OIE

Finski Taaleri i hrvatski Encro grade dva vetroparka od 111 MW kod Zadra

taaleri-encro-vetropark

Foto: ELG21 from Pixabay

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Finska kompanija Taaleri Energia pridružila se firmi Encro iz Hrvatske u projektu izgradnje dva vetroparka ukupne snage 111 MW u blizini Zadra u Dalmaciji. Očekuje se da će ti pogoni biti pušteni u rad u poslednjem kvartalu 2023. godine.

Taaleri Energia, preko svog fonda Taaleri SolarWind II, i Encro, koji je i razvio ovaj projekat, zajedno će posedovati 100% udela u vetroparkovima, čija će planirana godišnja proizvodnja od 317 GWh moći da pokrije potrošnju 85.000 domaćinstava. Tokom svog životnog veka, ova postrojenja će omogućiti uštede emisija CO2 od oko 78.000 tona godišnje.

Plan je da se značajan deo struje koja će se proizvoditi u ovim vetroparkovima prodaje kroz dugoročni ugovor o otkupu električne energije (PPA), navodi se u saopštenju finske kompanije.

Značajan deo električne energije iz vetroparkova bi trebalo da bude prodat kroz dugoročni ugovor o otkupu

Za projekat je obezbeđeno finansiranje u iznosu od 126 miliona evra od Zagrebačke banke, koja je deo grupe UniCredit, zatim Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Kako navodi EBRD, ovo je prvi veliki projekat obnovljive energije u Hrvatskoj koji se razvija van sistema subvencija.

Ova dva vetroparka bi trebalo da povećaju proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, ne računajući velike hidroelektrane, za više od 10%, saopštio je EBRD. Hrvatska, inače, planira da udeo električne energije iz solara i vetra u ukupnoj proizvodnji poveća sa 14%, zabeleženih 2020. godine, na 27% do 2030. i na 45% do 2050, podseća EBRD.

Vetroparkovi kod Zadra imaće 25 turbina proizvođača Nordex

Izgradnja je započeta u drugom kvartalu 2021. godine, a vetroparkovi kod Zadra imaće ukupno 25 turbina nemačkog proizvođača Nordex, koji će ih održavati na osnovu ugovora na 30 godina, saopštio je Taaleri.

Firma Taaleri Energia razvija projekte obnovljivih izvora energije i upravlja fondovima, a njen portfolio obuhvata 2,8 GW vetra i solara u Evropi, Americi i na Bliskom istoku.

Encro i njegovi partneri su do sada izgradili projekte obnovljivih izvora energije ukupne snage 142 MW, a u razvoju je više od 350 MW projekata vetroelektrana i 300 MW projekata solarnih elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

17. avgust 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

17. avgust 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

17. avgust 2022. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

17. avgust 2022. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.