Životna sredina

Od večeras kampovanje ispred Predsedništva do zabrane istraživanja i rudarenja litijuma i bora

kampovanje Predsednistva zabrane istrazivanja rudarenja litijuma bora

Foto: Kreni-promeni

Objavljeno

10.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada bi mogla da zabrani istraživanje i eksploataciju ruda litijuma i bora u roku od 24 sata, izjavio je Savo Manojlović iz Kreni-promeni pred večerašnji protest. Aktivisti i aktivistkinje su najavili da će podići šatore ispred zgrade Predsedništva Srbije i ostati tu do ispunjenja zahteva.

Sada je vreme za konačan udarac nameri da se u Srbiji istražuju i rudare litijum i bor, poručila je inicijativa Kreni-promeni pred protest koji je sa Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS) zakazala za večeras u 19 sati ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Organizatori su poručili da njihov jedini zahtev Vlada Srbije može da ispuni „procedurom koja ne traje duže od 15 minuta“, da zabrani istraživanje i eksploataciju navedenih ruda u celoj zemlji. Savo Manojlović iz Kreni-promeni je izjavio da bi to moglo da se obavi u roku od 24 sata i da bi zatim Narodna skupština mogla da izglasa zakon pre raspisivanja izbora, koje se očekuje 15. februara.

Rio Tinto kupuje parcele, seče šumu, upada u posed

Aktivisti i aktivistkinje, uključujući stanovnike doline Jadra ugrožene projektom rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, spremaju se da kampuju ispred zgrade Predsedništva Srbije do ispunjenja zahteva.

U Kreni-promeni podsećaju da su predali 292.000 potpisa protiv projekta i pokušali da ostvare cilj institucionalnim putem, koristeći mehanizam Narodne inicijative.

„Razlog za radikalizaciju je to što Rio Tinto i pored ukidanja prostornog plana i dalje kupuje parcele, a po Gornjim Nedeljicama krstare džipovi sa NN licima u pratnji policije. Što se ljudima preko noći seče šuma, i što im se upada na privatne posede kao da živimo u hajdučiji a ne u državi“, navodi se u saopštenju.

Brojne javne ličnosti će meštanima pružiti podršku kroz razne aktivnosti tokom kampovanja, dodaju u inicijativi i ističu da je u Srbiji u planu otvaranje četrdesetak rudnika.

Vlada ne da zapisnike sa sednica radne grupe

Sreten Đorđević, advokat specijalista u oblasti prava zaštite životne sredine, objavio je da je Ministarstvo rudarstva i energetike odbilo zahtev za pristup zapisnicima nedavno raspuštene radne grupe za implementaciju projekta Jadar.

Na sednicama se nisu donosile pravno obavezujuće odluke, navodi se u odgovoru. „U zapisnicima su iznošeni pojedini lični stavovi članova te radne grupe i davani podaci o navedenom projektu, čije bi iznošenje u javnost imalo za posledicu ugrožavanje javne bezbednosti, imajući u vidu nedavne proteste“, tvrde u ministarstvu.

Radna grupa je na sednicama razmatrala i dalje korake, pa bi objavljivanje moglo „bitno umanjiti sposobnost države da upravlja ekonomskim procesima u zemlji ili bitno uticati na otežano ostvarenje opravdanih ekonomskih interesa Republike Srbije“, piše u odbijenici.

Kreni-promeni i SEOS su 8. februara održali protest u Kragujevcu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

10. februar 2022. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

10. februar 2022. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

10. februar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

10. februar 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena