OIE

Pokrovac: Više razloga za slab odziv investitora na prvoj aukciji za velike elektrane

Maja Pokrovac direktorka OIEH aukcije

Foto: OIEH

Objavljeno

12.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nedovršen zakonodavni okvir za novi model subvencionisanja projekata iz obnovljivih izvora energije, koji podrazumeva dodelu premija na aukcijama, uz visoke cene električne energije na tržištu, glavni su uzroci slabog interesovanja investitora za dobijanje premija na prvim aukcijama za velike projekte u Hrvatskoj, kažu u udruženju Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Hrvatska je na prvoj aukciji za projekte velike instalisane snage na obnovljivu energiju ponudila premije za 638 megavata (MW), ali je dobila ponude za samo 150 MW.

Maja Pokrovac, direktorka Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH), kaže za Balkan Green Energy News da scena obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj prolazi ozbiljnu transformaciju i aukcije za dodelu tržišne premije su važan deo toga.

Trenutno nije poznato koliko će iznositi naknada za priključenje na mrežu za nove elektrane

Za transformaciju je, kako kaže, ključan i novi zakonodavni proces koji je započeo krajem prošle godine i još nisu završeni svi podzakonski akti važni za definisanje svih parametara koje investitori moraju znati da bi mogli da realizuju svoje projekte. A, veći broj projekata značiće i više prijava na aukcijama.

„U tijeku je razvoj 1.500 MW, ali trenutno nije poznato kolika će se naknada za priključenje na mrežu morati platiti. Taj segment je itekako važan za projekte i njihova se realizacija neće nastaviti dokle god postoji ovakva nepoznanica. Stoga je nužna transparentna, jasna i kvalitetna metodologija izračuna cijene priključenja na mrežu“, ističe ona.

Cene na tržištu su pet puta veće od ponuđenih premija

Osim toga, svedoci smo, kako navodi, velikih promena i na tržištu jer su trenutne cene energije pet puta veće od ponuđenih na aukcijama.

„Sukladno tome, na investitorima je da odluče hoće li sada potpisati ugovor koji garantira 12 godina otkupa proizvedene energije po pet puta manjoj cijeni od tržišne ili će potpisati ugovor temeljen na tržišnoj cijeni, ali sa znatno kraćim trajanjem ugovorenog otkupa“, naglašava direktorka OIEH.

U neizvesnim okolnostima mudro je primijeniti premijski model

Uprkos svemu, Pokrovac smatra da je premijski model dobar mehanizam garancija investitorima i finansijskim institucijama koje kreditiraju projekte iz obnovljive energije. U slučaju bilo kakvog poremećaja na tržištu, kao što je na primer bilo u vreme pandemije kad se cena električne energije prepolovila i nijedan projekt nije bio fizibilan na temelju nje, ugovori o tržišnoj premiji daju sigurnost.

OIEH očekuje da Hrvatska dobije 5.000 MW iz obnovljivih izvora do 2030.

„Danas, kad je cijena na tržištu energije pet puta veća u odnosu na vrijeme prije pandemije, nije potreban poticaj proizvodnji električne energije iz OIE nego sigurnost. U neizvjesnim okolnostima mudro je primijeniti premijski model na sve OIE projekte kako bi osigurali dugoročnost i održivost investicije“, ističe Pokrovac.

U udruženju OIEH podsećaju da se na jesen se planira raspisivanje novog nadmetanja za dodelu tržišne premije kao i definisanje svih elemenata važnih za OIE projekte.

Uz 1.500 MW koji su sada u razvoju, Maja Pokrovac planira da će Hrvatska do 2030. godine imati 5.000 MW projekata iz OIE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

12. jul 2022. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

12. jul 2022. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)

nebojsa petrovic ems analiza adekvatnosti balansiranje

Elektroenergetski sistem Srbije može da prihvati elektrane na vetar i solar snage 5.800 MW

12. jul 2022. - Procena je rezultat Analize adekvatnosti, koju je pripremila Elektromreža Srbije, izjavio je Nebojša Petrović na savetovanju Energetika 2023

Carbon tax, CO2 tax, environmental and social responsibility business concept. Taxation for nature pollution. Supporting to limit climate change and globle warming problem. Controlling carbon emission

Uvođenje cene emisije ugljenika i primena EU CBAM mehanizma u Energetskoj zajednici

12. jul 2022. - Ljubo Maćić u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News razmatra opcije uvođenja cene emisija CO2 u članice Energetska zajednice