OIE

Novi podsticaji za korišćenje OIE u porodičnim kućama u Hrvatskoj

podsticaji-koriscenje-OIE-porodicne-kuce-Hrvatska

Foto: Pixabay

Objavljeno

28.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavio je još jedan javni poziv za sufinansiranje sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u porodičnim kućama, a građanima će biti dostupni podsticaji u vrednosti od ukupno 11 miliona kuna (oko 1,49 miliona evra), navodi se u saopštenju na sajtu fonda. Ove godine su u program podsticaja uključeni i solarni kolektori za zagrevanje vode.

U najnovijoj rundi se nude podsticaji za korišćenje OIE u porodičnim kućamau visini 40%, 60% ili 80% vrednosti odobrenog projekta u zavisnosti  od područja gde se kuća nalazi. Maksimalan iznos po projektu je 75.000 kuna (nešto više od 10.000 evra) s PDV-om, a konkurs će biti otvoren do iskorišćenja sredstava, odnosno do kraja godine, navodi se u saopštenju.

Za sufinansiranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici legalnih porodičnih kuća u kojima je više od 50% površine namenjeno za stanovanje i koje imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadratnih metara, piše u saopštenju.

Kako bi se izbegao rizik od nestručno izrađenih instalacija, FZOEU će sufinansirati i izradu glavnog projekta, kao i trošak stručnog nadzora.

U prethodnom pozivu, objavljenom jesenas, FZOEU je sufinansirao nabavku i ugradnju kotlova na biomasu i toplotnih pumpi, a podsticaji za solarne sisteme su tada najavljeni za ovu godinu.

Podsticaji za male solarne eletrane na kućama planirani za četvrti kvartal

Plan FZOEU je da nastavi sa podsticanjem korišćenja obnovljivih izvora energije, posebno kada su pitanju fizička lica, pa se tako za poslednji kvartal ove godine najavljuje i sufinansiranje postavljanja malih solarnih elektrana na porodičnim kućama, navodi se u saopštenju.

Programom podsticaja za korišćenje obnovljivih izvora energije FZOEU želi da omogući građanima da troše manje energije, kao i da koriste lokalno dostupne izvore, poput biomase, geotermalne energije ili energije sunca.

Na taj način će korisnici podsticaja uštedeti na energiji, ali i biti manje zavisni od cena fosilnih goriva, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Akuo solarni park 400 MW Severnoj Makedoniji

Ažurirano: Akuo će izgraditi solarni park snage do 400 MW u Severnoj Makedoniji

29 новембра 2021 - Projekat solarnog parka Stipion od 270 milliona evra kompanije Akuo Energy proglašen je u Severnoj Makedoniji strateškom investicijom.

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji