OIE

CGES potpisao ugovor o priključenju na mrežu solarnog parka snage 240 MW

cges prikljucak na mrezu ee korita european energy asanovic banovec

Foto: CGES

Objavljeno

10.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisao je još jedan ugovor o priključenju na prenosni sistem velike solarne elektrane. Postojenje snage 240 MW trebalo bi da bude izgrađeno nedaleko od Bijelog Polja, prema granici sa Srbijom, kod sela Korita.

CGES je dosad potpisao tri ugovora o priključenju na mrežu fotonaponskih elektrana ukupne snage 1.000 MW. Reč je o ugovorima sa firmama MEnergy, Sun horizon i Obnovljivi izvori energije.

Sada je Podgorici potpisan ugovor između CGES-a i firme EE Korita iz Bijelog Polja o izgradnji infrastrukture za priključenje nove solarne elektrane na prenosni sistem, čija je vrednost projekta veća od 200 miliona evra, saopštio je crnogorski operator prenosnog sistema.

Investitor je danska firma European Energy

Ugovor, koji su potpisali Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a, i Damir Banovec, u ime firme EE Korita, predstavlja, kako je naveo CGES, korak napred ka jačanju kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i širenju održive energetske mreže.

Ugovor obuhvata planiranje, izgradnju i integraciju buduće solarne elektrane, koja će imati kapacitet od 240 MW, na lokaciji Korita u blizini granice sa Srbijom, čiji je investitor danska firma European Energy, istakao je CGES.

European Energy, kako se dodaje, ima značajno iskustvo u izgradnji solarnih elektrana i vetroparkova.

Sada CGES ima potpisane ugovore o priključenju na mrežu solarnih elektrana snage 1.240 MW, a ranije je direktor Ivan Asanović izjavio da bez većih investicija prenosni sistem može da prihvati postrojenja na zelenu energiju snage 1.500 MW.

Očekivana godišnja proizvodnja iznosi 331 GWh

Inače, projektno preduzeće EE Korita podnelo je u julu prošle godine zahtev Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore da utvrdi da li će izrada elaborata o uticaju na životnu sredinu solarne elektrane na 505 hektara u Bijelom Polju biti obavezna.

Lokacija za postrojenje, kako je tada rečeno, je u vlasništvu lokalne firme Farma Moravac, a očekivana godišnja proizvodnja iznosi 331 GWh.

Zanimljivo je da su državne institucije Crne Gore izdale dosta dozvola za gradnju velikih solarnih elektrana, ali nijedna dosad nije izgrađena. Ipak, nedavno je otvorena prva fotonaponska elektrana na zemlji snage 4,4 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. januar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. januar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji