OIE

EBRD vebinar: daljinska energetika treba da bude i održiva i otporna na izazove

EBRD daljinska energetika vebinar

Objavljeno

30.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

U većini zemalja u kojoj EBRD posluje, pandemija je nastupila kada je zima već bila na izmaku, što znači da su posledice mogle biti mnogo gore. Stručnjaci kažu da zelena daljinska energetika nije suprotstavljena daljinskoj energetici koja je otporna na različite izazove i da naglasak samo na efikasnosti sistema umesto na povećanju udela obnovljivih izvora nosi rizik da nam istekne vreme u pogledu klimatskih promena.

Evropska banka za obnovu i razvoj organizovala je onlajn diskusiju eksperata u daljinskoj energetici sa ciljem da sagledaju mogućnosti za ostvarivanje niskougljenične daljinske energetike koja je uz to i otporna na različite izazove (klimatske, vremenske nepogode, snabdevanje energentima) u doba oboljenja COVID-19.

Greg Gebrail i Bojan Bogdanović, koji su napisali rad s analizom i preporukama za delovanje u vreme pandemije, naglasili su da su investicije u infrastrukturu ključni činilac u ovom sektoru. Istovremeno, napomenuli su, održivost i otpornost daljinske energetike nisu međusobno isključive.

„Davanje prioriteta merama energetske efikasnosti u okviru tehnologije s fosilnim gorivom umesto podsticanja upotrebe obnovljivih izvora povlači rizik da nam istekne vreme po pitanju klimatskog izazova“, naveo je direktor uprave organizacije Euroheat and Power Paul Voss.

Dodatna ulaganja ne mogu biti uzaludna

Kada je pandemija naišla, zima je bila pri kraju u većini zemalja u kojima je EBRD aktivan, a izazov u pomenutom sektoru bi bio značajno ozbiljniji da se to desilo samo mesec dana ranije, rekao je Gebrail. S obzirom na rizik od ponovnog udarca zaraze krajem godine, treba prvenstveno misliti na stabilnost infrastrukture u daljinskom grejanju, podvukao je na vebinaru.

Ovaj specijalista iz Grupe za održivu infrastrukturu EBRD-a upozorio je da ne sme biti posustajanja u redovnom održavanju čak ni s posustajanjem privrede. „I da ne bude tog drugog talasa, ove pripreme i dodatni izdaci ne bi bili uzaludni“, izjavio je Gebrail i ukazao na potencijal automatizacije, monitoringa sistema i skladištenja toplotne energije velikih razmera.

Kvalitet vazduha je od glavni prioritet pri širenju oboljenja COVID-19

Dokument je rađen s namerom da se za ljude iz ove delatnosti i donosioce odluka u državnim i gradskim vlastima napravi lista stvari koje je neophodno uraditi, rekao je Bogdanović, menadžer EBRD-ovog Fonda za obnovljive izvore u daljinskoj energetici na Zapadnom Balkanu (ReDEWeB).

U međuvremenu, nekoliko studija je otkrilo direktnu povezanost između aerozagađenja i smrtnosti od korona virusa, kazao je. Na Zapadnom Balkanu i drugim mestima gde je EBRD prisutan, minule zime su se javili ogromni problemi sa zagađenjem vazduha, napomenuo je Bogdanović učesnicima i zaključio da je ono postalo glavna tema.

Daljinsko grejanje dovodi zelenu energiju tamo gde drugi ne mogu

Bogdanović je takođe naveo da su sistemi daljinskog grejanja i hlađenja alatke za borbu protiv zagađenja. Štaviše, po njegovom mišljenju, širenje mreže daljinskog grejanja mora da se pokrije iz obnovljivih izvora, a ne iz fosilnih goriva.

Zelena energija je neophodna, ali i otvara mogućnosti, pošto daljinsko grejanje može da dovede energiju iz obnovljivih izvora onde gde drugi ne mogu, kazao je. Ovaj ekspert je pomenuo tekuće projekte poput toplotnih pumpi za korišćenje viška toplotne energije iz postrojenja za preradu otpadnih voda u Valjevu i Šapcu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

30. jun 2020. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

30. jun 2020. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

30. jun 2020. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

30. jun 2020. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja