OIE

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

Foto: HT

Objavljeno

26.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Telekom i firma Professio Energia potpisali su prvi korporativni ugovor o otkupu električne energije (PPA) u Hrvatskoj. Savetnik HT-u sklapanju posla bila je konsultantska kuća PwC.

Sklopljeni ugovor je prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj što znači da je potpisan između firme koja razvija projekat za obnovljivu energiju i korporativnog klijenta koji preuzima proizvedenu električnu energiju.

Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom (eng. virtual PPA – vPPA) iz obnovljivih izvora.

Reč je o prvom takvom ugovoru u Hrvatskoj u sklopu kojeg će električnu energiju iz obnovljivih izvora u količini od 50 GWh godišnje proizvoditi vetroelektrana koja će biti izgrađena na lokaciji Mazin Gračac, naveo je HT.

Tokom trajanja ugovor HT će, kako su dodali, podržavati proizvodnju i isporuku električne energije iz obnovljivih izvora sa lokalnog tržišta.

„Ovo je važna prekretnica u našoj energetskoj strategiji te potvrda predanosti odgovornom i proaktivnom vođenju Hrvatskog Telekoma na putu prema održivoj budućnosti, a istodobno i bitan iskorak za hrvatsku zeleno-energetsku tranziciju“, izjavio je Kostas Nebis, predsednik Uprave HT-a.

Professio Energia: prilika da firme upravljaju energetskim troškovima i ispune ESG ciljeve

Professio Energia saopštila je da je njena firma Liburana sa HT-om sklopila prvi virtualni PPA ugovor u Hrvatskoj. U skladu sa ugovorom Liburana i Professio Energija izgradiće vetroelektranu Mazin Gračac koja će imati godišnju proizvodnju od 50 GWh.

U kompaniji veruju da su na ovaj način zajedno otvorili vrata novog poslovnog modela za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj. Taj model će, kako dodaju, kompanijama omogućiti da dugoročno upravljaju energetskim troškovima i ispunjavanje ključnih ESG ciljeva.

Firma je, takođe, navela da su važnu uslogu u sklapanju ugovora imali njeni akcionari i investitori penzijski fondovi Erste i PBZ Croatia osiguranje, kao i Croatia osiguranje

Potpisani ugovor je pokazao da institucionalni investitori u Hrvatskoj treba da preuzmu veću ulogu u energetskoj tranziciji, što je i sugestija hrvatske energetske strategije, navela je Profession Energia.

PwC Croatia: uvođenje novog poslovnog modela u Hrvatskoj

PwC Croatia saopštio je da im je drago što učestvuju u podsticanju zelenih trendova i stvaranju novih poslovnih modela u Hrvatskoj.

Mislav Slade-Šilović, voditelj usluga konsaltinga u energetici u Jugoistočnoj Evropi u PwC-ju, čestitao je kompanijama HT i Professio Energia na pionirskom potezu uvođenja novog poslovnog modela u Hrvatskoj.

Inače, u martu je objavljeno da je švajcarski proizvođač i trgovac energijom Axpo potpisao desetogodišnji virtuelni PPA ugovor sa firmom Kunovac, koja gradi vetropark u Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

26. maj 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

26. maj 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. maj 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. maj 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK