OIE

Finski Taaleri i hrvatski Encro grade dva vetroparka od 111 MW kod Zadra

taaleri-encro-vetropark

Foto: ELG21 from Pixabay

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Finska kompanija Taaleri Energia pridružila se firmi Encro iz Hrvatske u projektu izgradnje dva vetroparka ukupne snage 111 MW u blizini Zadra u Dalmaciji. Očekuje se da će ti pogoni biti pušteni u rad u poslednjem kvartalu 2023. godine.

Taaleri Energia, preko svog fonda Taaleri SolarWind II, i Encro, koji je i razvio ovaj projekat, zajedno će posedovati 100% udela u vetroparkovima, čija će planirana godišnja proizvodnja od 317 GWh moći da pokrije potrošnju 85.000 domaćinstava. Tokom svog životnog veka, ova postrojenja će omogućiti uštede emisija CO2 od oko 78.000 tona godišnje.

Plan je da se značajan deo struje koja će se proizvoditi u ovim vetroparkovima prodaje kroz dugoročni ugovor o otkupu električne energije (PPA), navodi se u saopštenju finske kompanije.

Značajan deo električne energije iz vetroparkova bi trebalo da bude prodat kroz dugoročni ugovor o otkupu

Za projekat je obezbeđeno finansiranje u iznosu od 126 miliona evra od Zagrebačke banke, koja je deo grupe UniCredit, zatim Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Kako navodi EBRD, ovo je prvi veliki projekat obnovljive energije u Hrvatskoj koji se razvija van sistema subvencija.

Ova dva vetroparka bi trebalo da povećaju proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, ne računajući velike hidroelektrane, za više od 10%, saopštio je EBRD. Hrvatska, inače, planira da udeo električne energije iz solara i vetra u ukupnoj proizvodnji poveća sa 14%, zabeleženih 2020. godine, na 27% do 2030. i na 45% do 2050, podseća EBRD.

Vetroparkovi kod Zadra imaće 25 turbina proizvođača Nordex

Izgradnja je započeta u drugom kvartalu 2021. godine, a vetroparkovi kod Zadra imaće ukupno 25 turbina nemačkog proizvođača Nordex, koji će ih održavati na osnovu ugovora na 30 godina, saopštio je Taaleri.

Firma Taaleri Energia razvija projekte obnovljivih izvora energije i upravlja fondovima, a njen portfolio obuhvata 2,8 GW vetra i solara u Evropi, Americi i na Bliskom istoku.

Encro i njegovi partneri su do sada izgradili projekte obnovljivih izvora energije ukupne snage 142 MW, a u razvoju je više od 350 MW projekata vetroelektrana i 300 MW projekata solarnih elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

17. avgust 2022. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

17. avgust 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

17. avgust 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

17. avgust 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage