Energetska kriza

Privreda Federacije BiH traži da se poskupljenje struje i 2023. ograniči na 20 odsto

udruzenje poslodavaca fbih ogranicenje poskupljenja struja

Foto: Denny Franzkowiak from Pixabay

Objavljeno

26.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zatražilo je od Vlade Federacije BiH da u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, što pre donese odluku kojom se rast cena električne energije za privredu ograničava na 20 odsto za 2023. godinu.

Vlada Federacije BiH je istu odluku donela krajem prošle godine, kako bi sprečila drastičan rast cena zbog energetske krize, pa je poskupljenje u 2022. bilo ograničeno na 20 odsto.

U Udruženju traže sastanak sa Vladom FBiH na temu poskupljenje jer je potrebno da se odluka donese što pre.

„Kako je pitanje cijene električne energije od izuzetnog značaja za poslovanje privrednih subjekata u FBiH, neophodno je i hitno da do kraja tekuće godine, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, ograničite, odnosno, utvrdite cijenu električne energije za privredne subjekte za 2023“, navodi se u zahtjevu UPFBiH upućenom Federalnoj vladi.

Poslodavci žele da spreče da zbog kašnjenja odluke plaćaju astronomske račune

Udruženje predlaže da se sastanak održi do kraja oktobra kako bi odluka bila na vreme pripremljena i usvojena, a zatim i stupila na snagu od 1. januara 2023.

U Udruženju kažu da bi trebalo sprečiti situaciju koja se desila prošle godine kada su zbog kašnjenja u donošenju odluke mnoge firme bile prisiljene da za prvih sedam dana januara plate “astronomske račune” za potrošnju električne energije za rezervno snabdevanje. Pravovremeno doneta odluka bi, kako navode, omogućila da firme na vreme dobiju i potpišu ugovore o snabdevanju električnom energijom.

EPBiH izvozi značajne količine električne energije

Poslodavci kažu da je privreda FBiH zahvaljujući ograničenju rasta cena u ovoj godini

uspela da sačuva radna mesta, nivo proizvodnje i konkurentnost na stranim tržištima. Zbog toga je, kako ističu, ostvaren rekordan rast priliva sredstava u budžetske i vanbudžetske fondove.

Ograničenjem poskupljenja je, takođe, sačuvana stabilnost elektroenergetskog sektora u FBiH i Elektroprivrede BiH (EPBiH), koja uz uredno snabdevanje domaćih kompanija i dalje izvozi značajne količine struje na strana tržišta, navelo je Udruženje poslodavaca FBiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija 610 miliona evra subvencijama solarne panele domacinstva

Rumunija sprema 610 miliona evra u subvencijama za solarne panele za domaćinstva

26. oktobar 2022. - Rumunija namerava da odvoji i do 610 miliona evra za predstojeći javni poziv za solarne panele za domaćinstva

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

26. oktobar 2022. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

26. oktobar 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

26. oktobar 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka