OIE

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

Foto: Axpo

Objavljeno

21.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarski proizvođač i trgovac energijom Axpo potpisao je desetogodišnji virtuelni ugovor o kupovini energije (PPA) sa firmom Kunovac, koja gradi vetropark u Hrvatskoj.

Axpo je saopštio da je PPA ugovor prvi takav dugoročni ugovor koji je kompanija potpisala u Hrvatskoj, i naglasio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope.

Kompanija je, inače, veoma aktivna u regionu, pa je bila deo i prvog komercijalnog PPA ugovora u Srbiji, potpisanog početkom februara.

Ugovor sa firmom Kunovac odnosi se na skoro 1,8 TWh zelene električne energije, koja će biti proizvedena u vetroelektrani u okolini Zadra, saopštio je AXPO.

Kunovac je zajednička firma finske kompanije Taaleri Energia i lokalne firme Encro, koja je, takođe, bila deo još jednog PPA ugovora potpisanog 2022.

Projekat zajednički finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Zagrebačka banka, deo grupacije UniCredit Bank, i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR). Vetroelektrana će proizvoditi dovoljno zelene energije za 85.000 domaćinstava, što će pomoći da se izbegne više od 78.000 tona emisija CO2 godišnje.

Frančeskino: Sporazum donosi najbolju praksu iz nordijskih zemalja u region centralne i jugoistočne Evrope

Domeniko Frančeskino, direktor za zapadnu i istočnu Evropu u kompaniji AXPO, rekao je da ovo značajan sporazum jer jača sposobnost kompanije da ponudi inovativne energetske proizvode i usluge.

Ugovor koristi bogato iskustvo kompanije stečeno širom Evrope, i donosi, zajedno sa kompanijom Taaleri Energia, najbolju praksu nordijskih zemalja u region centralne i jugoistočne Evrope, naglasio je on.

Dogovor, pre svega, omogućava, kako je dodao, stabilnost i predvidljivost cena energije, što je i dalje ključno u trenutnom ekonomskom okruženju, i podržava rast obnovljivih izvora energije i prelazak na održivu budućnost.

Prema rečima Kalina Ratisa, zaduženog za razvoj poslovanja u regionu u okviru kompanije Axpo, potražnja i potencijal za sličnim ugovorima u centralnoj i jugoistočnoj Evropi su ogromni i firma se raduje podršci drugim sličnim transakcijama.

Inače, AXPO ima kancelarije u više zemalja regiona, uključujući Austriju, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Srbiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. mart 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. mart 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. mart 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. mart 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji