OIE

EBRD vebinar: daljinska energetika treba da bude i održiva i otporna na izazove

EBRD daljinska energetika vebinar

Objavljeno

30.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

U većini zemalja u kojoj EBRD posluje, pandemija je nastupila kada je zima već bila na izmaku, što znači da su posledice mogle biti mnogo gore. Stručnjaci kažu da zelena daljinska energetika nije suprotstavljena daljinskoj energetici koja je otporna na različite izazove i da naglasak samo na efikasnosti sistema umesto na povećanju udela obnovljivih izvora nosi rizik da nam istekne vreme u pogledu klimatskih promena.

Evropska banka za obnovu i razvoj organizovala je onlajn diskusiju eksperata u daljinskoj energetici sa ciljem da sagledaju mogućnosti za ostvarivanje niskougljenične daljinske energetike koja je uz to i otporna na različite izazove (klimatske, vremenske nepogode, snabdevanje energentima) u doba oboljenja COVID-19.

Greg Gebrail i Bojan Bogdanović, koji su napisali rad s analizom i preporukama za delovanje u vreme pandemije, naglasili su da su investicije u infrastrukturu ključni činilac u ovom sektoru. Istovremeno, napomenuli su, održivost i otpornost daljinske energetike nisu međusobno isključive.

„Davanje prioriteta merama energetske efikasnosti u okviru tehnologije s fosilnim gorivom umesto podsticanja upotrebe obnovljivih izvora povlači rizik da nam istekne vreme po pitanju klimatskog izazova“, naveo je direktor uprave organizacije Euroheat and Power Paul Voss.

Dodatna ulaganja ne mogu biti uzaludna

Kada je pandemija naišla, zima je bila pri kraju u većini zemalja u kojima je EBRD aktivan, a izazov u pomenutom sektoru bi bio značajno ozbiljniji da se to desilo samo mesec dana ranije, rekao je Gebrail. S obzirom na rizik od ponovnog udarca zaraze krajem godine, treba prvenstveno misliti na stabilnost infrastrukture u daljinskom grejanju, podvukao je na vebinaru.

Ovaj specijalista iz Grupe za održivu infrastrukturu EBRD-a upozorio je da ne sme biti posustajanja u redovnom održavanju čak ni s posustajanjem privrede. „I da ne bude tog drugog talasa, ove pripreme i dodatni izdaci ne bi bili uzaludni“, izjavio je Gebrail i ukazao na potencijal automatizacije, monitoringa sistema i skladištenja toplotne energije velikih razmera.

Kvalitet vazduha je od glavni prioritet pri širenju oboljenja COVID-19

Dokument je rađen s namerom da se za ljude iz ove delatnosti i donosioce odluka u državnim i gradskim vlastima napravi lista stvari koje je neophodno uraditi, rekao je Bogdanović, menadžer EBRD-ovog Fonda za obnovljive izvore u daljinskoj energetici na Zapadnom Balkanu (ReDEWeB).

U međuvremenu, nekoliko studija je otkrilo direktnu povezanost između aerozagađenja i smrtnosti od korona virusa, kazao je. Na Zapadnom Balkanu i drugim mestima gde je EBRD prisutan, minule zime su se javili ogromni problemi sa zagađenjem vazduha, napomenuo je Bogdanović učesnicima i zaključio da je ono postalo glavna tema.

Daljinsko grejanje dovodi zelenu energiju tamo gde drugi ne mogu

Bogdanović je takođe naveo da su sistemi daljinskog grejanja i hlađenja alatke za borbu protiv zagađenja. Štaviše, po njegovom mišljenju, širenje mreže daljinskog grejanja mora da se pokrije iz obnovljivih izvora, a ne iz fosilnih goriva.

Zelena energija je neophodna, ali i otvara mogućnosti, pošto daljinsko grejanje može da dovede energiju iz obnovljivih izvora onde gde drugi ne mogu, kazao je. Ovaj ekspert je pomenuo tekuće projekte poput toplotnih pumpi za korišćenje viška toplotne energije iz postrojenja za preradu otpadnih voda u Valjevu i Šapcu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

30. jun 2020. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

30. jun 2020. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

30. jun 2020. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

30. jun 2020. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači