Vesti

Poziv za projekte energetske efikasnosti i upotrebu OIE u industrijskoj proizvodnji u Hrvatskoj

Poziv za projekte energetske efikasnosti i upotrebu OIE u industrijskoj proizvodnji u Hrvatskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko Ministarstvo zastite okoliša i energetike objavilo je poziv za sufinansiranje projekata kojima bi se povećala energetska efikasnost i nivo upotrebe obnovljivih izvora energije u industrijskoj proizvodnji. Ministarstvo je saopštilo da je obezbedilo budžet od 114 milion kuna (oko 15 milion evra) iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za izabrane projekte koji će dobiti nepovratne zajmove.

Ministarstvo je objavilo ovaj poziv u okviru programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. odnosno dela tog programa namenjenog povećavanju energetske efikasnosti i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije u industrijskoj proizvodnji.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je poziv namenjen pružanju podrške naporima da se poveća energetska efikasnost u industrijskoj proizvodnji i smanjivanje upotrebe fosilnih goriva kroz uštede energije.

Ministarstvo zastite okoliša i energetike je dodalo da će primati predloge za projekte za renoviranje hala za proizvodne pogone i kancelarijskog prostora radi povećavanja njihove energetske efikasnosti i za projekte za instaliranje opreme za upotrebu obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima širom Hrvatske. Predlozi projekata se mogu podnositi od 10. novembra 2017 a krajnji rok za podnošenje je 17. januar 2018. godine.

Ministarstvo je poziv za podnošenje projekata namenilo za mikro, mala, srednja i velika privatna preduzeća registrovana za sve proizvodne i preređivačke delatnosti, osim proizvodnje i prerade hrane, pića i duvanskih proizvoda. U saopštenju ministarstva se kaže da je poziv namenjen isključivo pojedinačnim firmama, ne i udruženjima ili partnerskim firmama, koje mogu da podnesu samo jedan predlog projekta i dobiju samo jedan grant.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji može da se dodeli po ovom pozivu je 350.000 kuna (oko 46.000 evra), a najviši je 20 miliona kuna (oko 265.000 evra). Mikro, mala, srednja i velika preduzeća mogu da računaju na finansijsku podršku koja iznosi od 55 odsto do 85 odsto ukupnih planiranih troškova za realizaciju svih faza projekata koje ministarstvo odluči da finansira. Bespovratna sredstva će biti dodeljena najkasnije u roku od 120 dana od krajnjeg roka za podnošenje predloga projekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

12. oktobar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

12. oktobar 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. oktobar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

12. oktobar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK