Mobilnost

Podgorica usvojila Plan održive urbane mobilnosti – efikasan, siguran i pristupačan transport za sve

Podgorica-Plan-odrzive-urbane-mobilnosti

Slika: Zasedanje Skupštine Podgorice (Glavni grad Podgorica)

Objavljeno

28.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Glavnog grada Podgorice usvojila je prvi Plan održive urbane mobilnosti (sustainable urban mobility plan – SUMP). Plan, čiji je koncept bio da bude okrenut čoveku, je pripremljen u prethodnih deset meseci, tokom kojih je bio uključen veliki broj zainteresovanih strana.

Podgorica je kao rastući moderni glavni grad, postala svedok brojnih problema u vezi sa transportom i kvalitetom života. Javni prevoz nije funkcionisao dovoljno efikasno, a broj automobila se dramatično uvećao, pa je pitanje sigurnosti postalo jedno od glavnih. Na kraju, kretanje kroz grad bilo kojim prevoznim sredstvom postajalo je sve napornije i neugodnije za građane Podgorice.

Kretanje gradom bilo kojim prevoznim sredstvom postajalo je sve napornije i neprijatnije

U maju 2019. godine, crnogorska prestonica započela je pripremu plana održive urbane mobilnosti uz podršku projekta „Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistične Evrope II“ (SUMSEEC II), koji sprovodi GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), a finansira nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Dokument se bavi i pitanjima planiranja, bezbednosti, pešačenja i vožnje biciklom

Sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić, kao šefica radnih grupa nadgledala je složen proces, koji je povezan sa svim ostalim sektorima.

„U ovom dokumentu ne bavimo se samo javnim ili gradskim prevozom, već i pitanjima planiranja, bezbednosti, pešačenja i vožnje biciklom“, rekla je ona.

Stoga su u radne grupe uključeni članovi različitih sekretarijata gradske uprave, predstavnici nevladine organizacije Biciklo.me i GIZ-a, kao i lokalni i međunarodni stručnjaci.

U pripremi plana održive urbane mobilnosti uključeno je i oko 5.000 stanovnika Podgorice

Jasna Sekulović, ORF-EE regionalna projektna menadžerka, naglasila je participativni i integrativni pristup koncepta.

„Sprovođenjem analiza i anketa, radionica i promotivnih događaja u pripremu plana uključeno je oko 5.000 stanovnika Podgorice koji su izneli svoje stavove i ideje, a više od 45 predstavnika zainteresovanih strana je redovno učestvovalo u radu. Ovaj otvoreni pristup je ključan za kreiranje koncepta koji je okrenut ljudima“, istakla je ona.

​​Podgorica će primeniti trendove iz evropskih i svetskih gradova

Plan održive urbane mobilnosti predviđa širok spektar mera za strateško planiranje mobilnosti u gradu, regulisanje parkiranja, modernizaciju javnog prevoza i poboljšanje uslova za biciklizam i pešačenje. Usvajanje plana 24. februara predstavlja veliku prekretnicu za realizaciju vizije Podgorice usredsređene na ljude i na njihov kvalitet života.

„Želimo da Podgorica prati trendove u gradovima u EU i svetu: da bude grad sa efikasnim i sigurnim javnim prevozom“, rekla je sekretarka Kalezić.

Sledeći koraci će biti sprovođenje plana koristeći dosadašnje iskustvo i veliku mrežu koja pruža znanje i obezbeđuje podršku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

28. februar 2020. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

28. februar 2020. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

28. februar 2020. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

28. februar 2020. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye