Otpad

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

crveni mulj, boksit, aluminijum

Foto: Antonio López from Pixabay

Objavljeno

06.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Rudarenje aluminijuma iza sebe ostavlja crveni mulj, milijarde tona kaustične crvene mase. Istraživači tvrde da se iz nje uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa može izdvojiti ogromna količina gvožđa, a da je ostatak bezopasan i da se može koristiti u građevinskoj industriji.

Aluminijum se dobija rudarenjem boksita. Posle postupka ekstrakcije aluminijum-oksida, poznatog i kao glinica ili alumina, preostaje otpad koji se zove crveni mulj. Visoko je alkalan i može sadržati toksične teške metale poput kadmijuma.

Ova industrija svake godine proizvede 180 miliona tona crvenog mulja u svetu. Istovara se u improvizovane, zagrađene bazene da se suši. Trenutno se samo mala količina prerađuje, pa bude manje opasna.

Istraživači već dugo znaju da se iz crvenog mulja može izvući dodatna vrednost. On sadrži veliku količinu gvožđa, do 70 odsto mase, ali i manje količine retkih metala poput skandijuma.

Problem je što su ovi hemijski elementi u crvenom mulju u obliku oksida, odnosno vezani su za kiseonik, te su daleko manje korisni od čistih metala.

Jedan od načina da se kiseonik ukloni jeste kroz proces redukcije, u kojem se gvožđe-oksid meša sa ugljenikom. To je, inače, tradicionalna metoda za pretvaranje oksida gvožđa u čelik. Proces je jeftin i efikasan, ali za njega je potrebno mnogo fosilnih goriva i ispušta se ugljen-dioksid.

Redukcija gvožđa vodonikom može da se primeni i na otpad od prerade boksita

Naučnici su otkrili alternativni proces. Matic Jovičević-Klug i Isnaldi Souza Filjo, istraživači sa Instituta Maks Plank za istraživanje gvožđa,  pokazali su da ruda gvožđa može biti redukovana pomoću vodonika. Proces su unapredili uvođenjem elektrolučne peći za otapanje rude i uz izlaganje plazmi jonizovanih molekula vodonika.

Jovičević-Klug i Souza Filjo su isprobali taj proces na i crvenom mulju. Nakon 10 minuta otapanja 15 grama mulja u peći, pronašli su velike kuglice skoro čistog gvožđa. Analizirajući kuglice i druge proizvode reakcije, otkrili su da je postupak bio veoma efikasan. Teoretski, mogu se izvući i drugi, ređi elementi.

Prečišćavanjem crvenog mulja moglo bi da se dobije više stotina miliona tona čelika

Ukoliko se proces prečišćavanja postojećeg crvenog mulja pokaže efikasnim, od njega bi mogle da se proizvedu stotine miliona tona čelika. Masa koja ostaje posle prerade više nije opasna i može da se upotrebi za građevinski materijal, napominju naučnici.

Taj način proizvodnje bi bio znatno povoljniji po klimu od konvencionalnog, kažu istraživači. Glavna prednost ovog pristupa proizvodnje čelika je što ni za crveni mulj ni dobijeno gvožđe nije potrebna dodatna prerada, što štedi energiju, izjavio je Souza Filjo.

Ukoliko se elektrolučne peći budu napajale energijom iz obnovljivih izvora, imaće mnogo manji ugljenični otisak. Ipak, ostaje još mnogo posla. Potrebna je studija kako bi se procenila ekonomska isplativost iskorišćavanja crvenog mulja, uključujući troškove na ime otpadnih gasova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

6. februar 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

6. februar 2024. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

6. februar 2024. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

6. februar 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom