Energetska efikasnost

Obnovljivi izvori energije dobijaju sve važniju ulogu u daljinskoj energetici u Srbiji

Obnovljivi izvori energije ulogu u daljinskoj energetici Srbiji

Slika: Frank Wassmann from Pixabay

Objavljeno

12.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Uskoro u Srbiji neće biti mazuta ni uglja u proizvodnji toplotne energije, jer se država i lokalne samouprave okreću čistijim energentima i širenju mreže daljinskog grejanja. Ministarstvo rudarstva i energetike namerava da uz EBRD-ovu podršku iskoristi i potencijal obnovljivih izvora, posebno solarnih termalnih sistema.

U Srbiji su toplane na biomasu još uvek retke, s izuzetkom manjih kotlarnica iz kojih se uglavnom greju javne zgrade i manjeg broja projekata i postrojenja u izgradnji. To bi moglo da se promeni uz saradnju Ministarstva rudarstva i energetike s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja razvija i implementira solarne termalne sisteme i one koji koriste toplotne pumpe, geotermalnu energiju, otpadnu toplotu, biogas i energiju mora, jezera i reka.

Potpredsednica Vlade Srbije i resorna ministarka Zorana Mihajlović nedavno je razgovarala s novom predsednicom EBRD-a Odile Renaud-Basso i tom prilikom potpisala memorandum o razumevanju između ministarstva i tog kreditora u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, promovisanja korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Srbiji i povećanja energetske efikasnosti.

Dekarbonizacija energetskog sektora

„Srbija je zemlja u energetskoj tranziji, što podrazumeva, između ostalog, i povećanje energetske efikasnosti i veće investicije u obnovljive izvore energije, što su pretpostavke za dekarbonizaciju energetskog sektora i okretanje klimatski neutralnom razvoju. Podrška EBRD je važna u sklopu aktivnosti koje se preduzimaju u oblasti toplotne energije, gde postoji veliki prostor i da se smanji neracionalno korišćenje toplotne energije, i da sistemi daljinskog grejanja u većoj meri počnu da koriste obnovljive izvore energije“, kažu u ministarstvu.

Postoji veliki prostor da se smanji neracionalno korišćenje toplotne energije i da sistemi daljinskog grejanja u većoj meri počnu da koriste obnovljive izvore

Samo jedna veća toplana, u Knjaževcu, koristi biomasu kao osnovni energent. Kroz program s nemačkom razvojnom bankom KfW u izgradnji su pogoni u Priboju i Malom Zvorniku, a ove godine počinju radovi na podizanju još jedne, u Novom Pazaru. Srbija polako napušta ugalj i mazut u daljinskom grejanju i uvodi uvodi druge izvore.

Ministarstvo je otkrilo da planira da kroz posebne programe i uz pomoć međunarodnih finansijskih institucija podrži lokalne samouprave u korišćenju solarne energije i biomase u sistemima daljinskog grejanja. Mihajlović je pri potpisivanju memoranduma rekla da ima prostora za nastavak saradnje u izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, solarnih elektrana i vetroparkova. 

Korak dalje u ozelenjavanju privrede Srbije

EBRD radi na dekarbonizaciji sistema daljinskog grejanja i hlađenja preko svog Fonda za sisteme daljinske energetike iz obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu. Podrška zelenoj ekonomiji i unapređivanje energetske efikasnosti su među prioritetima banke u Srbiji – ona finansira zelene investicije i pruža savetodavne usluge vlastima na polju razvoja propisa, kaže za Balkan Green Energy News menadžer fonda Bojan Bogdanović.

Podrška zelenoj ekonomiji i unapređivanje energetske efikasnosti su među prioritetima banke u Srbiji

„Sada idemo korak dalje u ozelenjavanju privrede Srbije i podržaćemo tu zemlju u uvođenju obnovljive energije u svoje sisteme za daljinsko grejanje. Potpisivanjem ovog memoranduma s Ministarstvom rudarstva i energetike, obe organizacije su se obavezale na saradnju na putu ka ostvarenju tri glavna cilja: uvođenja obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja, unapređivanja energetske efikasnosti u sistemima daljinskog grejanja i unapređivanja regulatornog okvira na državnom i lokalnom nivou“, izjavio je.

Bogdanović će na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji biti moderator panela o ulozi solarne termalne tehnologije u održivosti energetskog sistema u urbanim sredinama u procesu energetske tranzicije. Skup će se održati 14. aprila u Beogradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. april 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

12. april 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

12. april 2021. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

12. april 2021. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike