OIE

Crna Gora izdala dozvole za 4 GW solara i vetra, želi podršku EU za zeleni čelik

Foto: GOV.ME/B. Ćupić

Objavljeno

28.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Strateški ciljevi Crne Gore u oblastima energetske tranzicije, dekarbonizacije i digitalizacije uključuju izgradnju kapaciteta obnovljive energije, uvođenje pametnih električnih brojila, jačanje prenosne i distributivne mreže, ali i pokretanje proizvodnje zelenog čelika uz podršku Evropske unije (EU).

Ovi ciljevi su predočeni predstavnicima Evropske komisije u Briselu tokom posete crnogorske delegacije, a ministar energetike i rudarstva Saša Mujović je nakon sastanka rekao da su pred crnogorskom Vladom i novoformiranim ministarstvom mnogi izazovi, ali i razvojne šanse.

Visoko na agendi su digitalizacija nacionalnog elektrodistributivnog sistema, energetska tranzicija i dekarbonizacija kroz izgradnju kapaciteta u oblasti solarnih, hidro i vetro potencijala, kao i jačanje prenosne i distributivne mreže, rekao je Mujović.

Mujović je takođe rekao da Crna Gora želi podršku EU po pitanju pokretanja proizvodnje zelenog čelika.

Planirana je gradnja hidroelektrana Ćehotina i Kruševo

Na sastanku u Briselu se diskutovalo o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji je pripremila Evropska komisija i koji je vredan šest milijardi evra, od čega je Crnoj Gori namenjeno 413 miliona evra. Pored Mujovića, crnogorsku delegaciju su činili i potpredsednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, do sada je izdato ukupno 4 GW dozvola za izgradnju solarnih i vetroelektrana, što jasno pokazuje da postoji značajno interesovanje investitora za ovu oblast, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva izdatom pred posetu crnogorske delegacije Briselu.

Što se tiče hidroenergije, jedan od prioriteta rada novoformiranog resornog ministarstva biće izgradnja stabilnog energetskog sistema u delu hidropotencijala, koje Crna Gora nesporno ima, i to realizacijom projekata kao što su hidroelektrane Ćehotina i Kruševo, dodaje se u saopštenju.

Crna Gora se još uvek oslanja na termoelektranu Pljevlja, ali je svesna da treba tražiti alternative

Država je potpuno svesna politike EU prema energetskim postrojenjima koja koriste fosilna goriva, kao i da je neopodno tražiti alternativna rešenja, navodi se u saopštenju i podseća da je crnogorski energetski sistem mali i da se u najvećoj mjeri oslanja na termoelektranu na ugalj TE Pljevlja.

Na polju digitalizacije, uvođenje pametnih brojila u elektrodistributivni sistem će omogućiti bolju integraciju novih izvora električne energije, ali bolje upravljanje potrošnjom.

Visoko na agendi nalazi se i jačanje prenosne i distributivne mreže, jer na taj način Crna Gora stvara kapacitete koji će je kvalitetnije povezati sa susedima, omogućiti konkurentnost u uvozu i izvozu električne energije, kao i naplatu tranzita, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

28. novembar 2023. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

28. novembar 2023. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

28. novembar 2023. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

28. novembar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu