OIE

Hrvatska dobija još sedam solarnih elektrana snage 257 MW

Hrvatska-dobija-jos-sedam-solarnih-elektrana-snage-257-MW

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Hrvatskoj bi uskoro trebalo da bude instalirano još sedam solarnih elektrana snage 257 MW. Sa dve elektrane koje planira Hrvatska elektroprivreda (HEP), snage 95 MW, trenutni kapacitet za korišćenje solarne energije od 61 MW biće povećan skoro šest puta.

Sedam novih elektrana Hrvatska bi trebalo da dobije u okolini Benkovca, u blizini gradova Trilj i Novalja, kao i u opštini Klis, navodi se u zahtevima za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, koje je šest firmi predalo Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u julu i agustu.

U okolini Benkovca planirane su tri solarne elektrane na površini od 228 hektara

U okolini Benkovca planirane su tri solarne elektrane. Kolarina, snage do 38 MW, biće izgrađena na površini od 62 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja je 64,2 GWh. Zahtev je predala firma SE Kolarina. Elektrana Benkovac prostiraće se na 100 hektara, a zahtev je predala firma Aureus solis. Planirana je snaga do 60 MW, a očekivana godišnja proizvodnja nije navedena u zahtevu. Treća elektrana, Raštević, snage do 41 MW, biće izgrađena na 66 hektara sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 69,5 GWh. Zahtev je Ministarstvu predala firma SE Raštević.

Firma RP Global projekti planira da izgradi solarnu elektranu Novalja, snage do 18 MW na ostrvu Pagu sa očekivanom godišnjom proizvodnjod od 18,5 MWh.

U Splitsko-dalmatinskoj županija trebalo bi da budu izgrađene elektrane Pometeno brdo (50 MW), Tijarica (20 MW), i Tarabnik (30 MW). Za prvu, koja bi trebalo da bude instalirana na 88 hektara i da ima godišnju proizvodnju od 95 GWh, zahtev je predala firma ENCRO ZD2, a za ostale dve firma Vrtača. Tijarica i Tarabnik zauzeće ukupno 82 hektara i proizvesti 95 GWh.

Slične zahteve već je predala Hrvatska elektroprivreda (HEP), i to za gradnju dve solarne elektrane snage 95 MW. HEP namerava da u solarnu energiju uloži 100 miliona era do 2023. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.