OIE

RP Global gradi solarnu elektranu na hrvatskom ostrvu Pag

RP Global solarna elektrana Pag

Foto: Pixabay/mrganso

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Austrijska elektroenergetska kompanija RP Global uskoro počinje gradnju fotonaponske elektrane kod mesta Novalja na hrvatskom ostrvu Pag, koja bi trebalo da proizvodi 25 GWh električne energije godišnje.

RP Global je već realizovala investicije u dve vetroelektrane blizu hrvatske obale Jadranskog mora – Danilo kod Šibenika i Rudine kod Dubrovnika – a ovo im je prvi solarni projekat u Hrvatskoj, navode lokani mediji.

Ovaj projekat, vredan 10 miliona evra, bi lokalnoj samoupravi u Novalji trebalo da donosi oko 33,000 evra godišnje, saopštila je Hrvatska gospodarstvena komora (HGK).

RP Global planira još projekata u Hrvatskoj

Projekat Novalja samo je deo vrlo ambicioznih planova kompanije RP Global u Ličko-senjskoj županiji, rekao je direktor kompanije za Hrvatsku i potpredsednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec.

Reščec je rekao da je teško je u ovom trenutku govoriti o konkretnim brojkama, ali da se kompanija nada da će se u narednim godinama govoriti o trocifrenim megavatima i milionima evra investicija.

Hrvatske fotonaponske elektrane su proizvele preko 72 miliona kWh u 2019. godini

U Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno nešto više od 72 miliona kWh električne energije iz fotonaponskih elektrana, a ukupna proizvodnja iz obnovljivih izvora porasla je za 16,1% u odnosu na 2018. godinu. Udeo fotonaponskih elektrana u ukupnoj instalisanoj snazi je 6%, pišu hrvatski mediji, pozivajući se na podatke Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE).

HROTE je nedavno objavio prvi poziv za iskazivanje interesa za učestvovanje na tenderima za dodelu premije i garantovane otkupne cene za električnu energiju iz obnovljivih izvora. Javni poziv se odnosi na solarne elektrane (50 MW), male hidroelektrane (9 MW), kao i elektrane na biogas (15 MW) i biomasu (14 MW) ukupne snage 88 MW.

Prema ranijim izveštajima, Novalja je jedna od sedam novih solarnih elektrana, ukupnog kapaciteta 257 MW, planiranih u Hrvatskoj, pored dve nove elektrane Hrvatske elektroprivrede (HEP), ukupne snage 95 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

14. avgust 2020. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

14. avgust 2020. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

14. avgust 2020. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica elektroprivreda iz regiona o trgovanju emisijama: Saradnja je put za energetsku tranziciju

14. avgust 2020. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije