Mobilnost

Podgorica usvojila Plan održive urbane mobilnosti – efikasan, siguran i pristupačan transport za sve

Podgorica-Plan-odrzive-urbane-mobilnosti

Slika: Zasedanje Skupštine Podgorice (Glavni grad Podgorica)

Objavljeno

28.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Glavnog grada Podgorice usvojila je prvi Plan održive urbane mobilnosti (sustainable urban mobility plan – SUMP). Plan, čiji je koncept bio da bude okrenut čoveku, je pripremljen u prethodnih deset meseci, tokom kojih je bio uključen veliki broj zainteresovanih strana.

Podgorica je kao rastući moderni glavni grad, postala svedok brojnih problema u vezi sa transportom i kvalitetom života. Javni prevoz nije funkcionisao dovoljno efikasno, a broj automobila se dramatično uvećao, pa je pitanje sigurnosti postalo jedno od glavnih. Na kraju, kretanje kroz grad bilo kojim prevoznim sredstvom postajalo je sve napornije i neugodnije za građane Podgorice.

Kretanje gradom bilo kojim prevoznim sredstvom postajalo je sve napornije i neprijatnije

U maju 2019. godine, crnogorska prestonica započela je pripremu plana održive urbane mobilnosti uz podršku projekta „Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistične Evrope II“ (SUMSEEC II), koji sprovodi GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), a finansira nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Dokument se bavi i pitanjima planiranja, bezbednosti, pešačenja i vožnje biciklom

Sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić, kao šefica radnih grupa nadgledala je složen proces, koji je povezan sa svim ostalim sektorima.

„U ovom dokumentu ne bavimo se samo javnim ili gradskim prevozom, već i pitanjima planiranja, bezbednosti, pešačenja i vožnje biciklom“, rekla je ona.

Stoga su u radne grupe uključeni članovi različitih sekretarijata gradske uprave, predstavnici nevladine organizacije Biciklo.me i GIZ-a, kao i lokalni i međunarodni stručnjaci.

U pripremi plana održive urbane mobilnosti uključeno je i oko 5.000 stanovnika Podgorice

Jasna Sekulović, ORF-EE regionalna projektna menadžerka, naglasila je participativni i integrativni pristup koncepta.

„Sprovođenjem analiza i anketa, radionica i promotivnih događaja u pripremu plana uključeno je oko 5.000 stanovnika Podgorice koji su izneli svoje stavove i ideje, a više od 45 predstavnika zainteresovanih strana je redovno učestvovalo u radu. Ovaj otvoreni pristup je ključan za kreiranje koncepta koji je okrenut ljudima“, istakla je ona.

​​Podgorica će primeniti trendove iz evropskih i svetskih gradova

Plan održive urbane mobilnosti predviđa širok spektar mera za strateško planiranje mobilnosti u gradu, regulisanje parkiranja, modernizaciju javnog prevoza i poboljšanje uslova za biciklizam i pešačenje. Usvajanje plana 24. februara predstavlja veliku prekretnicu za realizaciju vizije Podgorice usredsređene na ljude i na njihov kvalitet života.

„Želimo da Podgorica prati trendove u gradovima u EU i svetu: da bude grad sa efikasnim i sigurnim javnim prevozom“, rekla je sekretarka Kalezić.

Sledeći koraci će biti sprovođenje plana koristeći dosadašnje iskustvo i veliku mrežu koja pruža znanje i obezbeđuje podršku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

28. februar 2020. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

28. februar 2020. - Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija u fabrici

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

28. februar 2020. - Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

28. februar 2020. - Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa...