Energetska efikasnost

Hrvatska daje podsticaje za unapređenje energetske efikasnosti i OIE u preduzećima

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je obezbedila podsticaje za unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnom sektoru i sektoru usluga. U toj članici EU je nedavno na snagu stupio Program dodele državnih podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u preduzećima.

Hrvatsko Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike je saopštilo da je Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje na taj program koji je stupio na snagu 6. septembra ove godine.

Program treba da podstakne ulaganja koja će omogućiti efikasniju upotrebu energije u proizvodnim industrijama i u privatnom sektoru usluga, pre svega u turizmu i trgovini. Cilj je i da se utiče na smanjivane udela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem obnovljivih izvora energije u tim delatnostima.

Hrvatska je u te svrhe obezbedila 100 miliona evra iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za period 2014-2020. godine.

Najniža suma koja će se izdvajati za sufinansiranje projekat je 200.000 kuna ili 26.890 evra, a najviša 20 miliona kuna ili 268.900 evra. Deo sredstava će obezbediti preduzeće koje podnese projekat.

Podsticaji iz programa će se dodeljivati putem javnih poziva za dostavljanje projektnih predloga u okviru Prioritetne ose 4 Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020#.

Pozivi će biti objavljeni na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i energetike i na sajtu Evropskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju