Mobilnost

ProCredit razvio aplikaciju za punjače za električna vozila u jugoistočnoj Evropi

procredit aplikacija elektricna vozila punjaci

Foto: ProCredit

Objavljeno

12.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Svi vozači električnih automobila od sada mogu da koriste novu aplikaciju za lociranje punjača koje je u šest država jugoistočne Evrope i Gruziji instalirala ProCredit banka. Punjenje je za sve besplatno.

ProCredit banka je dosad postavila 54 stanice za punjenje električnih vozila na različitim lokacijama u Albaniji, Bugarskoj, Gruziji, Kosovu*, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji, a do kraja godine biće ih 100, saopštila je ova banka.

Aplikacija ProCredit Electric Stations je dostupna u Google Play i Apple Store i mogu je koristiti svi, ne samo klijenti ProCredit banke.

Aplikacija omogućava korisnicima da:

  • Pristupe mapi sa lokacijama stanica za punjenje električnih vozila (Google mape)
  • Izaberu stanicu za punjenje kako bi videli njene tehničke karakteristike
  • Dobiju uputstva za vožnju do stanice
  • Vide fotografije stanice kako bi je lakše pronašli.

Aplikaciju je razvila IT firma Quipu Gmb, koja posluje u okviru ProCredit grupe.

Promovisanje elektromobilnosti kao doprinosa dekarbonizaciji je cilj ProCredit grupe koji je u skladu sa strategijom za ublažavanje negativnih uticaja na životnu sredinu. Strategija podrazumeva finansiranje i promovisanje održivih aktivnosti i praksi.

Primer je, kako se navodi, vozni park banke. U nekim zemljama u kojima posluje, ProCredit grupa je među prvima uvezla električne automobile i od 2016. uspela je da poveća njihov udeo u voznom parku na više od dve trećine.

Od ukupno 300 automobila 79 je potpuno električno, 91 je hibrid, a 27 plug-in hibridi, saopštila je banka.

Osim nabavke vozila, ProCredit grupa je uporedo razvijala i infrastrukturu za njihovo snabdevanje. Stanice za punjenje električnih vozila se, kako se navodi, snabdevaju obnovljivom energijom gde god je to moguće.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

12. novembar 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

12. novembar 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

12. novembar 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

12. novembar 2021. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu