UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

EBRD vebinar: daljinska energetika treba da bude i održiva i otporna na izazove

EBRD daljinska energetika vebinar

Objavljeno

30.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

U većini zemalja u kojoj EBRD posluje, pandemija je nastupila kada je zima već bila na izmaku, što znači da su posledice mogle biti mnogo gore. Stručnjaci kažu da zelena daljinska energetika nije suprotstavljena daljinskoj energetici koja je otporna na različite izazove i da naglasak samo na efikasnosti sistema umesto na povećanju udela obnovljivih izvora nosi rizik da nam istekne vreme u pogledu klimatskih promena.

Evropska banka za obnovu i razvoj organizovala je onlajn diskusiju eksperata u daljinskoj energetici sa ciljem da sagledaju mogućnosti za ostvarivanje niskougljenične daljinske energetike koja je uz to i otporna na različite izazove (klimatske, vremenske nepogode, snabdevanje energentima) u doba oboljenja COVID-19.

Greg Gebrail i Bojan Bogdanović, koji su napisali rad s analizom i preporukama za delovanje u vreme pandemije, naglasili su da su investicije u infrastrukturu ključni činilac u ovom sektoru. Istovremeno, napomenuli su, održivost i otpornost daljinske energetike nisu međusobno isključive.

“Davanje prioriteta merama energetske efikasnosti u okviru tehnologije s fosilnim gorivom umesto podsticanja upotrebe obnovljivih izvora povlači rizik da nam istekne vreme po pitanju klimatskog izazova”, naveo je direktor uprave organizacije Euroheat and Power Paul Voss.

Dodatna ulaganja ne mogu biti uzaludna

Kada je pandemija naišla, zima je bila pri kraju u većini zemalja u kojima je EBRD aktivan, a izazov u pomenutom sektoru bi bio značajno ozbiljniji da se to desilo samo mesec dana ranije, rekao je Gebrail. S obzirom na rizik od ponovnog udarca zaraze krajem godine, treba prvenstveno misliti na stabilnost infrastrukture u daljinskom grejanju, podvukao je na vebinaru.

Ovaj specijalista iz Grupe za održivu infrastrukturu EBRD-a upozorio je da ne sme biti posustajanja u redovnom održavanju čak ni s posustajanjem privrede. “I da ne bude tog drugog talasa, ove pripreme i dodatni izdaci ne bi bili uzaludni”, izjavio je Gebrail i ukazao na potencijal automatizacije, monitoringa sistema i skladištenja toplotne energije velikih razmera.

Kvalitet vazduha je od glavni prioritet pri širenju oboljenja COVID-19

Dokument je rađen s namerom da se za ljude iz ove delatnosti i donosioce odluka u državnim i gradskim vlastima napravi lista stvari koje je neophodno uraditi, rekao je Bogdanović, menadžer EBRD-ovog Fonda za obnovljive izvore u daljinskoj energetici na Zapadnom Balkanu (ReDEWeB).

U međuvremenu, nekoliko studija je otkrilo direktnu povezanost između aerozagađenja i smrtnosti od korona virusa, kazao je. Na Zapadnom Balkanu i drugim mestima gde je EBRD prisutan, minule zime su se javili ogromni problemi sa zagađenjem vazduha, napomenuo je Bogdanović učesnicima i zaključio da je ono postalo glavna tema.

Daljinsko grejanje dovodi zelenu energiju tamo gde drugi ne mogu

Bogdanović je takođe naveo da su sistemi daljinskog grejanja i hlađenja alatke za borbu protiv zagađenja. Štaviše, po njegovom mišljenju, širenje mreže daljinskog grejanja mora da se pokrije iz obnovljivih izvora, a ne iz fosilnih goriva.

Zelena energija je neophodna, ali i otvara mogućnosti, pošto daljinsko grejanje može da dovede energiju iz obnovljivih izvora onde gde drugi ne mogu, kazao je. Ovaj ekspert je pomenuo tekuće projekte poput toplotnih pumpi za korišćenje viška toplotne energije iz postrojenja za preradu otpadnih voda u Valjevu i Šapcu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Knjaz Milos ustedeti energiju novom opremom

Knjaz Miloš će uštedeti energiju s novom opremom

18 June 2021 - Knjaz Miloš je unapredio proizvodnu liniju uz pomoć kuće UniCredit lizing, partnerske finansijske institucije GEFF Srbija lizinga

Vattenfall bojler Evropi

Vattenfall će instalirati najveći evropski bojler na struju iz obnovljivih izvora

15 June 2021 - Vattenfall će koristiti obnovljivu energiju za skladištenje toplotne energije u Amsterdamu. Bojler će imati snagu od 150 megavata i biće najveći u Evropi.

EU smernice drzavnu pomoc klimu energetiku zivotnu sredinu

EU menja smernice za državnu pomoć za klimu, energetiku, životnu sredinu

10 June 2021 - EU revidira pravila za državnu pomoć uz predlog za uvođenje nadmetanja za dobijanje podrške i da države mogu da pokriju do sto odsto nedostajućih troškova