Životna sredina

Od večeras kampovanje ispred Predsedništva do zabrane istraživanja i rudarenja litijuma i bora

kampovanje Predsednistva zabrane istrazivanja rudarenja litijuma bora

Foto: Kreni-promeni

Objavljeno

10.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada bi mogla da zabrani istraživanje i eksploataciju ruda litijuma i bora u roku od 24 sata, izjavio je Savo Manojlović iz Kreni-promeni pred večerašnji protest. Aktivisti i aktivistkinje su najavili da će podići šatore ispred zgrade Predsedništva Srbije i ostati tu do ispunjenja zahteva.

Sada je vreme za konačan udarac nameri da se u Srbiji istražuju i rudare litijum i bor, poručila je inicijativa Kreni-promeni pred protest koji je sa Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS) zakazala za večeras u 19 sati ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Organizatori su poručili da njihov jedini zahtev Vlada Srbije može da ispuni „procedurom koja ne traje duže od 15 minuta“, da zabrani istraživanje i eksploataciju navedenih ruda u celoj zemlji. Savo Manojlović iz Kreni-promeni je izjavio da bi to moglo da se obavi u roku od 24 sata i da bi zatim Narodna skupština mogla da izglasa zakon pre raspisivanja izbora, koje se očekuje 15. februara.

Rio Tinto kupuje parcele, seče šumu, upada u posed

Aktivisti i aktivistkinje, uključujući stanovnike doline Jadra ugrožene projektom rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, spremaju se da kampuju ispred zgrade Predsedništva Srbije do ispunjenja zahteva.

U Kreni-promeni podsećaju da su predali 292.000 potpisa protiv projekta i pokušali da ostvare cilj institucionalnim putem, koristeći mehanizam Narodne inicijative.

„Razlog za radikalizaciju je to što Rio Tinto i pored ukidanja prostornog plana i dalje kupuje parcele, a po Gornjim Nedeljicama krstare džipovi sa NN licima u pratnji policije. Što se ljudima preko noći seče šuma, i što im se upada na privatne posede kao da živimo u hajdučiji a ne u državi“, navodi se u saopštenju.

Brojne javne ličnosti će meštanima pružiti podršku kroz razne aktivnosti tokom kampovanja, dodaju u inicijativi i ističu da je u Srbiji u planu otvaranje četrdesetak rudnika.

Vlada ne da zapisnike sa sednica radne grupe

Sreten Đorđević, advokat specijalista u oblasti prava zaštite životne sredine, objavio je da je Ministarstvo rudarstva i energetike odbilo zahtev za pristup zapisnicima nedavno raspuštene radne grupe za implementaciju projekta Jadar.

Na sednicama se nisu donosile pravno obavezujuće odluke, navodi se u odgovoru. „U zapisnicima su iznošeni pojedini lični stavovi članova te radne grupe i davani podaci o navedenom projektu, čije bi iznošenje u javnost imalo za posledicu ugrožavanje javne bezbednosti, imajući u vidu nedavne proteste“, tvrde u ministarstvu.

Radna grupa je na sednicama razmatrala i dalje korake, pa bi objavljivanje moglo „bitno umanjiti sposobnost države da upravlja ekonomskim procesima u zemlji ili bitno uticati na otežano ostvarenje opravdanih ekonomskih interesa Republike Srbije“, piše u odbijenici.

Kreni-promeni i SEOS su 8. februara održali protest u Kragujevcu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zamenite stari papir za sadnice

Zamenite stari papir za sadnice cveća

10. februar 2022. - U želji da promovišu i podstaknu reciklažu starog papira i ove godine "Inženjeri zaštite životne sredine" organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća..

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

10. februar 2022. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Građani Evropske unije izloženi nivou bisfenola A iznad prihvatljivog za zdravlje

Opasni bisfenol A pronađen u organizmu skoro svih ispitanika u Evropi

10. februar 2022. - Bisefol A ima štetan efekat na ljudsko zdravlje i izaziva endokrine poremećaje, a koristi se u najvećem broju pakovanja za hranu i piće.

wise serbia nagrada Liderka odrzive energetike

Dodeljene nagrade Liderka održive energetike

10. februar 2022. - Nagrada Liderka održive energetike se dodeljuje za izuzetne rezultate i posvećenost u procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji