Energetska efikasnost

Otvorene prijave za EUSEW nagrade za 2022.

Otvorene prijave za EUSEW nagrade za 2022.

Foto: EUSEW

Objavljeno

11.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Otvorene su prijave za Evropske nagrade za održivu energiju za 2022. godinu, koje će biti dodeljene u okviru Nedelje održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW, od 26-30 septembra. Poziv je upućen pojedincima i inicijativama koji daju izuzetan doprinos u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Takmičari se mogu prijaviti na konkurs do 14. aprila u kategorijama inovacija, lokalne energetske tranzicije, žena u energetici i pionirskih postignuća mladih u energetici.

EUSEW nagrade imaju za cilj da prepoznaju i istaknu pojedince i inicijative koji doprinose evropskoj tranziciji ka čistoj i digitalnoj energiji.

Projekti i pojedinci u takmičenju

Evropske nagrade za održivu energiju otvorene su za širok spektar radova i inovacija iz zemalja Evropske unije ili Evropskog ekonomskog prostora. Tu spadaju projekti namenjeni za industriju, kao i lokalne inicijative i pojedinci koji pomažu građanima, privredi i javnom sektoru u radu na postizanju ciljeva Evropskog zelenog dogovora.

Na takmičenje mogu da se prijave nedavno dovršeni ili tekući projekti i aktivnosti, kao i individualne i kolektivne akcije u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Zainteresovani se mogu direktno prijaviti ili nominovati nekoga ko ima izuzetan uticaj u energetskoj tranziciji u jednoj od četiri kategorije – inovacija, lokalna energetska akcija, žena u energetici i pionirska postignuća mladih u energetici.

Četiri kategorije takmičenja – inovacija, lokalna energetska akcija, žena u energetici i pionirska postignuća mladih u energetici

Poziv je otvoren do 14. aprila. Finaliste takmičenja će odabrati stručni žiri, a konačni pobednici će biti izabrani javnim glasanjem putem interneta, koje će biti održano krajem avgusta. Rezultati takmičenja biće objavljeni tokom ceremonije dodele nagrada 26. septembra.  Na prošlogodišnjem takmičenju odabrano je pet pobednika.

Kriterijumi takmičenja

Prijave za EUSEW nagrade za 2022. će se bodovati po detaljnim kriterijumima i u zavisnosti od kategorije. Prema konceptu prijavljenog rada, vrednuju se elementi originalnosti projekta. Prema kriterijumu implementacije, potrebno je eleborirati kako se projekat sprovodi u delo. Razmatraće se takođe i profil kandidata, gde je fokus na isticanju elemenata ličnog puta lidera tranzicije.

Posebno se vrednuje pozitivan uticaj koji aktivnost, akcija ili projekat ima na postizanje evropskih energetskih i klimatskih ciljeva

Posebno se vrednuje pozitivan uticaj koji aktivnost, akcija ili projekat ima na postizanje evropskih energetskih i klimatskih ciljeva. Stručni žiri će odabrati po tri finalista u svakoj od kategorija takmičenja.

Uslov za prijavu na takmičenje je da se aktivnosti, projekti ili akcije moraju sprovoditi barem u jednoj od zemalja Evropske unije ili Evropskog ekonomskog prostora. Takođe, moraju biti u toku realizacije, ili da su završeni nakon 31. decembra 2020. godine. Prijave koje su u fazi planiranja ili još uvek nisu dale rezultate neće biti kvalifikovane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

11. mart 2022. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

11. mart 2022. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

11. mart 2022. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

11. mart 2022. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela