OIE

Puštena u rad prva solarna elektrana na zemlji u Crnoj Gori

cevo solar solarna elektrana crna gora

Foto: Čevo solar

Objavljeno

21.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je dobila prvu solarnu elektranu izgrađenu na zemlji – Čevo solar, snage 4,4 MW. Elektranu je izgradila istoimena firma. Zemlja je, inače, izdala urbanističko-tehničke uslove za gradnju 30 velikih elektrana za zelenu energiju, najvećim delom solarnih postrojenja, snage 4.000 MW, ali realizacija na trenu ide prilično sporo.

Firma Čevo solar saopštila je da je fotonaponsko postrojenje pušteno u rad, kao i da je instalirano na Čevu, lokaciji nedaleko od Cetinja, na površini od 70 hiljada kvadratnih metara.

Zanimljivo je da je Čevo jedna od najinteresantnijih lokacija za gradnju solarnih elektrana. U avgustu je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisao dva ugovora o priključenju na prenosni sistem solarnih elektrana ukupne snage 615 MW sa firmama Sun horizon i Obnovljivi izvori energije.

Elektrana Čevo solar ima 8.112 solarnih panela snage 545 Wp

Elektrana Čevo solar ima 8.112 solarnih panela snage 545 Wp (vati vršne snage), a očekivana godišnja proizvodnja elektran je 6.064 MWh električne energije. Paneli su instalirani na specijalno postavljeno konstrukciji koja se sastoji od 312 stringova.

cevo solar prvo solarna elektrana crna gora

Firma Čevo solar je navela da je instalirano ukupno 26 invertora pojedinačne snage 125 kW, što predstavlja ukupnu izlaznu snagu invertora od 3,25 MW. Za potrebe elektrane izgrađena je i nova priključna trafostanica 0.8/35kV.

Čevo solar planira realizaciju još sličnih projekata u budućnosti

Dragoslav Damjanović, izvršni direktor firme Čevo solar, izjavio je da se nada da će ovakvih i sličnih objekata, koji se odnose na proizvodnju zelene energije, biti sve više u Crnoj Gori. Na taj način će se obezbediti dovoljne količine električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, čemu trenutno stremi celi svet, poručio je on.

Damjanović je istakao da se izgradnjom novih izvora za proizvodnju zelene električne energije stvaraju uslovi za održivu budućnost u energetskom smislu.

Osim ovog projekta firma, kako se navodi na sajstu, planira realizaciju još sličnih projekata u budućnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

21. decembar 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

21. decembar 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

21. decembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

21. decembar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović