OIE

Hrvatska dobija još sedam solarnih elektrana snage 257 MW

Hrvatska-dobija-jos-sedam-solarnih-elektrana-snage-257-MW

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Hrvatskoj bi uskoro trebalo da bude instalirano još sedam solarnih elektrana snage 257 MW. Sa dve elektrane koje planira Hrvatska elektroprivreda (HEP), snage 95 MW, trenutni kapacitet za korišćenje solarne energije od 61 MW biće povećan skoro šest puta.

Sedam novih elektrana Hrvatska bi trebalo da dobije u okolini Benkovca, u blizini gradova Trilj i Novalja, kao i u opštini Klis, navodi se u zahtevima za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, koje je šest firmi predalo Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u julu i agustu.

U okolini Benkovca planirane su tri solarne elektrane na površini od 228 hektara

U okolini Benkovca planirane su tri solarne elektrane. Kolarina, snage do 38 MW, biće izgrađena na površini od 62 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja je 64,2 GWh. Zahtev je predala firma SE Kolarina. Elektrana Benkovac prostiraće se na 100 hektara, a zahtev je predala firma Aureus solis. Planirana je snaga do 60 MW, a očekivana godišnja proizvodnja nije navedena u zahtevu. Treća elektrana, Raštević, snage do 41 MW, biće izgrađena na 66 hektara sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 69,5 GWh. Zahtev je Ministarstvu predala firma SE Raštević.

Firma RP Global projekti planira da izgradi solarnu elektranu Novalja, snage do 18 MW na ostrvu Pagu sa očekivanom godišnjom proizvodnjod od 18,5 MWh.

U Splitsko-dalmatinskoj županija trebalo bi da budu izgrađene elektrane Pometeno brdo (50 MW), Tijarica (20 MW), i Tarabnik (30 MW). Za prvu, koja bi trebalo da bude instalirana na 88 hektara i da ima godišnju proizvodnju od 95 GWh, zahtev je predala firma ENCRO ZD2, a za ostale dve firma Vrtača. Tijarica i Tarabnik zauzeće ukupno 82 hektara i proizvesti 95 GWh.

Slične zahteve već je predala Hrvatska elektroprivreda (HEP), i to za gradnju dve solarne elektrane snage 95 MW. HEP namerava da u solarnu energiju uloži 100 miliona era do 2023. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata

Dva-vetroparka-Hrvatskoj-korporativni-PPA-ugovor-sistem-subvencija-Professio-Energia

Professio Energia potpisala PPA ugovor s firmom Danske Commodities za dva vetroparka u Hrvatskoj

03 августа 2022 - Vetroelektrane ZD 6 i ZD 2 i 3 firme Professio Energia su među prvima dobrovoljno izašle iz mehanizma podsticaja kroz fidin tarife