x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatska dobija još sedam solarnih elektrana snage 257 MW

13.09.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Hrvatska dobija još sedam solarnih elektrana snage 257 MW

U Hrvatskoj bi uskoro trebalo da bude instalirano još sedam solarnih elektrana snage 257 MW. Sa dve elektrane koje planira Hrvatska elektroprivreda (HEP), snage 95 MW, trenutni kapacitet za korišćenje solarne energije od 61 MW biće povećan skoro šest puta.

Sedam novih elektrana Hrvatska bi trebalo da dobije u okolini Benkovca, u blizini gradova Trilj i Novalja, kao i u opštini Klis, navodi se u zahtevima za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, koje je šest firmi predalo Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u julu i agustu.

U okolini Benkovca planirane su tri solarne elektrane na površini od 228 hektara

U okolini Benkovca planirane su tri solarne elektrane. Kolarina, snage do 38 MW, biće izgrađena na površini od 62 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja je 64,2 GWh. Zahtev je predala firma SE Kolarina. Elektrana Benkovac prostiraće se na 100 hektara, a zahtev je predala firma Aureus solis. Planirana je snaga do 60 MW, a očekivana godišnja proizvodnja nije navedena u zahtevu. Treća elektrana, Raštević, snage do 41 MW, biće izgrađena na 66 hektara sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 69,5 GWh. Zahtev je Ministarstvu predala firma SE Raštević.

Firma RP Global projekti planira da izgradi solarnu elektranu Novalja, snage do 18 MW na ostrvu Pagu sa očekivanom godišnjom proizvodnjod od 18,5 MWh.

U Splitsko-dalmatinskoj županija trebalo bi da budu izgrađene elektrane Pometeno brdo (50 MW), Tijarica (20 MW), i Tarabnik (30 MW). Za prvu, koja bi trebalo da bude instalirana na 88 hektara i da ima godišnju proizvodnju od 95 GWh, zahtev je predala firma ENCRO ZD2, a za ostale dve firma Vrtača. Tijarica i Tarabnik zauzeće ukupno 82 hektara i proizvesti 95 GWh.

Slične zahteve već je predala Hrvatska elektroprivreda (HEP), i to za gradnju dve solarne elektrane snage 95 MW. HEP namerava da u solarnu energiju uloži 100 miliona era do 2023. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.