Energetska efikasnost

Otvorene prijave za EUSEW nagrade za 2022.

Otvorene prijave za EUSEW nagrade za 2022.

Foto: EUSEW

Objavljeno

11.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Otvorene su prijave za Evropske nagrade za održivu energiju za 2022. godinu, koje će biti dodeljene u okviru Nedelje održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW, od 26-30 septembra. Poziv je upućen pojedincima i inicijativama koji daju izuzetan doprinos u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Takmičari se mogu prijaviti na konkurs do 14. aprila u kategorijama inovacija, lokalne energetske tranzicije, žena u energetici i pionirskih postignuća mladih u energetici.

EUSEW nagrade imaju za cilj da prepoznaju i istaknu pojedince i inicijative koji doprinose evropskoj tranziciji ka čistoj i digitalnoj energiji.

Projekti i pojedinci u takmičenju

Evropske nagrade za održivu energiju otvorene su za širok spektar radova i inovacija iz zemalja Evropske unije ili Evropskog ekonomskog prostora. Tu spadaju projekti namenjeni za industriju, kao i lokalne inicijative i pojedinci koji pomažu građanima, privredi i javnom sektoru u radu na postizanju ciljeva Evropskog zelenog dogovora.

Na takmičenje mogu da se prijave nedavno dovršeni ili tekući projekti i aktivnosti, kao i individualne i kolektivne akcije u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Zainteresovani se mogu direktno prijaviti ili nominovati nekoga ko ima izuzetan uticaj u energetskoj tranziciji u jednoj od četiri kategorije – inovacija, lokalna energetska akcija, žena u energetici i pionirska postignuća mladih u energetici.

Četiri kategorije takmičenja – inovacija, lokalna energetska akcija, žena u energetici i pionirska postignuća mladih u energetici

Poziv je otvoren do 14. aprila. Finaliste takmičenja će odabrati stručni žiri, a konačni pobednici će biti izabrani javnim glasanjem putem interneta, koje će biti održano krajem avgusta. Rezultati takmičenja biće objavljeni tokom ceremonije dodele nagrada 26. septembra.  Na prošlogodišnjem takmičenju odabrano je pet pobednika.

Kriterijumi takmičenja

Prijave za EUSEW nagrade za 2022. će se bodovati po detaljnim kriterijumima i u zavisnosti od kategorije. Prema konceptu prijavljenog rada, vrednuju se elementi originalnosti projekta. Prema kriterijumu implementacije, potrebno je eleborirati kako se projekat sprovodi u delo. Razmatraće se takođe i profil kandidata, gde je fokus na isticanju elemenata ličnog puta lidera tranzicije.

Posebno se vrednuje pozitivan uticaj koji aktivnost, akcija ili projekat ima na postizanje evropskih energetskih i klimatskih ciljeva

Posebno se vrednuje pozitivan uticaj koji aktivnost, akcija ili projekat ima na postizanje evropskih energetskih i klimatskih ciljeva. Stručni žiri će odabrati po tri finalista u svakoj od kategorija takmičenja.

Uslov za prijavu na takmičenje je da se aktivnosti, projekti ili akcije moraju sprovoditi barem u jednoj od zemalja Evropske unije ili Evropskog ekonomskog prostora. Takođe, moraju biti u toku realizacije, ili da su završeni nakon 31. decembra 2020. godine. Prijave koje su u fazi planiranja ili još uvek nisu dale rezultate neće biti kvalifikovane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

11. mart 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

11. mart 2022. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

11. mart 2022. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

11. mart 2022. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana