OIE

Crna Gora izdala dozvole za 4 GW solara i vetra, želi podršku EU za zeleni čelik

Foto: GOV.ME/B. Ćupić

Objavljeno

28.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Strateški ciljevi Crne Gore u oblastima energetske tranzicije, dekarbonizacije i digitalizacije uključuju izgradnju kapaciteta obnovljive energije, uvođenje pametnih električnih brojila, jačanje prenosne i distributivne mreže, ali i pokretanje proizvodnje zelenog čelika uz podršku Evropske unije (EU).

Ovi ciljevi su predočeni predstavnicima Evropske komisije u Briselu tokom posete crnogorske delegacije, a ministar energetike i rudarstva Saša Mujović je nakon sastanka rekao da su pred crnogorskom Vladom i novoformiranim ministarstvom mnogi izazovi, ali i razvojne šanse.

Visoko na agendi su digitalizacija nacionalnog elektrodistributivnog sistema, energetska tranzicija i dekarbonizacija kroz izgradnju kapaciteta u oblasti solarnih, hidro i vetro potencijala, kao i jačanje prenosne i distributivne mreže, rekao je Mujović.

Mujović je takođe rekao da Crna Gora želi podršku EU po pitanju pokretanja proizvodnje zelenog čelika.

Planirana je gradnja hidroelektrana Ćehotina i Kruševo

Na sastanku u Briselu se diskutovalo o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji je pripremila Evropska komisija i koji je vredan šest milijardi evra, od čega je Crnoj Gori namenjeno 413 miliona evra. Pored Mujovića, crnogorsku delegaciju su činili i potpredsednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, do sada je izdato ukupno 4 GW dozvola za izgradnju solarnih i vetroelektrana, što jasno pokazuje da postoji značajno interesovanje investitora za ovu oblast, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva izdatom pred posetu crnogorske delegacije Briselu.

Što se tiče hidroenergije, jedan od prioriteta rada novoformiranog resornog ministarstva biće izgradnja stabilnog energetskog sistema u delu hidropotencijala, koje Crna Gora nesporno ima, i to realizacijom projekata kao što su hidroelektrane Ćehotina i Kruševo, dodaje se u saopštenju.

Crna Gora se još uvek oslanja na termoelektranu Pljevlja, ali je svesna da treba tražiti alternative

Država je potpuno svesna politike EU prema energetskim postrojenjima koja koriste fosilna goriva, kao i da je neopodno tražiti alternativna rešenja, navodi se u saopštenju i podseća da je crnogorski energetski sistem mali i da se u najvećoj mjeri oslanja na termoelektranu na ugalj TE Pljevlja.

Na polju digitalizacije, uvođenje pametnih brojila u elektrodistributivni sistem će omogućiti bolju integraciju novih izvora električne energije, ali bolje upravljanje potrošnjom.

Visoko na agendi nalazi se i jačanje prenosne i distributivne mreže, jer na taj način Crna Gora stvara kapacitete koji će je kvalitetnije povezati sa susedima, omogućiti konkurentnost u uvozu i izvozu električne energije, kao i naplatu tranzita, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. novembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji