Životna sredina

O klimatskim promenama u pametnoj zgradi Societe Generale banke na Novom Beogradu

Photo: Facebook/Societe Generale Srbija

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Sedmi po redu Klimaton,  edukativni događaj posvećen klimatskim promenama, održan je u Beogradu u organizaciji NVO Jedan stepen Srbija. Predavači na skupu govorili su o globalnom zagrevanju, Pariskom klimatskom sporazumu, a predstavljeno je i studentsko istraživanje o potencijalima obnovljivih izvora energije u Srbiji, kao i jedan od 100 najboljih klimatskih projekata na svetu.

Profesor Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju u Beogradu  upozorio je da je porast temperature za jedan stepen celzijusa, koji se dogodio u poslednjih 150 godina, imao značajne posledice. To je promena na koju ste ranije morali da čekate nekoliko hiljada godina, a nama se desila za jedan vek, rekao je on.

Vreme potrebno da naša planeta pređe iz ledenog doba u interglacijalni period, poput današnje ere, je oko desetak hiljada godina, a razlika u globalnoj temperaturi između ta dva perioda je svega četiri stepena celzijusa.

“Jedan stepen je četvrtina od toga, što znači da je ozbiljna promena. I dalje nismo u promeni koja je ekstremna i koja znači potpuno drugačiju planetu, ali kada pogledamo trend vidimo da uporno idemo ka tome”, rekao je Đurđević.

Viržin Manfroni iz Ambasade Francuske izrazila je očekivanje da će Srbija u prvom tromesečju ove godine ratifikovati Pariski sporazum, čiji je cilj da ograniči globalni porast temperature na dva stepena. Srpske vlasti prethodno su najavile da će ratifikovati Pariski sporazum do sredine 2017, a na njegovo neodložno usvajanje poziva i civilni sektor.

Na Klimatonu je predstavljeno dvogodišnje istraživanje grupe studenata o mogućnosti potpunog prelaska Srbije na obnovljive izvore energije, pod nazivom “Srbija bez fosilnih goriva: alternativni INDC”. Predstavljen je i projekat Ecoclassroom, koji je na konkursu francuske vlade izabran za jedan od 100 najboljih na svetu u oblasti klimatskih promena.

Ecoclassroom je energetski održiva učionica koja treba da bude izgrađena kod Bajine Bašte, u kojoj bi deca učila o klimi i životnoj sredini. Projekat je u izradi, a uskoro bi trebalo da budu završeni pregovori sa opštinom Bajina Bašta, koja treba da obezbedi zemljište.

Bankari sagradili pametnu zgradu 

Klimaton je organizovan u novoj, pametnoj zgradi banke Societe Generale na Novom Beogradu. Kako je rekao Đorđe Samardžija iz NVO Jedan stepen, radi se o jednoj od prvih zelenih zgrada u Beogradu, projektovanoj i sagrađenoj u skladu sa principima održive gradnje. „Krovovi su pokriveni solarnim panelima, zgrada ima sistem za rekuperaciju kišnice, koja se koristi za tehničku vodu, a na parkingu smo postavili dva punjača za električna vozila,“ rekao je Srećko Šekeljić iz Societe Generale banke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

3. februar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

3. februar 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

3. februar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

3. februar 2017. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama