Klimatske promene

Prijavi se za stpendiju u Velikoj Britaniji i postani lider čistog vazduha

Prijavi se za stpendiju u Velikoj Britaniji i postani lider čistog vazduha

Foto: Image by Naassom Azevedo from Pixabay

Objavljeno

11.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za čist vazduh – CAF i Univerzitet u Birmingemu su, uz podršku fondacije McCall MacBain, objavili poziv za prijave za novu generaciju lidera čistog vazduha.

Posle uspeha prošlogodišnjeg programa, univerzitet i ove godine nudi priliku za pet studenata da steknu master diplomu iz upravljanja i kontrole zagađenja vazduha. Mogućnost da se prijave imaju studenti iz Velike Britanije, Centralne i Istočne Evrope.

Stipendije će biti dodeljene kandidatima koji ponude najbolje obrazloženje za proučavanje zagađenja vazduha i koji nameravaju da nakon diplomiranja rade na tom polju. Proces prijave se sastoji iz popunjavanja formulara i intervjua. Rok za prijavu je 1. jun.

U toku jednogodišnjeg programa, izabranim kandidatima biće pokriveni svi troškovi, od vize i putovanja do boravka i životnih troškova.

Zagađenje vazduha i klimatske promene

Fransis Poup, profesor atmosferskih nauka na Univerzitetu u Birmingemu, smatra da će se mladi lideri suprotstaviti pretnjama zagađenja vazduha i klimatskih promena.

„UN priznaje da su zagađenje vazduha i klimatske promene dve strane istog novčića. Tek počinjemo da shvatamo kako su to dvoje povezani i moguće posledice i uticaj zagađenja vazduha na klimatske promene. Ovaj program je deo važnog koraka ka razumevanju i rešavanju ovih izazova”, rekao je profesor Poup.

Ovaj interdisciplinarni program su sastavili vodeći naučni autoriteti u ovoj oblasti, kako bi se na sveobuhvatan način razumelo zagađenje vazduha i njegovi efekti, piše u saopštenju Univerziteta u Birmingemu.

Stipendisti će imati brojne pogodnosti, počev od prilagođenog rasporeda časova. Tu je mogućnost za razvoj karijere kroz sticanje praktičnog iskustva i umrežavanja, kažu u Fondu za čist vazduh.

Prošle godine su dodeljene tri stipendije – dve za mlade naučnike iz Velike Britanije i jedna za učesnicu iz Severne Makedonije.

„To što sam deo globalne zajednice stručnjaka za zagađenje vazduha omogućiće mi da stekne veštine da radim sa Ministarstvom za životnu sredinu Severne Makedonije kako bih pomogla ljudima mog grada i zemlje“, prokomentarisala je Lejla Ademi, prošlogodišnja učesnica iz te zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rystad Energy elektricne-mreze-neophodno-investirati-3-1-biliona-dolara-do-2030-ogranici-globalno-zagrevanje

U električne mreže neophodno uložiti 3,1 bilion dolara do 2030. da se ograniči globalno zagrevanje

11. april 2023. - Zastarelost i neodgovarajuće karakteristike elektromreže su među najznačajnijim preprekama u energetskoj tranziciji, upozorava Rystad Energy

Istraživanje pokazalo da je podrška klimatskoj akciji veća nego što se misli

Dve trećine ljudi spremno da jedan odsto zarade da na spašavanje planete od klimatskih promena

11. april 2023. - Čak 69 odsto globalne populacije spremno je da dobrinese borbi protiv globalnog zagrevanje, odricanjem od jednog procenta svog dohotka

srbija nekp pks ldk energetsko planiranje

Uspešno je okončan ključni projekat za transformaciju energetskog ambijenta u Srbiji

11. april 2023. - Projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“, finansiran iz programa IPA 2017, poslužio je kao primer saradnje svih aktera energetskog sektora u zemlji u oblasti metodološkog strateškog planiranja

2024, najtopliji januar u istoriji merenja

Oboren prvi rekord ove godine: januar 2024. najtopliji u istoriji

11. april 2023. - Nakon najtoplije 2023. godine, u 2024. je zabeležen najtopliji januar u istoriji i ujedno osmi uzastopni mesec u kojem su globalne temperature dostigle rekordne visine