Mobilnost

Podgorica usvojila Plan održive urbane mobilnosti – efikasan, siguran i pristupačan transport za sve

Podgorica-Plan-odrzive-urbane-mobilnosti

Slika: Zasedanje Skupštine Podgorice (Glavni grad Podgorica)

Objavljeno

28.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Glavnog grada Podgorice usvojila je prvi Plan održive urbane mobilnosti (sustainable urban mobility plan – SUMP). Plan, čiji je koncept bio da bude okrenut čoveku, je pripremljen u prethodnih deset meseci, tokom kojih je bio uključen veliki broj zainteresovanih strana.

Podgorica je kao rastući moderni glavni grad, postala svedok brojnih problema u vezi sa transportom i kvalitetom života. Javni prevoz nije funkcionisao dovoljno efikasno, a broj automobila se dramatično uvećao, pa je pitanje sigurnosti postalo jedno od glavnih. Na kraju, kretanje kroz grad bilo kojim prevoznim sredstvom postajalo je sve napornije i neugodnije za građane Podgorice.

Kretanje gradom bilo kojim prevoznim sredstvom postajalo je sve napornije i neprijatnije

U maju 2019. godine, crnogorska prestonica započela je pripremu plana održive urbane mobilnosti uz podršku projekta „Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistične Evrope II“ (SUMSEEC II), koji sprovodi GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), a finansira nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Dokument se bavi i pitanjima planiranja, bezbednosti, pešačenja i vožnje biciklom

Sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić, kao šefica radnih grupa nadgledala je složen proces, koji je povezan sa svim ostalim sektorima.

„U ovom dokumentu ne bavimo se samo javnim ili gradskim prevozom, već i pitanjima planiranja, bezbednosti, pešačenja i vožnje biciklom“, rekla je ona.

Stoga su u radne grupe uključeni članovi različitih sekretarijata gradske uprave, predstavnici nevladine organizacije Biciklo.me i GIZ-a, kao i lokalni i međunarodni stručnjaci.

U pripremi plana održive urbane mobilnosti uključeno je i oko 5.000 stanovnika Podgorice

Jasna Sekulović, ORF-EE regionalna projektna menadžerka, naglasila je participativni i integrativni pristup koncepta.

„Sprovođenjem analiza i anketa, radionica i promotivnih događaja u pripremu plana uključeno je oko 5.000 stanovnika Podgorice koji su izneli svoje stavove i ideje, a više od 45 predstavnika zainteresovanih strana je redovno učestvovalo u radu. Ovaj otvoreni pristup je ključan za kreiranje koncepta koji je okrenut ljudima“, istakla je ona.

​​Podgorica će primeniti trendove iz evropskih i svetskih gradova

Plan održive urbane mobilnosti predviđa širok spektar mera za strateško planiranje mobilnosti u gradu, regulisanje parkiranja, modernizaciju javnog prevoza i poboljšanje uslova za biciklizam i pešačenje. Usvajanje plana 24. februara predstavlja veliku prekretnicu za realizaciju vizije Podgorice usredsređene na ljude i na njihov kvalitet života.

„Želimo da Podgorica prati trendove u gradovima u EU i svetu: da bude grad sa efikasnim i sigurnim javnim prevozom“, rekla je sekretarka Kalezić.

Sledeći koraci će biti sprovođenje plana koristeći dosadašnje iskustvo i veliku mrežu koja pruža znanje i obezbeđuje podršku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...

Evropski parlament prekogranicnog poreza na CO2 CBAM

Evropski parlament odložio odluku o uvođenju prekograničnog poreza na CO2 – CBAM

08 јуна 2022 - Evropski poslanici su odbacili niz predloga iz paketa Fit for 55, među kojima je pregovaračka pozicija o prekograničnom porezu na CO2 – CBAM

Prvi zadatak nove Vlade Slovenije je rešavanje energetske krize

06 јуна 2022 - Svi će da preuzmu pravičan deo tereta energetske krize i povećanja cena hrane, po rečima novog premijera Slovenije Roberta Goloba

Investiciona grupa Investindustrial ulaze 120 miliona evra u Rimac grupu

Investindustrial ulaže 120 miliona evra u Rimac grupu

29 априла 2022 - Investindustrial grupa upravlja fondom od 11 milijardi evra i počela je da investira u Rimac grupu prošle godine