OIE

U Hrvatskoj najavljene nove aukcije za dodelu premija za obnovljive izvore

U Hrvatskoj najavljene nove aukcije za dodelu premija za proizvodnju obnovljivih izvora

Foto: Amol Mande from Pexels

Objavljeno

05.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nove aukcije za dodelu premija za kvote za proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora kapaciteta 2.010 MW, najavio je Darjan Budimir, zamenik direktora Hrvatskog operatora tržišta energije – HROTE. Najava je usledila nakon što su nedavno raspisane prve aukcije za veće elektrane sa kvotom od 648 MW.

Budimir je naveo da će od pomenutog ukupnog kapaciteta od 2.010 MW, za vetroelektrane snage preko 3 MW biti predviđena kvota od 1.050 MW. Za solarne elektrane snage veće od 500 kW određena je kvota od 865 MW instalisane snage, prenosi Poslovni dnevnik.

Za vetroelektrane snage preko 3 MW biti predviđena je kvota od 1.050 MW, a za solarne elektrane snage veće od 500 kW određena je kvota od 865 MW

Elektrane na biomasu snage od 500 kW do 2 MW imaće kvotu od 33 MW instalisane snage. Kvote su takođe određene i za postrojenja na biogas, geotermalne elektrane i male hidroelektrane. Za inovativne tehnologije koje su dobile razvojnu pomoć EU predviđeno je 10 MW, objasnio je Budimir.

“Hrvatska ima ogroman potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije koji se meri u gigavatima kapaciteta”, istakao je Budimir na panelu o zelenoj agendi u privredi, koju je organizovao Poslovni dnevnik.

Zeleni plan je nezamisliv bez novih ulaganja u obnovljive izvore energije, a to je olakšano padom cena tehnologije zadnjih godina, napomenuo je zamenik direktora HROTE-a.

Model subvencionisanja zelene energije

U Hrvatskoj je nedavno raspisana aukcija za dodele premija iz kvote od 648 MW i to je bila prva aukcija za velike elektrane u Hrvatskoj. Rok za dostavljanje ponuda je bio do polovine aprila i očekuju se rezultati aukcije.

Maksimalne referentne vrednosti premija po megavat-satu, odnosno cene ispod kojih se mogu davati ponude za solarne elektrane su iznosile 495.63 kuna (65.47 evra), za vetroparkove 460,91 kuna (60.88 evra).

Raspoložive kvote za solarne elektrane snage veće od 500 kW su iznosile 300 MW, a za vetroparkove preko od 3 MW, takođe 300 MW. Ostale kvote od 48 MW su bile raspoređene za geotermalne elektrane, elektrane na biogas, elektrane na biomasu i hidroelektrane.

Aukcije za dodelu premija, kao novi model subvencionisanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora su uvedene sredinom 2020, a prve aukcije za male projekte su održane početkom 2021. godine.

Prema procenama, aukcije za dodelu premija u okviru raspoloživih kvota za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora mogle bi da pokrenu ulaganja od milijardu evra u sledećoj godini.

Tokom prošle godine, u Hrvatskoj je proizvedeno 3,5 TWh električne energije iz ukupno instalisanih 1.048 MW obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica

epcg gvozd 2024.

EPCG obezbedio finansiranje za vetropark Gvozd

03 октобра 2022 - EPCG je okrivila pandemiju za kašnjenje realizacije projekta gradnje vetroparka Gvozd, čija je planirana snaga 54,6 MW

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

01 октобра 2022 - Švajcarski Galileo i italijanska Hope Group formirali su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće vetroelektrane Lupiae...