Mobilnost

ProCredit razvio aplikaciju za punjače za električna vozila u jugoistočnoj Evropi

procredit aplikacija elektricna vozila punjaci

Foto: ProCredit

Objavljeno

12.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Svi vozači električnih automobila od sada mogu da koriste novu aplikaciju za lociranje punjača koje je u šest država jugoistočne Evrope i Gruziji instalirala ProCredit banka. Punjenje je za sve besplatno.

ProCredit banka je dosad postavila 54 stanice za punjenje električnih vozila na različitim lokacijama u Albaniji, Bugarskoj, Gruziji, Kosovu*, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji, a do kraja godine biće ih 100, saopštila je ova banka.

Aplikacija ProCredit Electric Stations je dostupna u Google Play i Apple Store i mogu je koristiti svi, ne samo klijenti ProCredit banke.

Aplikacija omogućava korisnicima da:

  • Pristupe mapi sa lokacijama stanica za punjenje električnih vozila (Google mape)
  • Izaberu stanicu za punjenje kako bi videli njene tehničke karakteristike
  • Dobiju uputstva za vožnju do stanice
  • Vide fotografije stanice kako bi je lakše pronašli.

Aplikaciju je razvila IT firma Quipu Gmb, koja posluje u okviru ProCredit grupe.

Promovisanje elektromobilnosti kao doprinosa dekarbonizaciji je cilj ProCredit grupe koji je u skladu sa strategijom za ublažavanje negativnih uticaja na životnu sredinu. Strategija podrazumeva finansiranje i promovisanje održivih aktivnosti i praksi.

Primer je, kako se navodi, vozni park banke. U nekim zemljama u kojima posluje, ProCredit grupa je među prvima uvezla električne automobile i od 2016. uspela je da poveća njihov udeo u voznom parku na više od dve trećine.

Od ukupno 300 automobila 79 je potpuno električno, 91 je hibrid, a 27 plug-in hibridi, saopštila je banka.

Osim nabavke vozila, ProCredit grupa je uporedo razvijala i infrastrukturu za njihovo snabdevanje. Stanice za punjenje električnih vozila se, kako se navodi, snabdevaju obnovljivom energijom gde god je to moguće.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zaplovio prvi teretni brod sa pogonom na zeleni metanol

12. novembar 2021. - Maersk je u Kopenhagenu porinuo prvi kontejnerski brod na metanol na svetu, a takva plovila su poručile i ostale velike kompanije

andrada madjarska recikliranje baterija

Slovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

12. novembar 2021. - Andrada je firma koju su slovenački preduzetnici, eksperti i dobavljači automobilske industrije osnovali u Mađarskoj

Parižani izglasali zabranu iznajmljivanja električnih trotineta

Pariz zabranjuje iznajmljivanje električnih trotineta

12. novembar 2021. - Pariz će ove nedelje postati jedan od prvih gradova u Evropi koji su zabranili iznajmljivanje električnih trotineta

Oživljavanje Evropske železničke mreže - šinama do zelene mobilnosti

Plan EU za održivu mobilnost: vozovi da zamene avione

12. novembar 2021. - Kako bi dekarbonizovala transportni sektor, Evropska Unija aktivno radi na poboljšanju međugradske i prekogranične železničke infrastrukture