Životna sredina

Od javne administracije preko igračaka do kompostiranja, We come circular! poručuju građani Crne Gore

Izabrani pobednici na konkursu We come circular u organizaciji NVO Green Home

Foto: Green Home

Objavljeno

16.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nevladina organizacija Green Home i EIT Hrana, inicijativa evropskog Instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), izabrali su pobednike nagradnog konkursa „We come circular!“, koji promoviše cirkularnu ekonomiju u Crnoj Gori.

Cilj konkursa je bila promocija cirkularne ekonomije kroz aktivno učešće građana, ali i promocija inovativnih aktivnosti u oblasti životne sredine. Konkurs je bio otvoren za aktiviste nevladinih organizacija, istraživače, studente, osnivače startapova i ostale građane.

Na događaju održanom juče prezentovani su predlozi osam finalista. Nakon toga je stručni žiri, koji je bio sastavljen od predstavnika Direktorata za životnu sredinu Evropske komisije, Privredne komore Crne Gore, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i turizma i NVO Green Home, na osnovu inovativnosti, prepoznavanja problema, potencijalih korisnika, primenjivosti predstavljene ideje u praksi, odabrao tri dobitnika nagrada.

Izabrani pobednici na konkursu We come circular u organizaciji NVO Green Home finalisti
Finalisti (foto: Green Home)

Prvo mesto i nagradu od 1.500 evra osvojili su Branka Žižić i Danilo Barjaktarević, sa idejom „Cirkularna ekonomija za javnu administraciju“. Oni su, kako je saopštio Green Home, u fokus stavili zaposlene u javnom sektoru kao važnu kariku u cirkularnoj ekonomiji u smislu obezbeđivanja okvira za razvoj kružne ekonomije.

konkurs We come circular Green Home prvo mesto branka danilo
Branka Žižić i Danilo Barjaktarević sa Azrom Vuković, izvršnom direktoricom NVO Green Home (foto: Green Home)

Milošu Džikniću pripalo je drugo mesto i nagrada od 1.000 evra. Njegova aplikacija „Ne zatvaraj krug: Novi životni ciklus starih igračaka“ zaokružila je priču korišćenja igračaka koje su već korišćene i obezbeđivanje mogućnosti za njihovo ponovno korišćenje.

konkurs We come circular Green Home drugo mesto milos dziknic
Miloš Džiknić (foto: Green Home)

Treće mesto, koje donosi nagradu od 500 evra, je dodeljena Borisu Jabučaninu, koji je predstavio ideju „Kompostiranje organskog otpada – preduslov za proizvodnju hrane po principu cirkularne ekonomije“.

konkurs We come circular Green Home trece mesto boris jabucanin
Boris Jabučanin (foto: Green Home)

Inače, EIT Hrana (EIT Food) je jedna od inicijativa (zajednica znanja i inovacija) evropskog Instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Institut je institucija EU koja jača sposobnost Evrope za inovacije stvarajući zajednice znanja i inovacija (knowledge and inovation communities – KIC) kroz saradnju kompanija, univerziteta i istraživačkih centara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

16. decembar 2021. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

16. decembar 2021. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

16. decembar 2021. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...

form energy iron air battery first factory

U SAD 2024. počinje serijska proizvodnja gvožđe-vazduh baterija – deset puta jeftinijih od litijumskih

16. decembar 2021. - Form Energy je nedavno izabrao lokaciju za svoju prvu fabriku i to u državi Zapadna Virdžinija (SAD) i najavio početak radova za ovu godinu