OIE

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

Foto: Axpo

Objavljeno

21.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarski proizvođač i trgovac energijom Axpo potpisao je desetogodišnji virtuelni ugovor o kupovini energije (PPA) sa firmom Kunovac, koja gradi vetropark u Hrvatskoj.

Axpo je saopštio da je PPA ugovor prvi takav dugoročni ugovor koji je kompanija potpisala u Hrvatskoj, i naglasio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope.

Kompanija je, inače, veoma aktivna u regionu, pa je bila deo i prvog komercijalnog PPA ugovora u Srbiji, potpisanog početkom februara.

Ugovor sa firmom Kunovac odnosi se na skoro 1,8 TWh zelene električne energije, koja će biti proizvedena u vetroelektrani u okolini Zadra, saopštio je AXPO.

Kunovac je zajednička firma finske kompanije Taaleri Energia i lokalne firme Encro.

Projekat zajednički finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Zagrebačka banka, deo grupacije UniCredit Bank, i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR). Vetroelektrana će proizvoditi dovoljno zelene energije za 85.000 domaćinstava, što će pomoći da se izbegne više od 78.000 tona emisija CO2 godišnje.

Frančeskino: Sporazum donosi najbolju praksu iz nordijskih zemalja u region centralne i jugoistočne Evrope

Domeniko Frančeskino, direktor za zapadnu i istočnu Evropu u kompaniji AXPO, rekao je da ovo značajan sporazum jer jača sposobnost kompanije da ponudi inovativne energetske proizvode i usluge.

Ugovor koristi bogato iskustvo kompanije stečeno širom Evrope, i donosi, zajedno sa kompanijom Taaleri Energia, najbolju praksu nordijskih zemalja u region centralne i jugoistočne Evrope, naglasio je on.

Dogovor, pre svega, omogućava, kako je dodao, stabilnost i predvidljivost cena energije, što je i dalje ključno u trenutnom ekonomskom okruženju, i podržava rast obnovljivih izvora energije i prelazak na održivu budućnost.

Prema rečima Kalina Ratisa, zaduženog za razvoj poslovanja u regionu u okviru kompanije Axpo, potražnja i potencijal za sličnim ugovorima u centralnoj i jugoistočnoj Evropi su ogromni i firma se raduje podršci drugim sličnim transakcijama.

Inače, AXPO ima kancelarije u više zemalja regiona, uključujući Austriju, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Srbiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

21. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

21. mart 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

21. mart 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

21. mart 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice