OIE

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

Foto: Axpo

Objavljeno

21.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarski proizvođač i trgovac energijom Axpo potpisao je desetogodišnji virtuelni ugovor o kupovini energije (PPA) sa firmom Kunovac, koja gradi vetropark u Hrvatskoj.

Axpo je saopštio da je PPA ugovor prvi takav dugoročni ugovor koji je kompanija potpisala u Hrvatskoj, i naglasio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope.

Kompanija je, inače, veoma aktivna u regionu, pa je bila deo i prvog komercijalnog PPA ugovora u Srbiji, potpisanog početkom februara.

Ugovor sa firmom Kunovac odnosi se na skoro 1,8 TWh zelene električne energije, koja će biti proizvedena u vetroelektrani u okolini Zadra, saopštio je AXPO.

Kunovac je zajednička firma finske kompanije Taaleri Energia i lokalne firme Encro, koja je, takođe, bila deo još jednog PPA ugovora potpisanog 2022.

Projekat zajednički finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Zagrebačka banka, deo grupacije UniCredit Bank, i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR). Vetroelektrana će proizvoditi dovoljno zelene energije za 85.000 domaćinstava, što će pomoći da se izbegne više od 78.000 tona emisija CO2 godišnje.

Frančeskino: Sporazum donosi najbolju praksu iz nordijskih zemalja u region centralne i jugoistočne Evrope

Domeniko Frančeskino, direktor za zapadnu i istočnu Evropu u kompaniji AXPO, rekao je da ovo značajan sporazum jer jača sposobnost kompanije da ponudi inovativne energetske proizvode i usluge.

Ugovor koristi bogato iskustvo kompanije stečeno širom Evrope, i donosi, zajedno sa kompanijom Taaleri Energia, najbolju praksu nordijskih zemalja u region centralne i jugoistočne Evrope, naglasio je on.

Dogovor, pre svega, omogućava, kako je dodao, stabilnost i predvidljivost cena energije, što je i dalje ključno u trenutnom ekonomskom okruženju, i podržava rast obnovljivih izvora energije i prelazak na održivu budućnost.

Prema rečima Kalina Ratisa, zaduženog za razvoj poslovanja u regionu u okviru kompanije Axpo, potražnja i potencijal za sličnim ugovorima u centralnoj i jugoistočnoj Evropi su ogromni i firma se raduje podršci drugim sličnim transakcijama.

Inače, AXPO ima kancelarije u više zemalja regiona, uključujući Austriju, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Srbiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

21. mart 2023. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

21. mart 2023. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

21. mart 2023. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

21. mart 2023. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković