OIE

Novi talas velikih solarnih projekata u Crnoj Gori u redu za dozvole

Novi talas velikih solarnih projekata Crnoj Gori u redu za dozvole

Foto: iStock

Objavljeno

04.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Investitori nadležnim institucijama u Crnoj Gori dostavljaju zahteve za dozvole i odobrenja za još jedan talas velikih solarnih projekata. Između ostalih, francuski Qair je zatražio od Agencije za zaštitu životne sredine da utvrdi da li mu je za izgradnju jednog postrojenja od 49,9 megavata kod Nikšića potreban elaborat o uticaju na životnu sredinu. Pored toga je od vlade dobio urbanističko-tehničke uslove za još jedan projekat u istom kraju.

Državna kompanija Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je do sada potpisala šest ugovora za projekte velikih solarnih elektrana. Razvijaju ih M Energy, Sun Horizon, Obnovljivi izvori energije, Solar Power, EE Korita i Agenos Energy.

Ukupni maksimalni kapacitet – pik iznosio bi 1,64 gigavata. Reč je o jednosmernoj struji koju proizvode solarni paneli. Snaga priključka na mrežu je obično dvadesetak odsto niža.

Pristup mreži je obezbedila samo jedna buduća vetroelektrana, Bijela. Investitor u to postrojenje planirane snage 118,8 megavata je Alcazar Energy.

Kao i u ostatku Balkana i najvećem delu Evrope, izgradnja infrastrukture za povezivanje na prenosni sistem je jedan od najvećih izazova. Za to vreme, zahteve za dozvole regulatorima i ministarstvima podnosi sledeći talas developera velikih solarnih projekata. Zanimljivo je što je u opštini Nikšić najveći deo tih lokacija.

Qair zakoračio ka ekološkoj dozvoli

Ubrzo nakon što je potpisao sporazum o saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG), Qair je zatražio od Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da utvrdi da li je za njegov projekat Rudine potreban elaborat o uticaju na životnu sredinu. Za njega je pre godinu dana dobila urbanističko-tehničke uslove.

Ova francuska kompanija namerava da izgradi fotonaponsko postrojenje kod Nikšića. Imalo bi pik od 49,9 megavata i priključak od 46,6 megavata.

Na teritoriji Nikšića su lokacije većine velikih projekata solarnih elektrana koji su u poslednjih godinu dana napredovali ka ugovoru o priključenju

Solar Power, registrovan u Podgorici, već je prošao oba navedena koraka. Štaviše, po dostupnim podacima, projekat tog preduzeća u Velestovu na Cetinju jedini je dosad dobio i građevinsku dozvolu. Elektrana je zamišljena sa nazivnom snagom od 170 i priključkom od 150 megavata.

Treba pomenuti i da zapravo najveća solarna elektrana na zemlji u Crnoj Gori ima samo 4,4 megavata nazivnog kapaciteta. Zove se Čevo Solar. U segmentu krovnih, trgovinski lanac Voli je nedavno pustio u rad sistem sa 2,35 megavata pika na svom logističkom centru u glavnom gradu.

M Energy je prvi dobio ugovor o priključenju na prenosnu mrežu, a zatim i saglasnost od agencije za eleborat o uticaju na životnu sredinu. Njegov projekat čevo je za 457 megavata maksimalne snage, odnosno 385 megavata na mreži. Parcele su kod mesta Ubli na Cetinju i u katastarskim opštinama Bogetići i Broćanac na teritoriji Nikšića.

Dve sestrinske firme hoće lokacije kod Nikšića

Još je tri projekta velikih solarnih sistema kojima je EPA od početka ove godine dala zeleno svetlo. Sve su prethodno obezbedile urbanističko-tehničke uslove od Vlade Crne Gore.

Green Energy Provider želi da instalira postrojenje od stotinu megavata (84 megavata kad je reč o priključku). Projekat Muževice je kod istoimenog sela kod Nikšića kao i pored susednog Krstača. Godišnja proizvodnja je procenjena na 148 gigavat-sati.

Iste vlasnike ima Green Energy Investment, firma koja razvija projekat za 195 megavata pika. Kako piše u dokumentaciji, izlazna snaga bi bila 160 ili 164 megavata. Lokacija je u nikšićkoj katastarskoj opštini Šipačno 2. U elaboratu stoji da bi elektrana proizvodila 263 gigavat-sata godišnje.

Sunrise Europe ima ogroman projekat u Šavniku. Fotonaponsko postrojenje Dubrovsko bi se nalazilo kod sela Dubrovsko i Duži. Ovo domaće preduzeće je ranije objavilo da cilja na 225 megavata, a po elaboratu o uticaju navode se nazivni kapacitet do 211 i priključak na mrežu od 195 megavata. Godišnja proizvodnja bi bila 284 megavata.

 Dva projekta velikih solarnih elektrana kod maleckog sela Rudine

Firma po imenu Rudine Energy Park podnela je prošlog meseca zahtev Agenciji za zaštitu životne sredine da odluči da li je za projekat solarne elektrane Rudine potreban elaborat. EPA je juče utvrdila da investitor treba da dostavi taj dokument. Rudine je isto malo selo kod kojeg Qair hoće da izgradi svoje postrojenje.

Pedeset odsto vlasništva u preduzeću Rudine Energy Park ima Swiss Green Energy Holding. Buduća solarna elektrana bi trebalo da ima nominalnu snagu 186,1 megavat i priključak od 140,3 megavata.

New Age Energy Tri je agenciji svoj elaborat za lokaciju Trepča kod Nikšića dostavio u junu. Firma je urbanističko-tehničke uslove dobila početkom godine. Po njenoj proceni, pik može da ide do 81,6 megavata, pa bi konekcija sa dalekovodom bila 68 megavata. Za ovo postrojenje se očekuje proizvodnja od 102 gigavat-sata godišnje.

Tri investicije u Nikšiću prešle na drugu etapu razvoja

Vlada je nedavno usvojila urbanističko-tehničke uslove za još tri velika projekta. To je obično prvi važan korak u razvoju investicije. Sve lokacije su u opštini Nikšić.

Na jednom od tih poduhvata radi pomenuti Qair – potencijalni pik postrojenja PV-Petrovići iznosi 50 do 70 megavata. Lokacija je na 50 hektara.

Crnogorsko preduzeće A101 namerava da gradi na 37 hektara. Njegov projekat Riječani je za nazivni kapacitet od 74 megavata, što je iznenađujuće mnogo za toliku površinu. Planirana priključna snaga je 60 megavata.

Treći plan je nazvan Solar 200, za 200 megavata maksimalnog kapaciteta na samo 119 hektara. Njegov developer je Solar Global, registrovan u Tivtu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi talas velikih solarnih projekata Crnoj Gori u redu za dozvole

Novi talas velikih solarnih projekata u Crnoj Gori u redu za dozvole

4. oktobar 2024. - Qair i drugi investitori u Crnoj Gori dostavljaju zahteve za dozvole i odobrenja za još jedan talas velikih solarnih projekata

Mickoski: Evropi ove zime preti energetska kriza zbog Ukrajine

4. oktobar 2024. - Ukrajina je zbog rata ostala bez dobrog dela elektrana za proizvodnju električne energije, pa je prinuđena da uvozi električnu energiju

GEN-I svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

GEN-I pustio u rad svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

4. oktobar 2024. - GEN-I grupa je u opštini Kavadarci u Severnoj Makedoniji izgradila fotonaponsko postrojenje od 11,8 megavata

evropa solar radna mesta poslovi izvestaj EU Solar Jobs Report 2024

Usporava rast zelenih poslova u EU, povećanje u solaru samo 0,4 odsto u 2024.

4. oktobar 2024. - Broj radnih mesta u sektoru solarne industrije u Evropi povećan je 27 odsto u 2023. godini u odnosu na 2022.