x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Parlamentarci iz jugoistočne Evrope zajedno za energetsku efikasnost i zaštitu klime

21.04.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
Parlamentarci iz jugoistočne Evrope zajedno za energetsku efikasnost i zaštitu klime

GIZ-ov Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), finansiran od strane Njemačke vlade, u proljeće 2017. godine ulazi u novu fazu koja se bavi važnim pitanjima u oblasti energetske efikasnosti u jugoistočnoj Evropi (JIE), uz poseban naglasak na zaštitu klime.

Prema riječima Jasne Sekulović, voditeljice ORF-EE projekta, Inicijativa javnog dijaloga o održivom korištenju energije u jugoistočnoj Evropi (PDI), koja je pokrenuta 2010. godine u sklopu ORF-EE, u novoj fazi projekta ima za cilj spajanje parlamentaraca iz JIE radi razmjene informacija na regionalnom nivou, kao i udruživanja napora na razvoju energetske efikasnosti i zaštite klime.

Inicijativa je do sada uspješno podržala stvaranje povoljnog okruženja za učešće razičitih aktera u izradi politika i stvaranju političke volje u sektoru energetske efikasnosti. Pored toga, Energetska zajednica (EnC) je, razmatrajući prethodne uspjehe ove Inicijative, službeno zatražila veće učešće članova parlamenata iz JIE u njenom radu kroz formiranje Parlamentarnog plenuma sastavljenog od ugovornih strana Energetske zajednice.

U okviru novog plana realizacije projekta, Inicijativa namjerava intenzivirati napore jačanja regionalne saradnje o važnim pitanjima među parlamentarcima iz regiona. Uz podršku ORF-EE, putem Mreže škola političkih nauka i uz provedbu, u bliskoj saradnji sa Parlamentarnim plenumom EnC, Inicijativa će nastaviti da radi na daljem jačanju do sada već znatno ojačane političke volje za informisano i objektivno donošenje odluka u sektoru energetske efikasnosti i zaštite klime u JIE.

Fokus na uspostavljanju Mreže parlamentaraca JIE

Inicijativa će se usmjeriti na formiranje regionalne mreže parlamentaraca iz JIE s ciljem uspostavljanja platforme za razmjenu informacija i saradnju na pitanjima vezanim za klimatske promjene i energetsku efikasnost. Ovo uključuje sektorski relevantan dijalog, što je bitan faktor u procesu približavanja zemalja JIE Evropskoj Uniji.

Inicijativu provodi sedam organizacija civilnog društva, članova Mreže škola političkih nauka u JIE, koje djeluju pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope. Provodi se u okviru GIZ ORF-EE projekta. Osnovni cilj Inicijative je stvaranje okruženja koje omogućuje uspješnu provedbu relevantnih politika, njegovanje političke volje, te jačanje međusektorske i regionalne saradnje. Inicijativa posvećuje posebnu pažnju izgradnji platformi za javni dijalog u zemljama JIE koje mogu uspješno podržati ove napore, kao što je organizacija parlamentarnih rasprava u parlamentarnim odborima zemalja regiona nadležnim za energetiku.

 

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.