekata solarnih elektrana predali smo zahtjev za energetsko odobrenje, što je dodatnih 100 MW u različitim fazama razvoja, no cijeli tim je željan gradnje pa činimo sve da što se to što prije desi“, kaže Reščec.

On ističe da je RP Global zatečen nedavnom objavom poziva za nadmetanje za tržišnu premiju pre nego što je poznato kada će biti izdata energetska odobrenja, koja su, uz lokacijsku dozvolu, preduslov za učešće na aukcijama. Reščec podseća da je Ministarstvo posle donošenja novog Zakona o tržištu električne energije pozvalo sve investitore koji razvijaju projekte da se do 19. januara prijave kako bi dobili energetsko odobrenje, ali ta odobrenja dosad nisu podeljena.

U naredne dve godine očekuje se gradnja elektrana snage 200 MW

On ističe da čekaju i da se Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) izvuče iz haosa nastalog usled ogromnog broja zahteva za priključak na mrežu.

„No, ako nam nadležne institucije to omoguće, u sljedeće dve godine RP Global kani u Hrvatskoj započeti implementaciju oko 200 MW vjetroelektrana i fotonaponskih elektrana, a radimo na tome da u pet godina započnemo gradnju na dodatnih 300 MW“, ističe Reščec.

Ako vlasti Hrvatske dovrše rad na stabilnom pravnom okviru za obnovljive izvore energije, RP Global će, kako kaže, s obzirom na znanje i iskustvo u Hrvatskoj i svetu, sigurno pronaći potrebna sredstva za dovršetak ovih investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik