OIE

Professio Energia potpisala PPA ugovor s firmom Danske Commodities za dva vetroparka u Hrvatskoj

Dva-vetroparka-Hrvatskoj-korporativni-PPA-ugovor-sistem-subvencija-Professio-Energia

Foto: ZD 2 i 3 (Professio Energia)

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Professio Energia je potpisala PPA ugovor sa kompanijom Danske Commodities, koja se obavezala da plasira struju iz njena dva vetroparka na tržištu. Stoga ta postrojenja više ne rade kroz mehanizam subvencija kroz fidin tarife.

Professio Energia, koja investira u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i upravlja investicijama u tom sektoru, potpisala je s firmom Danske Commodities ugovor o otkupu električne energije (PPA) iz svoja dva vetroparka u Hrvatskoj. Dve kompanije su navele da su ova dva postrojenja tako među prvima u zemlji dobrovoljno napustila mehanizam subvencija kroz fidin tarife (FiT).

Danske Commodities sada pruža usluge obezbeđivanja prodaje na tržištu (route to market) za vetroelektrane ZD 6 (Zadar 6) i ZD 2 i 3 (Zadar 2 i 3) u blizini istoimenog grada. Ukupni kapacitet iznosi 46 megavata, a zbirni prosečni godišnji učinak je 141 gigavat-sat. Ukupna priključna snaga je 45 megavata.

Klarić: Novi ugovor treba da poveća vrednost i konkurentnost dva vetroparka

„Parkovi ZD 6 i ZD 2 i 3 su među prvim projektima u sektoru vetra u čijoj je izgradnji Professio Energia učestvovala. Više od deset godina su snabdevali strujom domaćinstva u Hrvatskoj i ponosni smo što su među prvima u Hrvatskoj koji su dobrovoljno napustili FiT mehanizam podsticaja. Ulaskom u PPA ugovor o tržišnom plasmanu s iskusnom kompanijom za trgovanje kao što je Danske Commodities, nadamo se da ćemo još više uvećati vrednost i konkurentnost ove imovine“, izjavio je generalni direktor Professio Energije Mario Klarić.

Otvoren put za PPA ugovore širom Balkana

Danske Commodities ima strateški cilj da poveća vrednost energije iz obnovljivih izvora tako da može da se nadmeće u tržišnim uslovima, kazao je kompanijin potpredsednik Tor Mosegaard, odgovoran za trgovanje električnom energijom u Evropi.

Danske Commodities je u decembru potpisao prvi PPA sporazum s projektom kojem je istekao ugovor FiT subvencija u Hrvatskoj i takođe prvi PPA između dva nedržavna učesnika na tržištu. Na taj način je preuzeo odgovornost za trgovanje i balansiranje za wpd-ov vetropark Orlice od 9,6 megavata.

Vetroelektrane ZD 6 i ZD 2 i 3 su puštene u rad 2010. odnosno 2012. godine

„Danske Commodities se u Hrvatskoj bavi trgovanjem energijom već više od jedne decenije, pa sada pružamo usluge na energetskom tržištu većini članova balansnih grupa u zemlji. Zajedno sa ambicioznim investitorima u energiju iz obnovljivih izvora kao što je Professio Energia, Danske Commodities želi da uspostavi standard za dalje sklapanje ugovora širom balkanskog regiona, da bismo mogli da sprovodimo energetsku tranziciju“, izjavio je Mosegaard.

Vetroelektrana ZD 6, izgrađena 2010, u vlasništvu je preduzeća EKO. Ima kapacitet 9,2 megavata, a godišnje prosečno proizvede 26 gigavat-sati električne energije. ZD 2 i 3, koji su formalno jedno postrojenje, priključeni su na mrežu 2012, a ukupna snaga im je 36,8 megavata. Prosečna godišnja proizvodnja pogona u vlasništvu firme Velika Popina iznosi 115 gigavat-sati. Obe kompanije su zajednički projekti Professio Energije i ENCRO-a, a svako drži po polovinu.

Postrojenja su u zajedničkom vlasništvu kompanija Professio Energia i ENCRO

Professio Energia je u vlasništvu hrvatskih institucionalnih investitora, penzionih fondova i osiguravajućih kompanija. Listirana je na Zagrebačkoj burzi. Kompanija je saopštila da ima portfelj gotovih i projekata u razvoju od preko 300 megavata.

Danske Commodities se bavi trgovanjem energijom. Specijalizovan je za kratkoročne plasmane struje i gasa i nudi usluge balansiranja, optimizacije i hedžovanja proizvođačima i snabdevačima energije. Kompanija posluje u 40 zemalja. U stoodstotnom je vlasništvu norveškog Equinora.

Tržišne cene struje su višestruko veće nego one iz sistema podsticaja

U privrednom udruženju Obnovljivi izvori energije Hrvatska ili OIEH kažu za Balkan Green Energy News da kompanije koje raskinu ugovor o fidin tarifama nemaju nikakve posledice osim što postrojenja koja su u pitanju ne mogu da se vrate u sistem podsticaja. Dalje, oslobođeni višak u tarifama se ne može dodeliti drugome, budući da je Hrvatska u međuvremenu prešla na premije i ugovore o razlici u ceni (CfD-ove).

„U okolnostima sve većih cijena na tržištu električne energije, za očekivati je trend izlaska projekata OIE na tržište. Nekoliko je projekata OIE to već učinilo, a o tome razmišljaju i oni kojima je do kraja trajanja ugovora preostalo manje od pet godina“, saopšteno je. OIEH ukazuje na to da je prosečna cena struje na domaćoj berzi CROPEX u julu na tržištu za dan unapred iznosila 360 evra po megavat-satu, a da se propela i do 520 evra, što je višestruko više od iznosa iz sistema FiT. Cena je juče bila 430 evra, a danas 443,5 evra po megavat-satu.

Treba pomenuti da je prošlog meseca zabeležen jako slab odziv investitora na prvoj aukciji u Hrvatskoj za dodelu premija za velike elektrane na obnovljive izvore.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.