GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Energetska efikasnost

Parlamentarci iz jugoistočne Evrope zajedno za energetsku efikasnost i zaštitu klime

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

21.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ-ov Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), finansiran od strane Njemačke vlade, u proljeće 2017. godine ulazi u novu fazu koja se bavi važnim pitanjima u oblasti energetske efikasnosti u jugoistočnoj Evropi (JIE), uz poseban naglasak na zaštitu klime.

Prema riječima Jasne Sekulović, voditeljice ORF-EE projekta, Inicijativa javnog dijaloga o održivom korištenju energije u jugoistočnoj Evropi (PDI), koja je pokrenuta 2010. godine u sklopu ORF-EE, u novoj fazi projekta ima za cilj spajanje parlamentaraca iz JIE radi razmjene informacija na regionalnom nivou, kao i udruživanja napora na razvoju energetske efikasnosti i zaštite klime.

Inicijativa je do sada uspješno podržala stvaranje povoljnog okruženja za učešće razičitih aktera u izradi politika i stvaranju političke volje u sektoru energetske efikasnosti. Pored toga, Energetska zajednica (EnC) je, razmatrajući prethodne uspjehe ove Inicijative, službeno zatražila veće učešće članova parlamenata iz JIE u njenom radu kroz formiranje Parlamentarnog plenuma sastavljenog od ugovornih strana Energetske zajednice.

U okviru novog plana realizacije projekta, Inicijativa namjerava intenzivirati napore jačanja regionalne saradnje o važnim pitanjima među parlamentarcima iz regiona. Uz podršku ORF-EE, putem Mreže škola političkih nauka i uz provedbu, u bliskoj saradnji sa Parlamentarnim plenumom EnC, Inicijativa će nastaviti da radi na daljem jačanju do sada već znatno ojačane političke volje za informisano i objektivno donošenje odluka u sektoru energetske efikasnosti i zaštite klime u JIE.

Fokus na uspostavljanju Mreže parlamentaraca JIE

Inicijativa će se usmjeriti na formiranje regionalne mreže parlamentaraca iz JIE s ciljem uspostavljanja platforme za razmjenu informacija i saradnju na pitanjima vezanim za klimatske promjene i energetsku efikasnost. Ovo uključuje sektorski relevantan dijalog, što je bitan faktor u procesu približavanja zemalja JIE Evropskoj Uniji.

Inicijativu provodi sedam organizacija civilnog društva, članova Mreže škola političkih nauka u JIE, koje djeluju pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope. Provodi se u okviru GIZ ORF-EE projekta. Osnovni cilj Inicijative je stvaranje okruženja koje omogućuje uspješnu provedbu relevantnih politika, njegovanje političke volje, te jačanje međusektorske i regionalne saradnje. Inicijativa posvećuje posebnu pažnju izgradnji platformi za javni dijalog u zemljama JIE koje mogu uspješno podržati ove napore, kao što je organizacija parlamentarnih rasprava u parlamentarnim odborima zemalja regiona nadležnim za energetiku.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

GGF mikrokreditna institucija Partner energetske efikasnosti BiH

GGF i mikrokreditna institucija Partner pomažu unapređenje energetske efikasnosti u BiH

20 новембра 2021 - Uz GGF-ovu podršku, Partner je postao jedna od najvećih mikrokreditnih institucija u Bosni i Hercegovini

Kosovo cilja udeo obnovljivih izvora energije 30 2030

Kosovo* uskoro određuje ciljani udeo obnovljivih izvora energije za 2031. godinu

19 новембра 2021 - Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli kaže da je cilj da se udeo obnovljivih izvora u potrošnji struje podigne sa pet na 25 do 30 odsto