OIE

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Foto: EUSEW / YouTube

Objavljeno

26.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Filip Koprčina iz Hrvatske je na početku ovogodišnjeg izdanja Nedelje održive energetike u EU – EUSEW proglašen jednim od laureata na konkursu za angažovanje, inovacije i klimatsku akciju, zahvaljujući svojoj platformi zasnovanoj na tehnologiji blokčejna. Ona omogućava građanima da investiraju u projekte solarne energije širom sveta i da im pružaju podršku. Dobitnici Nagrade građana, Nagrade za ženu u energetici i Nagrade za pionirska postignuća mladih izabrani su javnim glasanjem.

Pet osoba i projekata od dvanaest finalista zaslužilo je priznanja za izuzetne poduhvate na polju čiste, bezbedne i efikasne energije u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW). Ekspertski žiri je izabrao dobitnike Nagrada za održivu energetiku u kategorijama angažovanja i inovacija, dok su građani i građanke Evrope javno glasali za ostale, a svi su proglašeni na onlajn svečanosti.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson prisustvovala je događaju, koji je otvorio ovogodišnji EUSEW, i čestitala laureatima.

Pristup za građane koji žele da ulažu u fotonaponske sisteme

Filip Koprčina, jedan od tri učesnika finala iz Jugoistočne Evrope, pokupio je Nagradu za pionirska postignuća mladih (Young Energy Trailblazer Award) za demokratizaciju vlasništva nad postrojenjima za proizvodnju struje iz sunca. On je osnivač i generalni direktor startapa kojeg je nazvao Energy Shift. Ta firma omogućava Evropljanima i Evropljankama da kupe udele u solarnim elektranama.

Nagrada za pionirska postignuća mladih je uvedena radi odavanja počasti ljudima mlađim od 35 godina za izuzetne aktivnosti koje ubrzavaju energetsku tranziciju u Evropi i za davanje inspiracije za ambiciozno delovanje na polju klime i energetike

Njegova platforma zasnovana na blokčejn tehnologiji omogućava građanima da ulažu u projekte solarne energije širom sveta i da im pružaju podršku. Energy Shift im daje pristup fiksnom povraćaju između 10 i 15 odsto. Nagrada za pionirska postignuća mladih je uvedena radi odavanja počasti ljudima mlađim od 35 godina za izuzetne aktivnosti koje ubrzavaju energetsku tranziciju u Evropi i za davanje inspiracije za ambiciozno delovanje na polju klime i energetike.

„Hteo sam da pokažem da je lažna dihotomija birati između zarađivanja novca i pozitivnog delovanja na životnu sredinu“, kaže Koprčina, koji živi na Kipru. „Građani koji ulažu u ove solarne projekte mogu da očekuju veći povraćaj nego što bi dobili da im je novac u banci. Količina energije koju ćemo uštedeti od investicija na koje su se do sada obavezali napunila bi 17,5 miliona pametnih telefona,“ dodao je.

Lična klimatska akcija

EnergyNeighbourhoods iz Mađarske je kući poneo priznanje za svoj program zelenog načina života koji osnažuje građane u štednji energenata. Nagrada za angažovanje se dodeljuje za aktivnosti s velikim potencijalom prihvatanja u društvu, one što inspirišu i motivišu građane da menjaju svoje navike u domenu potrošnje energije.

„Program EnergyNeighbourhoods pomaže građanima da deluju protiv klimatskih promena bez ikakvih ulaganja, već menjanjem svojih svakodnevnih navika“, izjavila je Edina Vadovics. direktorka za nauku u organizaciji GreenDependent Institute, koja koordiniše programom. „Pomažemo ljudima da promene svoj način života, uštede energiju i smanje svoj ugljenični otisak, pa da tako manje doprinose klimatskim promenama“, kazala je. Ovo je deseta godina od kako je program pokrenut.

Pobednički projekat je proglašen po sudu žirija, koji je odredio i dobitnika Nagrade za inovacije. To je Life-Diademe, italijanski projekat koji nudi način da se uz malo troškova i praćenje vremenskih prilika uštedi energija iz javnog osvetljenja. Pokretači čine te sisteme prilagodljivim uz pomoć instalacije i praćenja jeftinih senzora.

Life-Diademe instalira jeftine senzore za kontrolisanje potrošnje energije u javnoj rasveti

U slučaju kiše ili drugih faktora koji smanjuju vidljivost, svetlo se pojačava do maksimuma. Ono se isto tako smanjuje onda kada nema saobraćaja.

„Instalirali smo skoro 800 senzora na banderama za osvetljenje u dva pilot-područja u Rimu i još 200 u Riminiju i Pjačenci. To je tehnologija za uštedu energije, ali ona i pomaže bezbednosti pešaka“, izjavila je Linda Meleo, većnica iz rimskog Sekretarijata za infrastrukturu zadužena za razvoj infrastrukture.

Žene izbijaju

Gradonačelnica Frederikshavna u Danskoj Birgin Hansen dobila je nagradu Žena u energetici zahvaljujući svom vođstvu u klimatskom planiranju. To priznanje je namenjeno ženama čije aktivnosti, ukoliko se drugi ugledaju na njih i sami ih sprovode, doprinose ubrzanju prelasku na čistu energiju u Evropi i evropskim ciljevima u domenu energetike i klime.

Simson: Žene su prečesto zaobilažene u bilo kakvim diskusijama, a pogotovo u energetici

„Moja uloga kao gradonačelnice i liderke je da motivišem ljude da krenu da preduzimaju nešto vezano za ovu agendu. Treba da budem na pročelju i okupljam industriju, građane i lokalnu samoupravu da bih omogućila postizanje rezultata. Unutar opštine smo zasnovali partnerstva, tako da svi akteri koji žele da se uključe u našu zelenu transformaciju mogu to i da urade“, objasnila je Hansen.

Komesarka Simson je kazala da su žene prečesto zaobilažene u bilo kakvim diskusijama, a pogotovo u energetici. Pohvalila je dobitnike i dobitnice EUSEW-ovih nagrada i istakla da su oni uzori za transformaciju evropskog energetskog pejzaža.

Mere energetske efikasnosti bez ikakvih troškova za domaćinstva

RenOnBill je dobio Nagradu građana za povezivanje finansijskih institucija i kompanija za komunalne usluge na polju omasovljavanja radova na renoviranju zgrada.

„Komunalna preduzeća pokrivaju početna ulaganja u obnovu zgrada zajedno s finansijskim institucijama. Uštede koje su rezultat toga i koje se kasnije javljaju na računima vlasnika stambenih objekata vraćaju se komunalnom preduzeću i beleže se kao stavka na korisnikovom računu za energente“, objašnjava Paolo Michele Sonvilla, koordinator projekta RenOnBill iz kompanije Creara iz Španije. „Finansiranje preko mesečnih računa može da inicijalne troškove za energetsku obnovu svede na nulu“, naveo je.

Na javnom glasanju za ovu nagradu bilo je šest projekata iz kategorija angažovanosti i inovacija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

26. oktobar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. oktobar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

26. oktobar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

26. oktobar 2021. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.