UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Hrvatska dobija još sedam solarnih elektrana snage 257 MW

Hrvatska-dobija-jos-sedam-solarnih-elektrana-snage-257-MW

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Hrvatskoj bi uskoro trebalo da bude instalirano još sedam solarnih elektrana snage 257 MW. Sa dve elektrane koje planira Hrvatska elektroprivreda (HEP), snage 95 MW, trenutni kapacitet za korišćenje solarne energije od 61 MW biće povećan skoro šest puta.

Sedam novih elektrana Hrvatska bi trebalo da dobije u okolini Benkovca, u blizini gradova Trilj i Novalja, kao i u opštini Klis, navodi se u zahtevima za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, koje je šest firmi predalo Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u julu i agustu.

U okolini Benkovca planirane su tri solarne elektrane na površini od 228 hektara

U okolini Benkovca planirane su tri solarne elektrane. Kolarina, snage do 38 MW, biće izgrađena na površini od 62 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja je 64,2 GWh. Zahtev je predala firma SE Kolarina. Elektrana Benkovac prostiraće se na 100 hektara, a zahtev je predala firma Aureus solis. Planirana je snaga do 60 MW, a očekivana godišnja proizvodnja nije navedena u zahtevu. Treća elektrana, Raštević, snage do 41 MW, biće izgrađena na 66 hektara sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 69,5 GWh. Zahtev je Ministarstvu predala firma SE Raštević.

Firma RP Global projekti planira da izgradi solarnu elektranu Novalja, snage do 18 MW na ostrvu Pagu sa očekivanom godišnjom proizvodnjod od 18,5 MWh.

U Splitsko-dalmatinskoj županija trebalo bi da budu izgrađene elektrane Pometeno brdo (50 MW), Tijarica (20 MW), i Tarabnik (30 MW). Za prvu, koja bi trebalo da bude instalirana na 88 hektara i da ima godišnju proizvodnju od 95 GWh, zahtev je predala firma ENCRO ZD2, a za ostale dve firma Vrtača. Tijarica i Tarabnik zauzeće ukupno 82 hektara i proizvesti 95 GWh.

Slične zahteve već je predala Hrvatska elektroprivreda (HEP), i to za gradnju dve solarne elektrane snage 95 MW. HEP namerava da u solarnu energiju uloži 100 miliona era do 2023. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici