OIE

EUSEW otvorio javno glasanje za evropske lidere čiste energije, najbolje projekte

EUSEW javno glasanje evropske lidere ciste energije najbolje projekte

Foto: EUSEW

Objavljeno

27.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Dvanaest izuzetnih osoba i projekata, od kojih je tri iz Jugoistočne Evrope, u užem je izboru za Nagrade za održivu energetiku u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW. Svako može da glasa do 22. oktobra za svog favorita u tri kategorije: Nagrada građana, Nagrada za ženu u energetici i Nagrada za pionirska postignuća mladih.

Žiri Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021), koja se održava pod pokroviteljstvom Evropske komisije, odredio je najistaknutije projekte za čistu, bezbednu i efikasnu energiju i pojedince koji upravljaju takvim poduhvatima i otvorio javno glasanje. Dvanaest finalista je u igri.

Svako može da učestvuje u glasanju za Nagradu za ženu u energetici (Woman in Energy Award) i Nagradu za pionirska postignuća mladih u energetici (Young Energy Trailblazer Award). Dobitnike u kategorijama angažovanosti i inovacija određuje žiri, a iz iste dve grupe javnost izabire i projekat koji zaslužuje Nagradu građana (Citizens’ Award).

Nedelja održive energetike u EU se održava u digitalnom obliku od 25. do 29. oktobra – poziv za učešće važi za eksperte za energetiku, industrijske lidere, akademsku zajednicu, nevladine organizacije i građane i građanke

Spisak lidera evropske čiste energije i najboljih projekata daje uvid u originalna rešenja za unapređenje kvaliteta života koja u isto vreme pomažu u naporima za suzbijanje klimatskih promena. Sve u svemu, nominovane osobe i poduhvati uglavnom rade na podizanju svesti o koristi od energije iz obnovljivih izvora i energetske efikasnosti i pokušavaju da mehanizme za spuštanje neto emisija ugljenika na neutralan nivo pre polovine veka učine dostupnim masama.

Glasanje traje do 22. oktobra, a svečanost dodele EUSEW nagrada je zakazana za 25. oktobar. Nedelja održive energetike u EU će se ove godine ponovo održati onlajn, od 25. do 29. oktobra, a prijave za učestvovanje su krenule ranije ovog meseca. Prošireni program, Dani održive energetike, već je u toku širom Evrope.

Događaj se na društvenim mrežama promoviše s haštagom #EUSEW2021, a tema je ‘Put ka 2030. godini: preuređenje evropskog energetskog sistema’ (Towards 2030: Reshaping the European Energy System).

Nagrada za angažovanost

Nagrada za angažovanost se dodeljuje za aktivnosti s velikim potencijalom za društvenu prihvaćenost koje nadahnjuju i motivišu građane da menjaju svoje navike u korišćenju energije. U užem izboru su projekti COMPILE i TripleA-reno iz Slovenije i EnergyNeighbourhoods iz Mađarske.

COMPILE daje doprinos osnivanju energetskih zajednica na polju obnovljivih izvora u ruralnim područjima Evrope.

https://www.youtube.com/watch?v=nOMwO66aGLo
TripleA-reno se u svom pristupu popularizovanju obnove stambenog prostora i uštede energenata koja iz nje proizilazi kao i radu na smanjenju troškova u toj oblasti oslanja na predstavljanje činjenica i podataka građanima i građankama EU.
https://youtu.be/Abe_CDSlylA
EnergyNeighbourhoods je program zelenog načina življenja koji osnažuje pojedince i zajednice da se udruže i deluju protiv klimatskih promena tako što će svoje navike menjati u pravcu uštede energije.“Program EnergyNeighbourhoods pomaže građanima da se suprotstave klimatskim promenama i to bez ikakvih ulaganja, već menjanjem svojih svakodnevnih postupaka. Pomažemo ljudima da promene svoj način života, uštede energiju i smanje svoj ugljenični otisak, čime smanjuju svoj doprinos klimatskim promenama“, kaže Edina Vadovics, direktorka za nauku u organizaciji GreenDependent Institute, koja koordiniše programom.Unošenjem jednostavnih promena u životnom stilu, domaćinstva u Mađarskoj mogu da postignu uštede u energentima između sedam i deset odsto, a u nekim slučajevima i do 25 procenata, nagoveštavaju rezultati projekta.

Nagrada za inovacije

Nagrada za inovacije je uvedena za istaknute aktivnosti koje finansira Evropska unija i koje utiru originalni put za tranziciju ka čistoj energiji. U toj kategoriji nominovani su LIFE-DIADEME, PERFORM i RenOnBill.

LIFE-DIADEME je italijanski projekat koji nudi način da se uz malo troškova i praćenje vremenskih prilika uštedi energija iz javnog osvetljenja. Pokretači čine te sisteme prilagodljivim uz pomoć instalacije i praćenja jeftinih senzora. U slučaju kiše ili drugih faktora koji smanjuju vidljivost, svetlo se pojačava do maksimuma. Ono se isto tako smanjuje onda kada nema saobraćaja.

Predstavnici projekta tvrde da se s njihovim sistemom potrošnja energije može oboriti i do 47 odsto.

Projekat PERFORM se sprovodi širom EU. Cilj je da se spuste emisije ugljen-dioksida u industriji hemijskih proizvoda i njen celokupni uticaj na životnu sredinu.

RenOnBill je projekat okrenut mehanizmima za naplaćivanje renoviranja stambenih objekata u Italiji, Španiji i Litvaniji kroz mesečne račune.

„Kompanije za komunalne usluge mogu da zajedno s finansijskim institucijama pokriju osnovna ulaganja u obnovu zgrade. Posledične uštede koje vlasnici stambenih jedinica zatim registruju na svojim računima za energente usmeravaju se u otplatu duga komunalnoj kompaniji i prikazuju se kao stavka na korisničkim računima za energente“, objašnjava Paolo Michele Sonvilla, menadžer projekta RenOnBill iz kompanije Creara iz Španije. On je rekao da finansiranje preko mesečnih računa može da omogući da inicijalni troškovi energetskog renoviranja budu nula.

Kroz projekat RenOnBill, koji se finansira iz EU, preduzeća za komunalne usluge razvijaju strategije za uvođenje mehanizama za otplatu preko mesečnih računa.

Žene otvaraju put ka održivoj budućnosti energetike

Nagrada za ženu u energetici je zamišljena da ukaže na aktivnosti žena koje, ukoliko se sprovedu i na drugim mestima, doprinose ubrzavanju tranzicije ka čistoj energiji u Evropi i evropskim ciljevima za energetiku i klimu. Nominovane su Karolina Lipińska, Mònica Guiteras Blaya i Birgit Hansen.

Karolina Lipińska je arhitekta za inovacije i inicijatorka Pomeranske platforme za razvoj vetroenergetike na Baltičkom moru.

Mònica Guiteras Blaya učestvuje u projektu EmpowerMed, čiji je cilj da umanje energetsko siromaštvo u obalnim područjima zemalja Sredozemlja, sa naglaskom na žene i njihova domaćinstva.

Zaključno sa 2023. godinom, do 10.000 građana u zemljama Mediterana dobiće uz pomoć Guiteras Blaye i tima iz EmpowerMed-a mogućnost da se izbore sa energetskim siromaštvom u svojim zajednicama.

Birgit Hansen je prva žena na čelu grada Frederikshavna u Danskoj. Tu gradonačelnicu je kvalifikovala njena uloga u donošenju ambicioznog lokalnog klimatskog plana da se emisije CO2 smanje više od 90 odsto najkasnije 2050. godine.

Evropska omladina se angažuje u oblikovanju održive energetike za budućnost

Nagradu za pionirska postignuća mladih u energetici zaslužuju ljudi do 35 godina starosti istaknutim delovanjem na polju ubrzavanja prelaska na čistu energiju u Evropi i inspirisanjem ambicioznih poduhvata u oblasti klime i energetike. Filip Koprčina iz Hrvatske je u užem izboru sa Merve Güngör i Danieleom Novarom.

Merve Güngör je zadužena za komunikaciju u projektu EKOenergy za sertifikovanje obnovljive energije, i to one proizvedene na održivi način. Zamisao je da se potrošači ohrabre da se aktiviraju u tranziciji ka čistoj energiji. Kompanije koje imaju ovaj dokaz da upotrebljavaju čistu energiju mogu da koriste oznaku na svojim proizvodima i tako privuku kupce sa svešću o tom pitanju.

Daniele Novara je generalni direktor i osnivač firme Easy Hydro, koja namerava da omasovi upotrebu svojih modularnih, priuštivih i pouzdanih turbina na vodu koje se postavljaju u postojeće cevovode. On naglašava da je ta tehnologija prvenstveno namenjena za podzemne rudnike.

Filip Koprčina je osnivač platforme Energy Shift zasnovane na tehnologiji blokčejna. Ona omogućava građanima da investiraju u projekte solarne energije širom sveta i da im pružaju podršku.

EUSEW se održava uoči presudno važne klimatske konferencije COP26 Ujedinjenih nacija. Okupiće eksperte za energetsku politiku, industrijalce, akademsku zajednicu i predstavnike civilnog društva, koji će diskutovati o dugoročnim merama za dekarbonizaciju, energetsku efikasnost, ublažavanje posledica klimatskih promena i drugim elementima Evropskog zelenog dogovora usmerenim ka obnovi društva i privrede na održiviji način i tako da budu otporniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju