Klimatske promene

Održan prvi sastanak Radne grupe za primenu Sofijske deklaracije

sofijska deklaracija radna grupa sastanak

Slika: kokas4oka from Pixabay

Objavljeno

28.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Skoro godinu dana posle potpisivanja Sofijske deklaracije održan je prvi sastanak Radne grupe za implementaciju Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi u Ministarstvu zaštite životne sredine, koje je nacionalni koordinator ovog procesa.

„Regionalni savet za saradnju je izradio nacrt Akcionog plana sa mapama puta kojim bi trebalo da se trasira put ka zelenoj tranziciji regiona Zapadnog Balkana do kraja ove decenije, i to je bila glavna tema prvog sastanka Radne grupa“, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković.

Radna grupa se sastoji od 66 članova iz 18 institucija i ministarstava u Srbiji.

Nacrt Akcionog plana o kojem je bilo reči na sastanku, definiše vremenske okvire za svaku meru predviđenu Sofijskom deklaracijom i predlaže ključne regionalne koordinatore.

Kako je navelo Ministarstvo, ovaj dokument, kroz mape puta daje kratak pregled situacije i glavnih izazova u regionu, zajedno sa napretkom u postizanju zelene tranzicije kroz njegovih sedam komponenti (klima, energetika, mobilnost, cirkularna ekonomija, smanjenje zagađenja, održiva poljoprivreda, zaštita prirode i biodiverzitet).

Nacrt predlaže i strukturu i mehanizme za implementaciju, saopštilo je Ministarstvo.

Potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, privrede regiona su se obavezale da će razviti Akcioni plan sa mapama puta za njegovu implementaciju, dok su lideri Zapadnog Balkana pozvali Regionalni savet za saradnju da koordinira taj proces.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD EU Austrija 360 stabala zeleniji Beograd

EBRD, EU i Austrija donirali 360 sadnica stabala za zeleniji Beograd

03 децембра 2021 - EBRD, EU i Austrija su podržali sadnju 360 stabala u Beogradu, od ukupno hiljadu širom Zapadnog Balkana

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

03 децембра 2021 - Resalta se pridružila akreditovanoj mreži organizacije CDP za pružanje usluga za smanjenje emisija ugljenika u osam zemalja

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neto emisija nulu cist vazduh

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neophodno za obaranje neto emisija na nulu i čist vazduh

02 децембра 2021 - RES fondacija održava drugu godišnju konferenciju u Srbiji o balkanskom vazduhu između dve vatre i energetskoj tranziciji