Električna energija

Povećana snaga HE Zvornik 15 MW, rekordna proizvodnja zelene energije

Povecana snaga HE Zvornik 15 MW, rekordna proizvodnja zelene energije

Photo: EPS

Objavljeno

24.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U hidroelektrani (HE) „Zvornik“ zvanično su u rad puštena dva revitalizovana agregata čime je snaga tog postrojenja „Elektroprivrede Srbije“ povećana za oko 15 megavata, i radni vek produžen za 40 godina.

O dobro obavljenom poslu svedoči podatak da je već prvog dana probnog rada modernizovanog agregata A2 oboren istorijski rekord u dnevnoj proizvodnji hidroelektrane još od njenog puštanja u rad pre 63 godine. Agregati HE „Zvornik“ proizveli su 2.619 megavat-sati u jednom danu, čime je oboren dotadašnji dnevni rekord od 2.500 megavat-sati.

Milorad Grčić, vd direktor EPS-a, izjavio je da je u januaru započeta revitalizacija i trećeg agregata HE „Zvornik“.

“Planirano je da se do kraja 2019. godine završi modernizacija sva četiri agregata čime će njihova ukupna snaga biti povećana 30 odsto, na ukupno 125,6 MW”, istakao je Grčić prilikom puštanja u rad revitalizovanih agregata A1 i A2.

On je naveo da su posebno važni dodatni kilovat-sati proizvedeni u hidroelektranama, jer je električna energija dobijena iz vode ekonomski isplativija od energije dobijene sagorevanjem uglja i ekološki čistija odnosno zelena.

Projekat obnavljanja agregata finansira se kreditom Nemačke razvojne banke KfW i vrednost investicije je 70 miliona evra, dok je glavni izvođač radova kompanija „Voith Hydro“.

Leopold Heninger, direktor Odbora direktora kompanije „Voith Hydro“ rekao je da je je projekat u HE „Zvornik“ omogućio da pokažu stručnost i zahvalio na dobroj saradnji srpskim firmama koje učestvuju u radovima, a to su Elektromontaža, ELNOS, Institut “Mihailo Pupin’, Institut “Nikola Tesla’. Vrednost radova koje obavljaju domaće firme je oko 17 miliona evra.

U planu moravske i ibarske elektrane

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike istakao je da će nakon revitalizacije HE „Zvornik“, raditi u punom sjaju narednih 40 godina.

“Naši planovi su ambiciozni. U HE „Đerdap 1“ počinjemo revitalizaciju petog agregata, nastavljamo radove u HE „Zvornik“, a imamo niz planova za gradnju moravskih i ibarskih hidroelektrana, snage 150 i 120 MW”, naveo je ministar

Od ukupno 1,8 milijardi evra, koje je Nemačka od 2000. uložila u srpsku privredu, dve trećine su bile investicije u energetiku.

“Naš zajednički angažman u ovoj oblasti doprinos je putu Srbije ka EU”, rekao je Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

24. januar 2018. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

24. januar 2018. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

24. januar 2018. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

24. januar 2018. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.