Klimatske promene

Nedovoljno ambiciozna putanja za ugalj – globalno zagrevanje nastavlja i do tri stepena

Pogrešno skretanje, svet se kreće ka porastu temperature od 3 stepena

Foto: Tumisu from Pixabay

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nova studija objavljena u okviru projekta Mistra Electrification pokazuje da se svet kreće ka porastu temperature. Glavni razlog ovakvog scenarija je činjenica da i pored obećanja, zemlje ne izbacuju ugalj dovoljno brzo iz upotrebe.

Istraživači sa univerziteta Čalmers i Lund izdali su studiju pod nazivom ‘Za postepeno izbacivanje uglja radi postizanja cilja od dva stepena Celzijusa neophodno je da se kopiraju i primene najambiciozniji nacionalni planova širom sveta, uprkos zabrinutosti za bezbednost i pravičnost’ (Phasing out coal for 2 °C target requires worldwide replication of most ambitious national plans despite security and fairness concerns).

Da bismo imali realne šanse da ispunimo cilj od dva sepena, postepeno ukidanje uglja treba da se ubrza

“Sve više zemalja obećava da će postupno izbaciti ugalj iz svojih energetskih sistema, što je pozitivno. Ali, nažalost, to što su se obavezale nije dovoljno. Da bismo imali realne šanse da ispunimo cilj od dva stepena, postepeno ukidanje uglja treba da se desi brže, a zemlje koje se oslanjaju na druga fosilna goriva moraju ubrzati tempo tranzicije”, rekao je Aleh Čerp, profesor na Međunarodnom institutu za ekonomiju zaštite životne sredine u industriji na Univerzitetu u Lundu.

Grupa istraživača je analizirala mere na koje su se obavezale 72 zemlje s namerom da odbace ugalj ili da ga barem više ne koriste bez tehnologija za smanjivanje emisija, pogotovo hvatanja i trajnog skladištenja ugljenika. Rokovi koje su odredile za prestanak upotrebe ovog fosilnog goriva su od 2022. do 2050. godine.

Odluke o prestanku korišćenja uglja uvek su posledica složenih političkih procesa. Ipak, istraživači su uočili određene pravilnosti. Naime, obećanja u početku usvajaju bogate zemlje, a zatim ih donose zemlje sa nižim prihodima i većom upotrebom uglja.

Ili ostvarivanje cilja ili porast temperature

Prema studiji, u najboljem mogućem scenariju, cilj postavljen Pariskim sporazumom je ostvariv. Za to je neophodno da Kina i Indija u narednih pet godina počnu da smanjuju upotrebu uglja.

Kina i Indija treba da podnesu veći teret postupnog ukidanja uglja

Međutim, pred ovim ciljem stoje dva izazova. Prvo, privrede u usponu, u koje se ubrajaju Kina i Indija, treba da podnesu veći teret postupnog ukidanja uglja, što izaziva zabrinutost u pogledu pravičnosti. Kao rešenje, naučnici predlažu novčane transfere da bi se „ublažila zabrinutost za pravdu i pravičnost“.

Ipak, zbog bojazni da dotacije neće biti dovoljne, autori se zalažu za još mera. Pre svega bržu dekarbonizaciju u drugim sektorima kao i hvatanje i skladištenje ugljenika.

Sa druge strane, „zemlje koje su se obavezale na postupno ukidanje uglja moraju se pridržavati svojih planova čak i kada se suoče s krizom energetske bezbednosti poput one uzrokovane zavisnošću Evrope od ruskog gasa“, piše u izveštaju.

Planeta se trenutnim tempom smanjivanja upotrebe uglja kreće ka porastu temperature od 2,5 do tri stepena

Po pesimističnijem ali realnijem scenariju, trenutni tempo smanjivanja upotrebe uglja nastavlja da podiže temperaturu atmosfere. Naučnici predviđaju porast od 2,5 do tri stepena.

“Obaveze koje su ove zemlje preuzele nisu dovoljne, čak ni među najambicioznijim zemljama. Osim toga, ruska invazija na Ukrajinu povećava rizik da neke zemlje neće postupati kako su obećale u pogledu odbacivanja uglja”, kaže Džesika Džuel, vanredni profesor na katedri za teoriju fizičkih resursa na Tehnološkom univerzitetu Čalmers.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

7. april 2023. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

7. april 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

7. april 2023. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

7. april 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.