OIE

Puštena u rad prva solarna elektrana na zemlji u Crnoj Gori

cevo solar solarna elektrana crna gora

Foto: Čevo solar

Objavljeno

21.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je dobila prvu solarnu elektranu izgrađenu na zemlji – Čevo solar, snage 4,4 MW. Elektranu je izgradila istoimena firma. Zemlja je, inače, izdala urbanističko-tehničke uslove za gradnju 30 velikih elektrana za zelenu energiju, najvećim delom solarnih postrojenja, snage 4.000 MW, ali realizacija na trenu ide prilično sporo.

Firma Čevo solar saopštila je da je fotonaponsko postrojenje pušteno u rad, kao i da je instalirano na Čevu, lokaciji nedaleko od Cetinja, na površini od 70 hiljada kvadratnih metara.

Zanimljivo je da je Čevo jedna od najinteresantnijih lokacija za gradnju solarnih elektrana. U avgustu je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisao dva ugovora o priključenju na prenosni sistem solarnih elektrana ukupne snage 615 MW sa firmama Sun horizon i Obnovljivi izvori energije.

Elektrana Čevo solar ima 8.112 solarnih panela snage 545 Wp

Elektrana Čevo solar ima 8.112 solarnih panela snage 545 Wp (vati vršne snage), a očekivana godišnja proizvodnja elektran je 6.064 MWh električne energije. Paneli su instalirani na specijalno postavljeno konstrukciji koja se sastoji od 312 stringova.

cevo solar prvo solarna elektrana crna gora

Firma Čevo solar je navela da je instalirano ukupno 26 invertora pojedinačne snage 125 kW, što predstavlja ukupnu izlaznu snagu invertora od 3,25 MW. Za potrebe elektrane izgrađena je i nova priključna trafostanica 0.8/35kV.

Čevo solar planira realizaciju još sličnih projekata u budućnosti

Dragoslav Damjanović, izvršni direktor firme Čevo solar, izjavio je da se nada da će ovakvih i sličnih objekata, koji se odnose na proizvodnju zelene energije, biti sve više u Crnoj Gori. Na taj način će se obezbediti dovoljne količine električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, čemu trenutno stremi celi svet, poručio je on.

Damjanović je istakao da se izgradnjom novih izvora za proizvodnju zelene električne energije stvaraju uslovi za održivu budućnost u energetskom smislu.

Osim ovog projekta firma, kako se navodi na sajstu, planira realizaciju još sličnih projekata u budućnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

21. decembar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

21. decembar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

21. decembar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

21. decembar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora