Energetska efikasnost

Otvorene prijave za EUSEW nagrade za 2022.

Otvorene prijave za EUSEW nagrade za 2022.

Foto: EUSEW

Objavljeno

11.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Otvorene su prijave za Evropske nagrade za održivu energiju za 2022. godinu, koje će biti dodeljene u okviru Nedelje održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW, od 26-30 septembra. Poziv je upućen pojedincima i inicijativama koji daju izuzetan doprinos u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Takmičari se mogu prijaviti na konkurs do 14. aprila u kategorijama inovacija, lokalne energetske tranzicije, žena u energetici i pionirskih postignuća mladih u energetici.

EUSEW nagrade imaju za cilj da prepoznaju i istaknu pojedince i inicijative koji doprinose evropskoj tranziciji ka čistoj i digitalnoj energiji.

Projekti i pojedinci u takmičenju

Evropske nagrade za održivu energiju otvorene su za širok spektar radova i inovacija iz zemalja Evropske unije ili Evropskog ekonomskog prostora. Tu spadaju projekti namenjeni za industriju, kao i lokalne inicijative i pojedinci koji pomažu građanima, privredi i javnom sektoru u radu na postizanju ciljeva Evropskog zelenog dogovora.

Na takmičenje mogu da se prijave nedavno dovršeni ili tekući projekti i aktivnosti, kao i individualne i kolektivne akcije u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Zainteresovani se mogu direktno prijaviti ili nominovati nekoga ko ima izuzetan uticaj u energetskoj tranziciji u jednoj od četiri kategorije – inovacija, lokalna energetska akcija, žena u energetici i pionirska postignuća mladih u energetici.

Četiri kategorije takmičenja – inovacija, lokalna energetska akcija, žena u energetici i pionirska postignuća mladih u energetici

Poziv je otvoren do 14. aprila. Finaliste takmičenja će odabrati stručni žiri, a konačni pobednici će biti izabrani javnim glasanjem putem interneta, koje će biti održano krajem avgusta. Rezultati takmičenja biće objavljeni tokom ceremonije dodele nagrada 26. septembra.  Na prošlogodišnjem takmičenju odabrano je pet pobednika.

Kriterijumi takmičenja

Prijave za EUSEW nagrade za 2022. će se bodovati po detaljnim kriterijumima i u zavisnosti od kategorije. Prema konceptu prijavljenog rada, vrednuju se elementi originalnosti projekta. Prema kriterijumu implementacije, potrebno je eleborirati kako se projekat sprovodi u delo. Razmatraće se takođe i profil kandidata, gde je fokus na isticanju elemenata ličnog puta lidera tranzicije.

Posebno se vrednuje pozitivan uticaj koji aktivnost, akcija ili projekat ima na postizanje evropskih energetskih i klimatskih ciljeva

Posebno se vrednuje pozitivan uticaj koji aktivnost, akcija ili projekat ima na postizanje evropskih energetskih i klimatskih ciljeva. Stručni žiri će odabrati po tri finalista u svakoj od kategorija takmičenja.

Uslov za prijavu na takmičenje je da se aktivnosti, projekti ili akcije moraju sprovoditi barem u jednoj od zemalja Evropske unije ili Evropskog ekonomskog prostora. Takođe, moraju biti u toku realizacije, ili da su završeni nakon 31. decembra 2020. godine. Prijave koje su u fazi planiranja ili još uvek nisu dale rezultate neće biti kvalifikovane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije