Konferencija 22 februar registracija - srpski
Životna sredina

Pomozimo deci da otputuju u Vankuver na dodelu nagrada i debatu

deca-Vankuver-debata-zivot-na-zemlji

Foto: Marina Drndarski

Objavljeno

04.04.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.04.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Devet učenika osnovnih i srednjih škola iz Beograda, većinom iz O.Š. Drinka Pavlović, i njihova mentorka, profesorka biologije Marina Drndarski, osvetlali su obraz svojim ustanovama, gradu i zemlji na globalnom takmičenju u pisanju eseja o postizanju 15. cilja održivog razvoja – Život na zemlji. Sada im je potrebna finansijska pomoć da otputuju u Vankuver na dodelu nagrada i debatu o Životu na zemlji, koja se posebno ocenjuje.

Učenici su u esejima na engleskom jeziku obrađivali raznorodne teme. Tako je jedan od eseja napisan iz ugla beloglavog supa koji živi u klisurama reke Uvac, a autor je Ivan Filip Kovačević, koji pohađa Gimnaziju plus. Beloglavi sup je inače u Srbiji spasen od izumiranja zahvaljujući zalaganju ornitologa i drugih ljubitelja prirode.

Ništa manje zanimljiv je esej koji se bavi mogućim tehnologijama budućnosti, poput baterija koje od vazduha proizvode energiju. Kako kaže profesorka Drndarski za Balkan Green Energy News, učešće u ovom takmičenju može decu da opredeli za buduće zanimanje. U skladu s tim, navijamo da Stefanija Živanović, jedna od dve dobitnice zlatnih medalja iz Srbije, izabere da se u budućnosti bavi vizionarskim poslom koji će doprineti postizanju Ciljeva održivog razvoja.

Rok za prijavljivanje ističe 31. maja

Za početak, pozivamo društveno odgovorne kompanije i pojedince da pomognu Stefaniji i njenim drugarima i sjajnoj profesorki da otputuju u Vankuver. Dodela nagrada i debata, kojima je domaćin vlada Britanske Kolumbije, jedne od kanadskih provincija, odigraće se u julu, a rok za registraciju ističe 31. maja.

Zainteresovani mogu da se obrate direktoru O.Š. Drinka Pavlović, na sledeće adrese i brojeve telefona:

Adresa

Kosovska 19

11000 Beograd

Elektronska pošta

drinkapavlovic@drinka.rs

Telefoni

Centrala: +381113238688

Direktor: +381113243813

Sekretar: +381113243813

Računovodstvo: +381113238688

Faks: +381113243957

Drndarski, profesorka biologije u O.Š. Drinka Pavlović, već četvrtu godinu za redom podstiče učenike da učestvuju u ovom globalnom takmičenju koje organizuje dobrotvorna organizacija Trust for Sustainable Living (TSL), svake godine sa sve većim uspehom i zapaženijim rezultatima. Devetoro finalista i dobitnika specijalnih priznanja iz Srbije ove godine su se probili u konkurenciji 1.470 dece iz 53 zemlje, kaže Drndarski.

Najmlađi učesnik iz Srbije, koji je dobio specijalno priznanje (Honorable Mention), je Aleksandar Marković Ćorac (11). Imena ostalih učenika iz Srbije koji su finalisti ili su osvojili specijalna priznanja su navedena u tabeli sa internet prezentacije Trust for Sustainable Living.

Komentara: (1)
Planetarac / 05.04.2019.

Bravo za ove mlade ljude i za njihovu profesorku!
Postigli su veliki uspeh u jakoj konkurenciji i Srbija ima čime da se pohvali.
Najiskrenije se nadam da će otputovati u Vankuver, jer su oni svoj deo posla u veoma brojnoj konkurenciji izuzetno uspešno odradili, pa bi za državu bila sramota da se ne pojave na dodeli nagrada i na finalnoj debati.
(Novinarka je napisala pohvalno sadržajan i informativan tekst, što je u današnjoj medisjkoj praksi retkost).

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

blokade putevi rio tinto litijum beograd

Radikalizacija protesta protiv rudnika litijuma: osim puteva blokiran i granični prelaz

15 јануара 2022 - Skoro mesec ipo dana posle prve blokade puteva, građani i meštani sela u zapadnoj Srbiji pored saobraćajnica blokirali su prelaz na granici sa BiH

kreni promeni zahtevi narodna inicijativa moratorijum prostorni plan

Kreni-promeni dao rok Vladi Srbije da do 20. januara ukine Prostorni plan za rudnik litijuma

14 јануара 2022 - Drugi zahtev je uvođenje moratorijuma u trajanju od 20 godina na eksploataciju litijuma i bora kroz izmene Zakona o rudarstvu

vlada srbije protest rio tinto litijum ekoloski ustanak

Ekološke organizacije blokirale Vladu Srbije, pozivaju na blokade puteva i graničnog prelaza u subotu

12 јануара 2022 - Više od 20 ekoloških organizacija je pre nekoliko dana dogovorilo zajedničke akcije i proglasilo Treći srpski ustanak

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

11 јануара 2022 - U autorskom tekstu, ekonomista Katić postavlja pitanje kako izgledaju ekonomske koristi koje Srbija očekuje od otvaranja rudnika litijuma