Energetska efikasnost

Hrvatska daje podsticaje za unapređenje energetske efikasnosti i OIE u preduzećima

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je obezbedila podsticaje za unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnom sektoru i sektoru usluga. U toj članici EU je nedavno na snagu stupio Program dodele državnih podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u preduzećima.

Hrvatsko Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike je saopštilo da je Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje na taj program koji je stupio na snagu 6. septembra ove godine.

Program treba da podstakne ulaganja koja će omogućiti efikasniju upotrebu energije u proizvodnim industrijama i u privatnom sektoru usluga, pre svega u turizmu i trgovini. Cilj je i da se utiče na smanjivane udela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem obnovljivih izvora energije u tim delatnostima.

Hrvatska je u te svrhe obezbedila 100 miliona evra iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za period 2014-2020. godine.

Najniža suma koja će se izdvajati za sufinansiranje projekat je 200.000 kuna ili 26.890 evra, a najviša 20 miliona kuna ili 268.900 evra. Deo sredstava će obezbediti preduzeće koje podnese projekat.

Podsticaji iz programa će se dodeljivati putem javnih poziva za dostavljanje projektnih predloga u okviru Prioritetne ose 4 Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020#.

Pozivi će biti objavljeni na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i energetike i na sajtu Evropskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

12. septembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

12. septembar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

12. septembar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike