OIE

RP Global gradi solarnu elektranu na hrvatskom ostrvu Pag

RP Global solarna elektrana Pag

Foto: Pixabay/mrganso

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Austrijska elektroenergetska kompanija RP Global uskoro počinje gradnju fotonaponske elektrane kod mesta Novalja na hrvatskom ostrvu Pag, koja bi trebalo da proizvodi 25 GWh električne energije godišnje.

RP Global je već realizovala investicije u dve vetroelektrane blizu hrvatske obale Jadranskog mora – Danilo kod Šibenika i Rudine kod Dubrovnika – a ovo im je prvi solarni projekat u Hrvatskoj, navode lokani mediji.

Ovaj projekat, vredan 10 miliona evra, bi lokalnoj samoupravi u Novalji trebalo da donosi oko 33,000 evra godišnje, saopštila je Hrvatska gospodarstvena komora (HGK).

RP Global planira još projekata u Hrvatskoj

Projekat Novalja samo je deo vrlo ambicioznih planova kompanije RP Global u Ličko-senjskoj županiji, rekao je direktor kompanije za Hrvatsku i potpredsednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec.

Reščec je rekao da je teško je u ovom trenutku govoriti o konkretnim brojkama, ali da se kompanija nada da će se u narednim godinama govoriti o trocifrenim megavatima i milionima evra investicija.

Hrvatske fotonaponske elektrane su proizvele preko 72 miliona kWh u 2019. godini

U Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno nešto više od 72 miliona kWh električne energije iz fotonaponskih elektrana, a ukupna proizvodnja iz obnovljivih izvora porasla je za 16,1% u odnosu na 2018. godinu. Udeo fotonaponskih elektrana u ukupnoj instalisanoj snazi je 6%, pišu hrvatski mediji, pozivajući se na podatke Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE).

HROTE je nedavno objavio prvi poziv za iskazivanje interesa za učestvovanje na tenderima za dodelu premije i garantovane otkupne cene za električnu energiju iz obnovljivih izvora. Javni poziv se odnosi na solarne elektrane (50 MW), male hidroelektrane (9 MW), kao i elektrane na biogas (15 MW) i biomasu (14 MW) ukupne snage 88 MW.

Prema ranijim izveštajima, Novalja je jedna od sedam novih solarnih elektrana, ukupnog kapaciteta 257 MW, planiranih u Hrvatskoj, pored dve nove elektrane Hrvatske elektroprivrede (HEP), ukupne snage 95 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Pogledajte uzivo rode Sara Novko ptice

Pogledajte uživo kako rode Sara i Novko dobijaju ptiće

13 May 2021 - Bele rode u Saranovu kod Rače će ovih dana dobiti ptiće. Prenos događaja omogućen je pomoću 4G kamere sa solarnim napajanjem.

Struja ljude na Marsu ogromnih zmajeva

Struja se na Marsu može proizvoditi pomoću ogromnih zmajeva

12 May 2021 - Naučnici tvrde da energija za koloniju ljudi na Marsu može da se proizvodi pomoću velikih zmajeva koji će se u letu okretati i pokretati turbinu na zemlji

inovativnu ekolosku ideju takmicenje Battle of Minds

Prijavi svoju inovativnu ekološku ideju za takmičenje Battle of Minds

12 May 2021 - Učesnici i učesnice na konkursu Battle of Minds mogu da osvoje do 50.000 funti i dobiju priliku za praksu i profesionalni razvoj

eps solarne elektrane tender pepelista morava kolubara

Elektroprivreda Srbije sprema gradnju dve solarne elektrane snage 20 MW

12 May 2021 - EPS je raspisao tender za pripremu analize uslova za gradnju solarnih elektrana na pepelištima TE Morava i TE Kolubara A.