OIE

Peti sajam RENEXPO Water&Energy u Beogradu sredinom aprila

Peti sajam RENEXPO Water Energy u Beogradu od 24. do 26. aprila

Photo: REECO

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Program ovogodišnjeg, petog sajma RENEXPO® Water&Energy fokusiraće se na bioenergetiku – biogas, biomasu, hidroenergetiku, energiju vetra, upravljanje vodama, energetsku efikasnost, toplotne pumpe, fotonapon, e-mobilnost i investicije u regionu.

Manifestacija će biti održana u periodu od 24. do 26. aprila u Beogradu, u Belexpo centru. Kako najavljuje organizator, ove godine se očekuje više od 100 izlagača iz 20 zemalja, 2.500 posetilaca i 600 interesenata za stručne konferencije.

Organizaciji RENEXPO sajma tradiconalno prethodi sastanak Savetodavnog odbora čiji je cilj da okupi domaće i međunarodne eksperte, poveže buduće partnere i razmotri implementaciju projekata iz obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske efikasnosti (EE) u zemlji.

Ovog puta sastanku su prisustvovala 22 predstavnika ministarstava, ambasada, vladinih agencija i instituta, kao i strukovnih udruženja, a razgovorao se o postignutom kao i planovima za razvoj energetskog i vodnog sektora, navodi se u saopštenju REECO doo (Renewable Energy Exhibition and Conference Group).

Najavljeni su, između ostalog, novi programi ostvarivanja energetske strategije, unapređenja OIE, kao što su Winter Package, mogućnost uvođenja net-metering programa, veća eksploatacije solarne energije, širenje tržišta energije vetra, razvoj energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Naglašeno je da su obnovljivi resursi, biogas i biomasa strateški za proizvodnju električne, ali i toplote energije, uspostavljene feed-in tarife za energiju proizvedenu iz otpada i geotermalnih izvora.

Heike Burghard, predstavnik nemačkog partnerstva za vodu (GWP)  i  Evropskog centra za obuku i kompetentnost za sektor otpadnih voda u podunavskoj regiji – TCC Danubius, održala je kratku prezentaciju o vodnom sektoru u regionu i predložila efikasne metode rešavanja.

Ključne metode trenutno su informisanje i prenošenje iskustva, što je  i osnovna misija RENEXPO® platforme od osnivanja, kao i više investiranja u izgradnju kapaciteta, i dobro organizovanoj regionalnoj i institucionalnoj podršci i saradnji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

25. januar 2018. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

25. januar 2018. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

25. januar 2018. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

25. januar 2018. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra