OIE

RP Global gradi solarnu elektranu na hrvatskom ostrvu Pag

RP Global solarna elektrana Pag

Foto: Pixabay/mrganso

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Austrijska elektroenergetska kompanija RP Global uskoro počinje gradnju fotonaponske elektrane kod mesta Novalja na hrvatskom ostrvu Pag, koja bi trebalo da proizvodi 25 GWh električne energije godišnje.

RP Global je već realizovala investicije u dve vetroelektrane blizu hrvatske obale Jadranskog mora – Danilo kod Šibenika i Rudine kod Dubrovnika – a ovo im je prvi solarni projekat u Hrvatskoj, navode lokani mediji.

Ovaj projekat, vredan 10 miliona evra, bi lokalnoj samoupravi u Novalji trebalo da donosi oko 33,000 evra godišnje, saopštila je Hrvatska gospodarstvena komora (HGK).

RP Global planira još projekata u Hrvatskoj

Projekat Novalja samo je deo vrlo ambicioznih planova kompanije RP Global u Ličko-senjskoj županiji, rekao je direktor kompanije za Hrvatsku i potpredsednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec.

Reščec je rekao da je teško je u ovom trenutku govoriti o konkretnim brojkama, ali da se kompanija nada da će se u narednim godinama govoriti o trocifrenim megavatima i milionima evra investicija.

Hrvatske fotonaponske elektrane su proizvele preko 72 miliona kWh u 2019. godini

U Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno nešto više od 72 miliona kWh električne energije iz fotonaponskih elektrana, a ukupna proizvodnja iz obnovljivih izvora porasla je za 16,1% u odnosu na 2018. godinu. Udeo fotonaponskih elektrana u ukupnoj instalisanoj snazi je 6%, pišu hrvatski mediji, pozivajući se na podatke Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE).

HROTE je nedavno objavio prvi poziv za iskazivanje interesa za učestvovanje na tenderima za dodelu premije i garantovane otkupne cene za električnu energiju iz obnovljivih izvora. Javni poziv se odnosi na solarne elektrane (50 MW), male hidroelektrane (9 MW), kao i elektrane na biogas (15 MW) i biomasu (14 MW) ukupne snage 88 MW.

Prema ranijim izveštajima, Novalja je jedna od sedam novih solarnih elektrana, ukupnog kapaciteta 257 MW, planiranih u Hrvatskoj, pored dve nove elektrane Hrvatske elektroprivrede (HEP), ukupne snage 95 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

Beogradske-elektrane-geotermalna-energija

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje