Energetska efikasnost

Hrvatska daje podsticaje za unapređenje energetske efikasnosti i OIE u preduzećima

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je obezbedila podsticaje za unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnom sektoru i sektoru usluga. U toj članici EU je nedavno na snagu stupio Program dodele državnih podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u preduzećima.

Hrvatsko Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike je saopštilo da je Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje na taj program koji je stupio na snagu 6. septembra ove godine.

Program treba da podstakne ulaganja koja će omogućiti efikasniju upotrebu energije u proizvodnim industrijama i u privatnom sektoru usluga, pre svega u turizmu i trgovini. Cilj je i da se utiče na smanjivane udela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem obnovljivih izvora energije u tim delatnostima.

Hrvatska je u te svrhe obezbedila 100 miliona evra iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za period 2014-2020. godine.

Najniža suma koja će se izdvajati za sufinansiranje projekat je 200.000 kuna ili 26.890 evra, a najviša 20 miliona kuna ili 268.900 evra. Deo sredstava će obezbediti preduzeće koje podnese projekat.

Podsticaji iz programa će se dodeljivati putem javnih poziva za dostavljanje projektnih predloga u okviru Prioritetne ose 4 Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020#.

Pozivi će biti objavljeni na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i energetike i na sajtu Evropskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu