OIE

U Hrvatskoj objavljen poziv za sufinansiranje sistema za korišćenje OIE u porodičnim kućama

Photo: Pixabay

Objavljeno

02.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Republike Hrvatske pokrenuo je novi javni poziv za sufinansiranje sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u porodičnim kućama. Ukupno je dostupno 12 miliona kuna (oko 1,61 miliona evra), navodi se u saopštenju FZOEU.

„Sa 12 miliona kuna građanima ćemo sufinansirati nabavku i ugradnju kotlova na biomasu i toplotnih pumpi. U zavisnosti od područja gde se kuća nalazi, moguće je dobiti podsticaje u rasponu od 40% do 80%, odnosno maksimalno do 35,000 kuna s PDV-om za ugradnju sistema na biomasu ili do 45,000 kuna s PDV-om za sisteme sa toplotnom pumpom“, najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Cilj je podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije u sistemima grejanja i klimatizacije. „Takvi sistemi su ekološki puno prihvatljiviji, jer podrazumevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva“, izjavio je Ponoš i istakao da to utiče na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Inače, troškovi za grejanje u hrvatskim domaćinstvima predstavljaju i do 75% ukupnih režijskih troškova. Zamenom starijih peći efikasnijim kotlom moguće je uštedeti na količini ogrevnih drva, dok je korišćenjem toplotne pumpe moguće smanjiti korišćenje električne energije i do 4 puta, navodi se u saopštenju.

Za sufinansiranje mogu da se prijave vlasnici ili suvlasnici porodičnih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namenjeno za stanovanje, a imaju najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2.

Poziv će biti otvoren do iskorišćenja sredstava, odnosno do kraja godine.

Građani čiji zahtevi budu potpuni i prihvaćeni, na adresu će odmah dobiti i Odluku o sufinansiranju i Ugovor, a imaće rok od 12 meseci za ostvarenje svog projekta.

Direktor Fonda najavio je da će sličan poziv biti objavljen i tokom prve polovine 2019. godine, a da će, nakon što se donese potrebna zakonska regulativa, građani uz kotlove na biomasu i toplotne pumpe moći da dobiju sredstva i za solarne sisteme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

2. novembar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

2. novembar 2018. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

2. novembar 2018. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

2. novembar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela