OIE

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

Foto: HT

Objavljeno

26.05.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.05.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatski Telekom i firma Professio Energia potpisali su prvi korporativni ugovor o otkupu električne energije (PPA) u Hrvatskoj. Savetnik HT-u sklapanju posla bila je konsultantska kuća PwC.

Sklopljeni ugovor je prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj što znači da je potpisan između firme koja razvija projekat za obnovljivu energiju i korporativnog klijenta koji preuzima proizvedenu električnu energiju.

Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom (eng. virtual PPA – vPPA) iz obnovljivih izvora.

Reč je o prvom takvom ugovoru u Hrvatskoj u sklopu kojeg će električnu energiju iz obnovljivih izvora u količini od 50 GWh godišnje proizvoditi vetroelektrana koja će biti izgrađena na lokaciji Mazin Gračac, naveo je HT.

Tokom trajanja ugovor HT će, kako su dodali, podržavati proizvodnju i isporuku električne energije iz obnovljivih izvora sa lokalnog tržišta.

„Ovo je važna prekretnica u našoj energetskoj strategiji te potvrda predanosti odgovornom i proaktivnom vođenju Hrvatskog Telekoma na putu prema održivoj budućnosti, a istodobno i bitan iskorak za hrvatsku zeleno-energetsku tranziciju“, izjavio je Kostas Nebis, predsednik Uprave HT-a.

Professio Energia: prilika da firme upravljaju energetskim troškovima i ispune ESG ciljeve

Professio Energia saopštila je da je njena firma Liburana sa HT-om sklopila prvi virtualni PPA ugovor u Hrvatskoj. U skladu sa ugovorom Liburana i Professio Energija izgradiće vetroelektranu Mazin Gračac koja će imati godišnju proizvodnju od 50 GWh.

U kompaniji veruju da su na ovaj način zajedno otvorili vrata novog poslovnog modela za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj. Taj model će, kako dodaju, kompanijama omogućiti da dugoročno upravljaju energetskim troškovima i ispunjavanje ključnih ESG ciljeva.

Firma je, takođe, navela da su važnu uslogu u sklapanju ugovora imali njeni akcionari i investitori penzijski fondovi Erste i PBZ Croatia osiguranje, kao i Croatia osiguranje

Potpisani ugovor je pokazao da institucionalni investitori u Hrvatskoj treba da preuzmu veću ulogu u energetskoj tranziciji, što je i sugestija hrvatske energetske strategije, navela je Profession Energia.

PwC Croatia: uvođenje novog poslovnog modela u Hrvatskoj

PwC Croatia saopštio je da im je drago što učestvuju u podsticanju zelenih trendova i stvaranju novih poslovnih modela u Hrvatskoj.

Mislav Slade-Šilović, voditelj usluga konsaltinga u energetici u Jugoistočnoj Evropi u PwC-ju, čestitao je kompanijama HT i Professio Energia na pionirskom potezu uvođenja novog poslovnog modela u Hrvatskoj.

Inače, u martu je objavljeno da je švajcarski proizvođač i trgovac energijom Axpo potpisao desetogodišnji virtuelni PPA ugovor sa firmom Kunovac, koja gradi vetropark u Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

26. maj 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

26. maj 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

26. maj 2023. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

26. maj 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra